Εργαζόμενοι ΨΝΘ: Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις μεταφοράς, θα θρηνήσουμε θύματα

Τους υπευθύνους προ τον ευθυνών τους φέρνουν οι εργαζομένοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Θεσσαλονίκης απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ έστειλε το, με αφορμή τις αποφάσεις για τη μεταφορά του Τμήματος Οξέων Περιστατικών στον χώρο όπου λειτουργεί η γυναικολογική κλινική στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων της οφθαλμολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι οι χώροι που επιλέχθηκαν είναι ακατάλληλο και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την εγκατάσταση και λειτουργία ψυχιατρικών κλινικών και εγκυμονούν κινδύνους για τους ψυχικά ασθενείς, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες των νοσοκομείων.

«Αν τελικά υλοποιηθούν οι αποφάσεις, θα θρηνήσουμε θύματα και γι’ αυτό μέσα από το εξώδικο στέλνουμε μια προειδοποίηση στους υπευθύνους να αντιληφθούν τις ευθύνες τους.» τόνισαν οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Όπως ανάφερε ο ψυχίατρος και μέλος του ΔΕ του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΘ Θανάσης Βαξεβάνης, και οι δύο χώροι είναι ακατάλληλοι για τους ψυχικά ασθενείς και πως το γεγονός ότι μετά τη λήψη των αποφάσεων ανακοινώθηκαν διαθεσιμότητες δείχνει ότι όλα έγιναν για την εκπλήρωση μνημονιακών υποχρεώσεων.

Πηγή thestival.gr

Δείτε το εξώδικο του Σωματείου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ενώπιον κάθε Δικαστηρίου και κάθε Αρχής

ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ

Του Θεόδωρου Κωνσταντινίδη, με την ιδιότητα του Προέδρου του σωματείου με την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΠΡΟΣ

1. Δημοσθένη Ανδριόπουλο, με την ιδιότητα του Διοικητή της 3ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας

2. Θρασύβουλο Βεντούρη , με την ιδιότητα του Διοικητή της 4ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας -Θράκης………………………

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ:

1. Αργύριο Γκαμπέση, Διοικητή του Νοσοκομείου « Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ- ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

2. Γεώργιο Χριστιανόπουλο, Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

2. Παύλο Παπαδόπουλο, Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

4. Διευθύντρια της Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

5. Γραφείο για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

6. Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θεσσαλονίκη 5-2-2014

   1.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αποφάσισε στις 24-7-2013 ( υπ. αριθ. 13/24-7-2013 συνεδρίαση- θέμα 14ο) την κατάργηση μίας κλινικής βραχείας νοσηλείας από τον οργανισμό του ΨΝΘ και την μεταφορά του αντίστοιχου δυναμικού της Ιατρικής Υπηρεσίας με τις οργανικές τους θέσεις ήτοι 4 οργανικών θέσεων Ιατρών ΕΣΥ (3 υπηρετούντες) 2 θέσεων ΠΕ Ψυχολόγων (1 οργανική μονίμων και 1 οργανική ή προσωποπαγή ΙΔΑΧ) και μία οργανική θέση μονίμων ΤΕ Εργοθεραπευτών, για τη λειτουργία της αντίστοιχης κλινικής στο Γ.Ν.Θ. «Άγιος Δημήτριος»

   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου « ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» αποφάσισε στις 4-12-2013 την εγκατάσταση και λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής στον πρώτο όροφο του κτιρίου Γ, στους χώρους των εξωτερικών ιατρείων του Οφθαλμολογικού Τμήματος. Επισημαίνουμε ότι η εισήγηση του Διοικητή και Προέδρου του Δ.Σ του νοσοκομείουήταν προφορικήκαι η απόφαση λήφθηκεκατά πλειοψηφία.Ειδικότερα ο κ. Βασίλειος Σιαπέρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης και πρότεινε, λόγω των πιεστικών προθεσμιών, την άμεση έρευνα από αρμόδια επιτροπή για τη δυνατότητα λειτουργίας της εν λόγω κλινικής στον συγκεκριμένο χώρο, σε βάθος χρόνου. Ο κ. Χρήστος Τζελέπης, μέλος, επίσης, του Διοικητικού Συμβουλίου , ψήφισε κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας της κλινικής υποστηρίζοντας ότι η Ψυχιατρική Κλινικήείναι μια νέα κλινική που αναπτύσσεται στο νοσοκομείο και πρέπει να υπάρχει η άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθώς και πλήρη στοιχεία φακέλου ανάπτυξης κλινικής.

   Οι δύο πρώτοι από εσάς , εγκρίνατε τις ως άνω αποφάσεις με την ιδιότητά σας ως Διοικητών της 3ηςκαι 4ηςΥΠΕ αντίστοιχα.

  2.Οι ως άνω αποφάσεις, ενώ ομνύουν στο όνομα της αποσυλοποίησης, αποτελούν, στην ουσία, ένα επί πλέον βήμα εκπλήρωσης των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση των δαπανών και στον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας. Ελήφθησαν χωρίς εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Ιατρικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων ενώ δεν διερευνήθηκε αν οι επιλεγέντες χώροι τηρούν τις προδιαγραφές και το χωροταξικό σχεδιασμό που προβλέπονται στο Κτιριολογικό Πρόγραμμα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας   και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων (ΟΨΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείο. Έτσι, μετά από μία πρόχειρη αυτοψία που πραγματοποίησαν μέλη του Δ.Σ. το σωματείου μας, διαπιστώθηκε ότι οι επιλεγέντες χώροι δεν τηρούν καμία από τις προβλεπόμενες προδιαγραφές , εγκυμονούν πολλούς κινδύνους ( κυρίως) για τους ψυχικά ασθενείς, τους εργαζόμενους ( γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό της ψυχιατρικής κλινικής ) και τους επισκέπτες, αλλά και για τους αντίστοιχους ( ασθενείς, εργαζόμενους, επισκέπτες) του Νοσοκομείου εν γένει. Ειδικότερα:    

   Στο νοσοκομείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ο χώρος που επιλέχθηκε είναι τα εξωτερικά ιατρεία της οφθαλμολογικής στον πρώτο όροφο του μπλε κτηρίου. Το εμβαδόν του ανέρχεται στα 360 τ.μ. και προβλέπεται η ανάπτυξη 18 κλινών. Το εμβαδόν του υπολείπεται του προβλεπόμενου στο κτιριολογικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα οι χώροι για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να είναι ανεπαρκείς, να μην προβλέπεται χώρος για τις άλλες ειδικότητες (ψυχολόγος, εργοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός), για ομαδικές θεραπείες, σαλόνι για μεγάλες ομάδες και κοινωνικοποίηση. Οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε μικρά δίκλινα δωμάτια, ενώ θα σιτίζονται στο κρεβάτι λόγω της αδυναμίας τοποθέτησης τραπεζιών. Δεν υπάρχει πρόνοια για την εγκατάσταση του ΤΕΠενώ ως χώρος προαυλισμού προβλέπεται ο φωταγωγός!!!!

   Στο Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ο χώρος που επιλέχθηκε είναι αυτός της σημερινής γυναικολογικής κλινικής. Θα αναπτυχθούν 18 κλίνες , το εμβαδόν είναι 480τ.μ ( υπολείπεται του προβλεπόμενου). Είναι διαμορφωμένος σε γάμα πράγμα που σημαίνει ότι καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την επιτήρηση των ασθενών.  Υπενθυμίζουμε ότι οι υπάρχουσες κλινικές οξέων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχουν εμβαδόν 700τ.μ και το ΤΕΠ και το εφημέριο των γιατρών είναι δίπλα στις κλινικές.

   Επειδή οι, επιλεγέντες με τις αποφάσεις σας, χώροι των νοσοκομείων είναι ακατάλληλοι και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την εγκατάσταση και λειτουργία ψυχιατρικών κλινικών

   Επειδή η λειτουργία τους εγκυμονεί κινδύνους ( κυρίως) για τους ψυχικά ασθενείς, τους εργαζόμενους ( γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό της ψυχιατρικής κλινικής ) και τους επισκέπτες, αλλά και για τους αντίστοιχους ( ασθενείς, εργαζόμενους, επισκέπτες) του Νοσοκομείου εν γένει.

   Επειδή , επομένως, με την λειτουργία τους τίθεται εν αμφιβόλω η προστασία του, συνταγματικά κατοχυρωμένου, έννομου αγαθού της υγείας των πολιτών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕγια τις παραπάνω αποφάσεις σας

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ,να τις ανακαλέσετε έτσι ώστε η , όποια, μετεγκατάσταση ή λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής σε Γενικό Νοσοκομείο, γίνει κατόπιν μελέτης και με βασικό γνώμονα την προστασία της υγείας των ψυχικά ασθενών και να μας ενημερώσετε εγγράφως εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος ( 20 ημερών), ανακαλέσετε ή όχι τις αποφάσεις σας.

Διαφορετικά

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕότι θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια για την ακύρωση των παραπάνω αποφάσεων και την προστασία των ψυχικά ασθενών και των εργαζομένων.

Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας αρμόδιος δικαστικό επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς που απευθύνεται, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το κείμενο στην έκθεση επιδόσεως.

Ο εξωδίκως δηλών