Νέες δραματικές περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

Οι περικοπές στις εφάπαξ παροχές των δημοσίων υπαλλήλων που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν ακόμα και το 50%, φαίνεται δεν θα είναι οι μόνες, ούτε οι υψηλότερες που θα υποστούν οι συνταξιούχοι μέσα στο 2014.

Στην προκρούστεια κλίνη του (επικαιροποιημένου) μνημονίου οδηγούνται κατά σειρά οι επικουρικές συντάξεις, αλλά και οι κύριες συντάξεις ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Το ύψος των περικοπών θα προσδιοριστεί επακριβώς τον ερχόμενο Μάιο, όταν και θα αναθεωρηθεί από την Eurostat, ο προϋπολογισμός του 2014, αλλά και με συνυπολογισμό των οικονομικών δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων. Χωρίς ειδική – έκτακτη επιχορήγηση, τα τρία μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ δεν πρόκειται να βγάλουν το 2014, όπως άλλωστε δεν τα κατάφεραν και το 2013, καθώς το ταμειακό έλλειμμά τους υπολογίζεται σε περισσότερο από 1,647 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά:

1.Οι μειώσεις στις εφάπαξ παροχές των δημοσίων υπαλλήλων θα φθάσουν τελικά μέχρι και το 50% με βάση την υπουργική απόφαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Η απόφαση που χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να καθοριστεί, βασίζεται σε μνημονιακή υποχρέωση και σηματοδοτεί τον νέο μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό του εφάπαξ στους φορείς πρόνοιας.

Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013, θα λάβουν το εφάπαξ εντός του 2014 υπολογισμένο με τον παλαιό τρόπο. Ωστόσο, η απόφαση, δεν αναφέρει ότι το εφάπαξ που θα καταβληθεί στην συγκεκριμένη κατηγορία μέχρι τον Αύγουστο του 2014 θα είναι μειωμένο κατά 38,13%, λόγω των μειώσεων που ήδη έχουν επιβληθεί! Επιπλέον για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την 1.7.2013 οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και θα κυμαίνονται σε ένα επιπλέον ποσοστό από 12% έως 20%. Με άλλα λόγια η μείωση του εφάπαξ θα προσεγγίσει ή σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσει το 50% για σημαντικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθεί μετά το τέλος του 2014.

2.Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο διαμορφώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, από τον Ιούνιο του 2014 ξεκινά το νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι από τα μέσα του 2014 θα ισχύσει η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ταμεία (και αυτά που είναι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, αλλά και όσα παραμένουν εκτός) θα προχωρήσουν σε δραματικές περικοπές (βάσει του Ν.4052/2012) προκειμένου οι δαπάνες να μην υπερβαίνουν τα έσοδα τους.

Οι μειώσεις, οι οποίες θα υιοθετηθούν μετά τον Ιούνιο για προφανείς πολιτικούς λόγους (ευρωεκλογές) θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα ξεκινούν από 10% και θα φτάνουν έως το 70%, ειδικά για όσους εξακολουθούν -παρά τις περικοπές των αμέσως προηγούμενων ετών- να απολαμβάνουν σχετικά υψηλές, για τα μνημονιακά δεδομένα, επικουρικές συντάξεις.

– Άρθρο του Ανδρέα Πετρόπουλου από την ΑΥΓΗ της Κυριακής 16-2-2014