Δικαστικό χαστούκι στους Ισπανούς… Αδώνιδες

25

Μια νέα νίκη σημείωσαν χθες οι Ισπανοί πολίτες που μάχονται κατά της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Χθες το απόγευμα, το Εφετείο της Μαδρίτης αποφάσισε να παγώσει την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση έξι μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της ισπανικής πρωτεύουσας, παρατείνοντας ουσιαστικά παλιότερη σχετική δικαστική απόφαση.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, άλλη δικαστική απόφαση έδινε την εντολή να παγώσει η ιδιωτικοποίηση μέχρι την εκ νέου εξέτασή της ύστερα από προσφυγή που είχαν υποβάλει συνδικάτα και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Η δεξιά κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας της Μαδρίτης με επικεφαλής τον Ιγνάθιο Γκονσάλες υπέβαλε έφεση κατά της αρνητικής για τα σχέδιά της απόφασης.

Διπλή ήττα

Χθες όμως εισέπραξε και δεύτερη ήττα. Το εφετείο, με 40 ψήφους υπέρ και 14 κατά, παρέπεμψε όλες τις αγωγές κατά της ιδιωτικοποίησης στα πρωτοβάθμια δικαστήρια όπου θα κριθούν εξ αρχής, «αδειάζοντας» τον πρώην πρόεδρο του εφετείου, ο οποίος είχε αποφασίσει να ενοποιήσει και τις εφτά αγωγές σε μία συνολική. Ως τότε, θα ισχύει η προηγούμενη απόφαση που παραλύει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι η περιπέτεια των εργαζομένων του κλάδου και των πολιτών που αγωνίζονται για τη δημόσια υγεία δεν σταματά εδώ. Κερδίζει ωστόσο μια γενναία παράταση και συνεχίζει με περισσότερα όπλα στη φαρέτρα της, καθώς μετρά ήδη δύο θετικές δικαστικές αποφάσεις. Εντύπωση προκάλεσε στα ισπανικά ΜΜΕ η ταχύτητα των δικαστών, καθώς η απόφαση αναμενόταν για την ερχόμενη εβδομάδα. Το σώμα συνήλθε χθες το πρωί και δυόμιση ώρες αργότερα, η ψηφοφορία είχε ήδη ολοκληρωθεί.

Από ειρωνεία της τύχης, μάλιστα, ένα από τα έξι νοσοκομεία που προοριζόταν να περάσει σε ιδιωτικά χέρια, έχει το όνομα Infanta Cristina (πριγκίπισσα Κριστίνα), της κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος η οποία πιάστηκε πριν λίγες μέρες στην τσιμπίδα της δικαιοσύνης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος!

Η αντίδραση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας γέννησε τη «Λευκή Παλίρροια» (Marea Blanca), η οποία μαζί με την «Πράσινη Παλίρροια» (Marea Verde) που προασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Και οι δύο ξεκίνησαν ουσιαστικά από τη Μαδρίτη, όπου η τοπική κυβέρνηση, βασιλικότερη του βασιλέως, επιχειρεί «πιλοτικά» προγράμματα σκληρών περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων τα οποία, αναμφίβολα, θα επεκταθούν στη συνέχεια και στην υπόλοιπη ισπανική επικράτεια.

Διαδηλώσεις και καταλήψεις

Μέσα στη χρονιά που έφυγε, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Μαδρίτη πραγματοποίησαν 22 απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς και πολυάριθμες διαδηλώσεις, αλλά και καταλήψεις νοσοκομείων. Οι έντονες αντιδράσεις έχουν εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την ισοπέδωση που οραματίζεται η Δεξιά, ωστόσο, έχει γίνει ήδη αρκετή ζημιά.

Εδώ κι έναν χρόνο, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται στη Μαδρίτη το λεγόμενο «πακέτο μέτρων για τη βιωσιμότητα της δημόσιας υγείας», έχουν χαθεί περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας. Αυτό καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Υγείας της Μαδρίτης στο οποίο συμμετέχουν δήμοι, συνδικάτα, οργανώσεις του κλάδου της υγείας και επαγγελματικές οργανώσεις. Οι απολύσεις αφορούν γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

«Στόχος της νεοφιλελεύθερης λογικής της κυβέρνησης είναι να πείσει τον κόσμο μέσω της υποχρηματοδότησης του τομέα της υγείας ότι το Δημόσιο δεν λειτουργεί, οπότε, καλύτερα να στραφούμε στον ιδιωτικό τομέα», δηλώνει η Ρόσα Κουαδράδο, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημόσιας Υγείας της Μαδρίτης. Παράλληλα, μέσα σε ένα χρόνο η χορήγηση φαρμακευτικών συνταγών μειώθηκε κατά 11,4%, γεγονός που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Πέρυσι, επίσης, η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης άρχισε να εφαρμόζει το «εμπνευσμένο» μέτρο του ενός ευρώ ανά συνταγή. Αναγκάστηκε να το πάρει πίσω όταν τα δικαστήρια το έκριναν παράνομο. Τα ποσά, ωστόσο, που είχαν εισπραχθεί στο μεταξύ από τους πολίτες, δεν τους έχουν επιστραφεί ακόμα. Με τον ίδιο τρόπο που το 25ευρω για την εισαγωγή στα νοσοκομεία δεν θα επιστραφεί, όπως φαίνεται, σε όσους πρόλαβαν να το καταβάλουν. Οποιαδήποτε ομοιότητα με ελληνικά πρόσωπα και πράγματα δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

– Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών