Με το μνημόνιο ή με τους νοσηλευτές;

37

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στους διορισμούς μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης που γίνονται από τον μνημονιακό υπουργό Υγείας, «φιγουράρουν» σε περίοπτη θέση συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ προερχόμενα από το Νοσηλευτικό κλαδο που εμφανίζονται μάλιστα ως οι εκπρόσωποί του.

 

Θα πει κανείς, ότι αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, όταν οι ίδιοι με τη στάση τους, σε διάφορα συνδικαλιστικά και επιστημονικά όργανα, έχουν επιλέξει να βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με τις επιλογές της μνημονιακής συγκυβέρνησης, στηρίζοντας απόλυτα τις επιλογές της.

Αυτό είναι αλήθεια, όμως ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευτών δεν έχουν ίσως αντιληφθεί ότι όλοι αυτοί αλλά και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν, όχι μόνο έχουν ταυτιστεί πλήρως με τις μνημονιακές πολιτικές στην υγεία αλλά με τη στάση τους και τις τοποθετήσεις τους «παρέχουν» χείριστες υπηρεσίες και για τα συμφέροντα του ίδιου του κλάδου.

Οι ίδιοι βεβαίως επιχειρούν κατά καιρούς με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους να εμφανιστούν ως ανεξάρτητοι, ως οι δυνάμεις που συγκρούονται με το συνδικαλιστικό κατεστημένο, ως άφθαρτοι και έξω από εξαρτήσεις και δεσμεύσεις.

Όμως όχι μόνο η συμμετοχή τους σε κυβερνητικές θέσεις, όπως τα ΔΣ των Νοσοκομείων, αλλά και η συμμετοχή τους στις επιτροπές της τρόικας, η αφωνία τους σε ζητήματα όπως η δραματική υποστελέχωση των νοσοκομείων καθώς και για τις δραματικές περικοπές στο εισόδημα και τα δικαιώματα που υπέστη και ο κλάδος λόγω των μνημονιακών πολιτικών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Ενώ μάλιστα συμβαίνουν όλα αυτά και ο κλάδος στα δημόσια νοσοκομεία βιώνει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την εντατικοποίηση μέχρι σημείου εξάντλησης, λόγω της έλλειψης προσλήψεων και των τεράστιων κενών σε προσωπικό, την ίδια ώρα αυτοί και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να κοστολογηθούν οι νοσηλευτικές πράξεις, προκειμένου τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να μπορούν να επενδύσουν και σε αυτό τον τομέα.

Ταυτόχρονα επιχειρούν με διάφορα τερτίπια να διαχωρίσουν τον κλάδο από τους άλλους εργαζομένους στην υγεία, για να αδυνατίσει το μέτωπο ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές Κυβέρνησης και τρόικας στην Υγεία. Λειτουργούν στην πράξη σαν το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης μέσα στο εργατικό κίνημα που αδρανοποιεί τις αντιδράσεις των Νοσηλευτών.

Η στάση τους αυτή βεβαίως όχι μόνο δεν συνάδει με εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι οι διαβεβαιώσεις περί ανεξαρτησίας όταν εκστομίζονται μπροστά στους εργαζόμενους, στοχεύουν να αποκρύψουν την προσήλωση που έχουν στις μνημονιακές πολιτικές μπροστά στον κίνδυνο να αποδοκιμαστούν για αυτή τους της στάση.

Όμως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Αυτές τα θλιβερά φαινόμενα και καταστάσεις δεν μπορεί να μην βρουν απέναντί τους  όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Γι’ αυτό η αποκάλυψη του ρόλου των μνημονιακών «συνδικαλιστών», που εμφανίζονται με τον μανδύα των ανεξαρτήτων εκπροσώπων του νοσηλευτικού κλάδου θα είναι διαρκής μέχρι να σαρωθούν από τους ίδιους τους νοσηλευτές.