Εκλογική διακήρυξη της Ενωτικής Κίνησης ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο

Στις 12  Μαρτίου 2014 διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο σωματείο μας και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Σε ένα δυσμενές μνημονιακό περιβάλλον της πιο βάρβαρης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι(όσοι έχουν ακόμη εργασία) και η κοινωνία στο σύνολό της, από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)-τρόικας (ΕΕ,ΔΝΤ,ΕΚΤ).

 

Επίσης, η κυβέρνηση καλλιεργώντας ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας(successstory,πρωτογενές πλεόνασμα) και στοχεύοντας στο τρίτο κατά σειρά μνημόνιο,   παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για το μέλλον αυτής της χώρας.


Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ , είναι μια συνδικαλιστική παράταξη που δημιουργήθηκε μέσα σε αυτό το περιβάλλον πριν 2 χρόνια κάνει τα επόμενα βήματα της, έχοντας αποκτήσει εμπειρία στους λαϊκούς αγώνες και ταυτόχρονα την συμμετοχή της στο σωματείο, με σκοπό να συνεισφέρει ακόμη πιο αποτελεσματικά στην ανάπτυξη ενός Μετώπου Αντίστασης Αλληλεγγύης και Ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης. Χωρίς να χάσει τον ιδιαίτερο κι αυτόνομο ρόλο και λόγο της συντονίζεται και συνεργάζεταιμε το πανελλαδικό δίκτυο της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών(www. ygeionomikoi .gr)

Την ώρα που η κοινωνία μας βιώνει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

-Με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους, χωρίς γιατρό, εμβόλια και φάρμακα.

-Με εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να οδηγούνται στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση.

-Με τα συσσίτια και τον υποσιτισμό των μικρών μαθητών να αποτελούν σκληρή πραγματικότητα και τις αυτοκτονίες να αυξάνονται.

Η εργασία, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ελεύθερου ανθρώπου μεταλλάχτηκε σε «απασχόληση» χωρίς δικαιώματα και προστασία. Χωρίς συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους έρμαιους στην κερδοφορία του καπιταλιστικού- ντόπιου και πολυεθνικού- κεφαλαίου. Άρση των μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος τους ήταν να πάρουν πίσω όσα κατάκτησαν με αγώνες, αίμα και θυσίες οι εργαζόμενοι,  τα τελευταία 100 χρόνια.

Και το μέλλον των εργαζομένων στο δημόσιο προβάλει εφιαλτικό. Απολύσεις, κινητικότητες- διαθεσιμότητες, «εθελούσιες» διαδημοτικές διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές αργίες, μετακινήσεις, μετατάξεις, με διακηρυγμένο στόχο την «ελάφρυνση» του δημοσίου τομέα.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα ετοιμάζουν την ίδια κοινή μοίρα. Πάμφθηνη εργατική δύναμη, στην διαμόρφωση ενός εργαζόμενου υποταγμένου και εξαθλιωμένου, που δεν θα έχει το κουράγιο να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον εργοδότη, είτε είναι το κράτος είτε ο ιδιώτης.

Ήδη οι μισθοί και οι συντάξεις είναι επιδόματα φτώχειας, ενώ η δέσμευση για την επίτευξη των στόχων (ικανοποίηση των δανειστών) φέρνει νέους φόρους, χαράτσια, ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και δημόσιων αγαθών (νερό, ρεύμα , καθαριότητα, μεταφορές). Στερώντας την δυνατότητα σε κάθε μελλοντική γενιά να έχει εργαλεία για ανάπτυξη της χώρας, προς όφελος της κοινωνίας και όχι των δανειστών.

Κάθε αντίδραση των εργαζομένων συκοφαντείται, κάθε απεργία χαρακτηρίζεται παράνομη, οι απεργοί τρομοκρατούνται και επιστρατεύονται, βασικές αρχές του Συντάγματος καταστρατηγούνται και η δημοκρατία περιορίζεται.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια αντιμετωπίζονται σαν αβάστακτο περιττό κόστος για το κράτος, που πρέπει να το πληρώνουν πλέον και με όρους ελεύθερης αγοράς, οι κακά αμειβόμενοι εργαζόμενοι , οι συνταξιούχοι , οι άνεργοι , όλοι οι έλληνες πολίτες .

– Η υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

– Η παράδοση υπηρεσιών των νοσοκομείων σε ιδιωτικά συνεργεία.

– Οι διακηρύξεις ότι η μόνη πηγή χρηματοδότησης είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας.

– Το εισιτήριο των  5ευρώ στα νοσοκομεία και το 1ευρώ ανά ιατρική συνταγή που πληρώνουν οι πολίτες .

– To κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλινικών, τμημάτων, υπηρεσιών και κατάργηση ειδικοτήτων  θα φέρουν άμεσα, αθρόες απολύσεις από δήθεν πλεονάζον προσωπικό .

– Οι εργαζόμενοι με διαφορετικές συμβάσεις εργασίας στον ίδιο χώρο και στους ίδιους κλάδους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, μπλοκάκια, επικουρικοί, ενοικιαζόμενοι, συνεργεία).

– Η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ λόγω υποχρηματοδότησης να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να καλύψει βασικές ανάγκες των ασφαλισμένων του, οδήγησε στο έκτρωμα που ονομάζεται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας(ΠΕΔΥ).

Όλα αυτά είναι βήμα-βήμα υλοποίηση του στόχου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και τον λαό μας .

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα των   νοσοκομείων την βιώνουμε καθημερινά και στο Δρομοκαϊτειο με:

– τις μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, σε αντιδραστήρια, σε καθαριστικά-απολυμαντικά υγρά κ.ά, το δε συνεργείο καθαριότητας να απειλεί και να εκβιάζει το νοσοκομείο, τα μέλη της επιτροπής πιστοποίησης του έργου (παραβίαση των όρων της σύμβασης), διαμορφώνοντας συνθήκες γαλέρας στους εργαζόμενους του συνεργείου.

– τις διαχρονικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, λόγω μη προσλήψεων και αθρόων συνταξιοδοτήσεων, κυρίως νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα οι εφημερίες και οι βάρδιες να καθίστανται επικίνδυνες, μη ασφαλείς για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, σύμφωνα

με τα διεθνή δεδομένα και παράλληλα να βρίσκονται σε κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης(σωματικής και ψυχικής).

– τις παλινωδίες με τον νέο οργανισμό, διατηρώντας την ανησυχία και την ανασφάλεια για το μέλλον του νοσοκομείου. Ένα μέλλον που οδηγεί στη συγχώνευση τμημάτων, στη συρρίκνωση των υπηρεσιών, στη κατάργηση ή την εκχώρηση δραστηριοτήτων και λειτουργιών του, όπου σύμφωνα με το μνημόνιο Λυκουρέντζου –Αdor στο πλαίσιο -δήθεν- της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αναφέρεται ρητά η κατάργηση των ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, έως το τέλος του 2015.

Και βέβαια στην λογική του τρομοκρατημένου –υποταγμένου –εργαζόμενου, το Υπ. Υγείας σε συνεργασία με τις διοικήσεις, προσλαμβάνει ιδιώτες εσωτερικούς ελεγκτές    για να ελέγχουν δήθεν τις οικονομικές υπηρεσίες πιθανόν και την τήρηση του ωραρίου(η Διοίκηση το αρνείται). Δηλαδή να δημιουργήσουν «επίορκους» βορρά στην τρόικα και μάλιστα, ανάμεσα στους πιο σκληρά εργαζόμενους και με τις πιο αντίξοες συνθήκες.

– ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΚΡΙΖΟ ΤΟΠΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.

– ΑΥΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Μονόδρομος είναι η ανάγκη για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που οδηγεί την χώρα στην καταστροφή,   που διαλύει την Δημόσια Υγεία, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την μαζική δυναμική συσπείρωση των εργαζομένων του Δρομοκαϊτείου σε ένα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ-ΤΑΞΙΚΟ-ΜΕΤΩΠΟ-ΑΓΩΝΑ .

Ένα μέτωπο αναπόσπαστο κομμάτι του συνδικαλιστικού – λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Ένα μέτωπο αντίστασης και ανατροπής .

Σας καλούμε όλες και όλους με ψηλά το κεφάλι με δύναμη και αυτοπεποίθηση να αγωνιστούμε για:

–  Ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και της κυβέρνησης(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

–  Δημόσια και δωρεάν υγεία με ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

– Κανένας δημόσιος υπάλληλος να μην γίνει “Ιφιγένεια” στον ούριο άνεμο συγκυβέρνησης και ΤΡΟΙΚΑΣ.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

– Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

– Επαρκή χρηματοδότηση του Δρομοκαϊτείου για να λειτουργεί με ασφάλεια και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

– Καμία αποδόμηση των υπηρεσιών, κλινών, ειδικοτήτων και εφημερίας, χωρίς ουσιαστική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και με προσανατολισμό την κοινότητα.

-Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης(ιδιωτικές ΜΚΟ), άμεσα να υπαχθούν στο Δημόσιο.

-Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Ενεργοποίηση του εξώδικου της ΠΟΕΔΗΝ: μια 8ωρη νυκτερινή βάρδια την βδομάδα, 12ωρη ελάχιστη ανάπαυση: όχι πρωί-νύχτα και απόγευμα-πρωί κ.α.

Για να σπάσουμε μαζί το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού απαιτώντας:

– Σεβασμό στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

 

 Αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα διοικητικής ιεραρχίας με άμεση αποκατάσταση αδικιών και παραλείψεων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Όλο το προηγούμενο διάστημα κάτω από αντίξοες συνθήκες δώσαμε την μάχη στο νοσοκομείο και στο σωματείο. Δεν σκύψαμε το κεφάλι μπροστά σε αλαζονικές συμπεριφορές από την πλειοψηφούσα παράταξη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ(ΠΑΣΚΕ). Γυρίσαμε την πλάτη στην συνδιοίκηση (υποβολή προτάσεων για την μετεξέλιξη του Δρομοκαϊτείου, εξαιτίας του προσχηματικού διαλόγου με το Υπ. Υγείας),  στα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, στις υποσχέσεις. Συγκρουστήκαμε, διαφωνήσαμε, υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιφρουρώντας την μαζικότητα και την ενότητα του κινήματος στην βάση των κοινών προβλημάτων.

Αγωνιστήκαμε στην πράξη για να είναι κυρίαρχη στο σωματείο η κινηματική λογική και όχι της παραίτησης και του συμβιβασμού. Στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας δεν χωράνε παλινωδίες, συμβιβασμοί ή αμφιβολίες. Χωράει μόνο νέα ορμή, νέοι εργαζόμενοι με κοινό προσανατολισμό: Τη ρήξη με προσωπικά ή πολιτικά συμφέροντα, με αποφασιστικότητα για ανατροπή.  

Σας καλούμε γιατί τίποτα δεν μας χωρίζει στο χώρο που εργαζόμαστε.

Μας ενώνουν όμως δεκάδες κοινά προβλήματα και εμπειρίες. Μας ενώνουν κοινές αγωνίες και κοινοί αγώνες χρόνων. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πλειοψηφία

με ΟΡΑΜΑ και στόχο :

Ένα σωματείο ταξικό,ενωτικό, δυνατό, που θα διεκδικεί την ανατροπή της μίζερης καθημερινότητας. Με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις διεκδικήσεις των κλάδων.

Ένα σωματείο που στην βαρβαρότητα της επιβολής των μνημονίων θα προτάσσει την Αντίσταση, την Συλλογικότητα και την Δυναμική. Με εργαζόμενους ενωμένους και αποφασισμένους να νικήσουν .

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ δεν έχει αυταπάτες:    

     Στις εκλογές της  12ης Μαρτίου 2014,  ζητάμε να στηρίξετε την παράταξή μας και να ψηφίσετε τους υποψηφίους μας. Όμως δεν μας αρκεί η ψήφος σας, ζητάμε την ενεργό συμμετοχή, το ενδιαφέρον και την απαίτησή σας. Η λογική της «ΑΝΑΘΕΣΗΣ» εξέθρεψε τον  εργατοπατερισμό και ορισμένους διαπλεκόμενους συνδικαλιστές, με κύρια ευθύνη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές-κυβερνητικές  ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) με αποτέλεσμα την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Για τις εκλογές στο ΔΣ του Σωματείου και εκλογής αντιπροσώπων στην ΠΟΕΔΗΝ, οι υποψήφιοι με την ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ είναι:


Για ΔΣ.του Σωματείου

ΔΑΝΙΑ ΠΗΓΗ                              Ψυχολόγος

ΔΟΥΛΑΜΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ         ΤΕ Νοσηλευτής

ΣΕΡΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ            Επ. Δημ. Υγείας

ΤΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ           Κοιν. Λειτουργός

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ     ψυχίατρος

Για αντιπρόσωποι στην ΠΟΕΔΗΝ

ΔΑΝΙΑ ΠΗΓΗ                              Ψυχολόγος

ΔΟΥΛΑΜΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ         ΤΕ Νοσηλευτής

ΣΕΡΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ            Επ. Δημ. Υγείας

ΤΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ          Κοιν.Λειτουργός


ΟΛΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ <<ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ>>

για ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ….