Ενωτική Πρωτοβουλία Ευαγγελισμού: Εντατικοποίηση, λουκέτα, και »αξιολόγηση» με στόχο τις απολύσεις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η κατάσταση στο νοσοκομείο μας χειροτερεύει συνεχώς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας πλέον είναι η έλλειψη προσωπικού ενώ οι συνθήκες εργασίας μάς οδηγούν σε ολοένα μεγαλύτερη επαγγελματική εξουθένωση.

Σε αρκετούς χώρους δεν μπορούμε να πάρουμε άδειες ή τα ρεπό μας ούτε καν να αρρωστήσουμε (αποστείρωση, κλιβανιστές, κλινικές, εργαστήρια, μονάδες, τραυματιοφορείς, χειρουργεία, ΤΕΠ, διοικητικοί, μονάδα κυτταραστατικών ) αφού οι συνάδελφοι που μένουν πίσω καλούνται να κάνουν ακόμα και διπλοβάρδιες για να καλύψουν το κενό. Κενό που η ίδια η διοίκηση έχει δημιουργήσει αφού φρόντισε να μην προσληφθεί μόνιμο προσωπικό τα προηγούμενα χρόνια και να καταργηθούν οι περισσότερες κενές οργανικές θέσεις «πιστή» στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης και της τρόικα.

Την ίδια στιγμή μεγάλος αριθμός εργαζομένων από όλους τους κλάδους φεύγει από το νοσοκομείο με συνταξιοδότηση φοβούμενοι αλλαγές , αφήνοντας πίσω μεγάλο κενό τόσο σε αριθμό όσο και σε επιστημονική επάρκεια καθιστώντας επισφαλή τη λειτουργία του νοσοκομείου μας. Το προσωπικό έχει μεγάλο ηλικιακό μέσο όρο ενώ εξουθενώνεται με τις εξαντλητικές βάρδιες και την εντατικοποίηση. Οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί δουλεύουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες ενώ ο αριθμός τους έχει μειωθεί τραγικά σε κάποιες κλινικές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφημερεύσουν και το πρόβλημα να μετατίθεται και σε άλλες κλινικές (π.χ. Χ/Θ) Συνεχίζει βέβαια αμείωτο να υφίσταται το φαινόμενο της ψυχιατρικής κλινικής που μετατρέπεται συχνά – πυκνά σε στάβλο ψυχών με 45,46,47……. ασθενείς και με ότι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν σε εργαζόμενους κι ασθενείς.

Ταυτόχρονα οι εφημερίες μας (γενικές και πρωινές) έχουν πολλαπλάσια προσέλευση από πριν με αποκορύφωμα τις δύο τελευταίες. Ίδια εικόνα επικρατεί και στα εξωτερικά ιατρεία. Η αύξηση στην προσέλευση είναι κατακόρυφη (Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος ΟΕΝΓΕ) και εκτρέπονται  1,8 εκατ. ραντεβού/μήνα  αυξάνοντας κατακόρυφα τη νοσηλευτική κίνηση κατά 30%. Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ καταγράφονται αναμονές ασθενών οκτώ ωρών στα επείγοντα, ενώ η αναμονή στα τακτικά περιστατικά φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος. Αφού η συγκυβέρνηση έκλεισε τα μικρά νοσοκομεία , διαλύει τώρα την υποτυπώδη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα λουκέτα στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ οδηγώντας 8500 συναδέλφους στη διαθεσιμότητα και σπέρνοντας απελπισία ,αγανάκτηση και οργή σε εκατομμύρια φτωχούς ασφαλισμένους συνανθρώπους μας .Οργή που αρκετές φορές την εισπράτουμε εμείς με φραστική ή σωματική βία απέναντί μας. Είναι αρκετές οι φορές που γινόμαστε δέκτες επιθέσεων –ξυλοδαρμών στις γενικές εφημερίες ,στις κλινικές ,στα εργαστήρια. Είναι η ίδια κυβέρνηση που σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα βάζει πλαφόν στη συνταγογράφηση, αφήνει εκτός λίστας 800 φάρμακα, μειώνει την ασφαλιστική τιμή φαρμάκων χωρίς να μειώσει και τη λιανική , αφαιρεί εξετάσεις από την ασφαλιστική κάλυψη μετακυλώντας το κόστος στην τσέπη του λαού. Είναι η ίδια κυβέρνηση που αφήνει 30000000 ανασφάλιστους εκτεθειμένους στον κανόνα << της φυσικής επιλογής>> και οδηγεί την κοινωνία σε υγειονομική γενοκτονία.

Η διοίκηση σε κάθε συνάντηση με το σωματείο εμφανίζεται διαρκώς υποσχόμενη τη λύση των προβλημάτων. Αδειανά πουκάμισα! Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με 5μηνα ΜΚΟ στις μονάδες ούτε με αναδιάταξη του προσωπικού(ανοίγω μια τρύπα για να κλείσω μια άλλη) ούτε με χωροταξικές παρεμβάσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο υπ Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζουν να περάσουν για ψήφιση νόμο όπου θα θεσμοθετήσουν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και κατάργηση δημοσίων οργανισμών. Συγκεκριμένα, εισάγονται ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης:

α) με βαθμό 9 ως 10 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων.

β) με βαθμό 7 ως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων

γ)με βαθμό 1 ως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.

Τα ποσοστά υπολογίζονται στο σύνολο των υπαλλήλων μίας Γενικής Διεύθυνσης και αρμόδιος για το μοίρασμά τους ανά Διεύθυνση και Τμήμα είναι ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης. Την αξιολόγηση ενεργεί αυτοτελώς ένας αξιολογητής που είναι ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας από αυτή που υπηρετεί ο αξιολογούμενος. Ο άμεσος προϊστάμενος του αξιολογούμενου έχει πλέον τον ρόλο του εισηγητή. Εάν ο αξιολογητής δεν εφαρμόσει ό,τι προβλέπεται για τα ανώτατα ποσοστά αριστούχων, μετρίων και κακών υπαλλήλων, διώκεται πειθαρχικά για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος!! Αντιθέτως, για την αξιολόγηση των Προϊστάμενων Τμημάτων και Διευθύνσεων, το ανώτατο ποσοστό αξιολόγησης με τους βαθμούς 9 – 10 ανέρχεται στο 70%, που υπολογίζεται στο σύνολο των προϊστάμενων της κάθε Γενικής Διεύθυνσης….

Συνάδελφοι/σες ! Η εισαγωγή της ποσόστωσης διαμορφώνει κατηγορίες υπαλλήλων που θα βρίσκονται σε ομηρία και θα προορίζονται για απόλυση. Είναι πέρα από κάθε λογική ο αυθαίρετος ορισμός του αυστηρά και μόνο του 25% των υπαλλήλων ως «καλοί», και οπωσδήποτε 15% των υπαλλήλων ως «άχρηστοι, μη αποδοτικοί» ώστε να αποτελέσουν την δεξαμενή της διαθεσιμότητας και να οδηγηθούν στην απόλυση!! Τα ποσοστά είναι προαποφασισμένα ώστε να δρομολογηθούνε οι 11000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2014 που απαιτεί και επιβάλλει η κυβέρνηση-τρόϊκα-ΕΕ-ΔΝΤ!

Επιπλέον, η αντιστροφή των ποσοστών «καλών» και «κακών» προϊστάμενων (έως και 70% θα είναι οι «καλοί») δείχνει την πρόθεση τους να επιβάλλουν μία διοικητική ιεραρχία από στελέχη που ήδη επιλέχθηκαν σε θέσεις ευθύνης, χωρίς κρίσεις από Υπηρεσιακά Συμβούλια, με απλή γραπτή ανάθεση καθηκόντων και οι οποίοι στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να λειτουργήσουν σαν κανονικοί εργοδότες/αφεντικά απέναντι μας και θα βρισκόμαστε διαρκώς υπό ένα διαρκή εκβιασμό τρομοκρατίας για απόλυση από την εργασία μας!

Όλη αυτή η ιστορία με τα ποσοστά, συνδυασμένα με το ν.4024/2011 που ορίζει ότι ο βαθμός συνδέεται με τον μισθό και ότι η προαγωγή σε ανώτερο βαθμό δε γίνεται αυτόματα αλλά θα ακολουθεί συγκεκριμένες ποσοστώσεις (δε θα φτάνουμε όλοι αυτοδίκαια με την προϋπηρεσία μας στον Α βαθμό, πολλοί θα μείνουμε στον Β και Γ βαθμό για πάντα ως την σύνταξη!!) διαμορφώνει ένα περιβάλλον εργασιακών σχέσεων σαν αρένα!! Ο εργαζόμενος εξωθείται στον διαρκή ανταγωνισμό και αλληλοϋπονόμευση με τους συναδέλφους του ώστε να πετύχει την προαγωγή στον ανώτερο βαθμό (και τα ανάλογα «τριάντα αργύρια» της αύξησης) ή έστω να κρατήσει την θέση εργασίας του. Το καρότο της προαγωγής και το μαστίγιο της απόλυσης θα επιβάλλουν σε όλους μας να αναζητούμε «ατομική λύση» και να ξεχάσουμε συνελεύσεις, συλλόγους, κοινές δημοκρατικές διαδικασίες, συλλογικές διεκδικήσεις και αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Ξεχνώντας φυσικά ότι όσο «καλοί», «παραγωγικοί» , πειθήνιοι και υπάκουοι είμαστε κάποιοι, το 15% από εμάς έχει ήδη προγραφεί για απόλυση και η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων θα βλέπουμε τον εαυτό μας καθηλωμένο. Το «διαίρει και βασίλευε» σε πλήρη εξέλιξη και επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας!!!!

Συνάδελφοι/σες!

Η έννοια της «αξιολόγησης», της «αξιοκρατίας» και της «διαφάνειας» στον καπιταλισμό είναι σύμφυτες με την απάτη, την διαπλοκή, την διαφθορά και την λαμογιά σε όλη τους την έκταση. Ο Ουμπέρτο Έκο είχε πεί για τον κόσμο των ΜΜΕ κάποτε ότι «αυτοί που σηκώνουνε την σημαία της αντικειμενικότητας ετοιμάζονται να πούνε τα μεγαλύτερα ψέματα». Το ίδιο ισχύει για την πολιτική επίσης, καθώς αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία και, εν προκειμένω στην δημόσια διοίκηση, απεργάζονται να εγκαταστήσουν έναν στενά κομματικό στρατό από πιστά και πειθήνια στελέχη που σαν πραιτοριανοί θα εξασφαλίζουν την υλοποίηση της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους!

Μοναδικοί «αξιολογητές» για εμάς πρέπει να είναι οι χρήστες υπηρεσιών υγείας, οι ασθενείς που στοιβάζονται στα Επείγοντα και στα ράντζα των κλινικών, οι συνοδοί ασθενών που υποχρεώνονται να κάνουν και τους τραυματιοφορείς των ασθενών τους, ακόμα και να λειτουργούνε σαν αποκλειστικοί νοσοκόμοι λόγω της εγκληματικής υποστελέχωσης στις κλινικές, οι εναπομείναντες χρεωκοπημένοι ασφαλισμένοι και τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων που δεν βρίσκουν πουθενά πλέον πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, οι άστεγοι και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι που έρχονται στην γενική εφημερία για ένα πιάτο φαί , για μια διανυκτέρευση μακριά από το κρύο!!!

Είναι αυτονόητο ότι δεν αποδεχόμαστε καμία λογική «αξιολόγησης» και «διαφάνειας/αξιοκρατίας» σε ένα τέτοιο περιβάλλον και αγωνιζόμαστε να μην περάσει το νομοσχέδιο αυτό γιατί θα είναι η ταφόπλακα στα εργασιακά μας δικαιώματα και στις ίδιες τις θέσεις εργασίας μας!

Σας καλούμε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΝΕ, για να δρομολογήσουμε αγωνιστικές διαδικασίες, να συγκροτήσουμε Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και να προχωρήσουμε άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας μαζί με όλους τους κλάδους των εργαζομένων που πλήττονται από την βάρβαρη αυτή πολιτική.

Το λέμε καθαρά και ανοιχτά! Αυτός ο νόμος δε θα περάσει, δε θα ψηφιστεί και δε θα εφαρμοστεί!

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι/συμμέτοχοι στο ξεπούλημα/διάλυση/ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, στη μετατροπή του εργασιακού περιβάλλοντος μας σε αρένα – όλοι εναντίον όλων! Ας γίνει η ανατροπή αυτού του νομοσχέδιου η αρχή για την ανατροπή της κυβέρνησης, την παύση πληρωμών στους δανειστές, την διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την υπαγωγή της Υγείας/Παιδείας/Ενέργειας και πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σε δημόσιο/κοινωνικό έλεγχο με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός τους, και την ρήξη και αποδέσμευση από ευρωζώνη και ΕΕ.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση ΣΕΝΕ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, 11πμ στο Δώμα

Ενωτική Πρωτοβουλία

(ανεξάρτητο αριστερό σχήμα στον Ευαγγελισμό)