Ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση αλλά και βολέματα ημετέρων στο Νοσοκομείο Σπάρτης

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της Παράστασης Διαμαρτυρίας που οργανώθηκε για τη δίωξη της συναδέλφου Αντιπροέδρου του Σωματείου Μολάων.

Η παράσταση έγινε- αφού είχαν προηγηθεί έγγραφες παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ χωρίς αποτέλεσμα- παρουσία τοπικών Συλλόγων (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ), του Σωματείου Μολάων, του Σωματείου της Σπάρτης, Αντιπροσωπείας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και κλιμακίου της ΠΟΕΔΗΝ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ. Παντέλη.

Μετά από συζήτηση που διεξήχθη, κατά διαστήματα σε κλίμα έντασης και αμφισβήτησης, οι εργαζόμενοι έκαναν ξεκάθαρο στη Διοίκηση ότι οφείλει άμεσα να ανακαλέσει τη μετακίνηση-δίωξη της συναδέλφου και να ολοκληρώσει τη μετάταξή της που εκκρεμεί εδώ και μήνες. Σε περίπτωση εμμονής της Διοίκησης να υλοποιήσει τη παράνομη απόφαση – δίωξη που έχει πάρει, θα βρει απέναντι ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους και τα Συνδικαλιστικά τους όργανα κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις και τις παρεμβάσεις υπερασπιζόμενοι και καλύπτοντας μέχρι οριστικής δικαίωσης τη συνάδελφό μας.

Παράλληλα, σε μια μικρή περιοδεία και συζητήσεις με τους εργαζόμενους διαπιστώσαμε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που έχει το Νοσοκομείο. Ενημερωθήκαμε από τους εργαζόμενους στη ΜΤΝ για τις ελλείψεις και τα επανειλημμένα αιτήματα της Διεύθυνσης και του Τμήματος για στελέχωση. Το ίδιο και στα άλλα Νοσηλευτικά Τμήματα. Τα ίδια και με τη Διοικητική Υπηρεσία, τους οδηγούς κ.λ.π, ενώ τακτικές είναι και οι μετακινήσεις γιατρών από τους Μολάους για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στην Ιατρική Υπηρεσία. Τα ίδια προβλήματα (στελέχωσης ,υποχρηματοδότησης, ελλείψεων κ.α) αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο Μολάων. Τέλος η μείωση της χρηματοδότησης , πάνω από 25% σε ετήσια βάση, καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία του Νοσοκομείου μετά το καλοκαίρι.

Προβλήματα στελέχωσης που έχουν αναδειχθεί σαν άμεσης προτεραιότητας για να αντιμετωπιστούν από τους Υπηρεσιακούς Ελέγχους που έχουν γίνει και δεν έχουν δοθεί λύσεις από τη Διοίκηση. Χαρακτηριστικό είναι το θέμα με τη Διαιτολόγο – όπου η ίδια έχει και τη διαχείριση της Αποθήκης Τροφίμων – ενώ ο έλεγχος ζητά ΑΜΕΣΑ (Απρίλης 2013) να στελεχωθεί το τμήμα με Διαχειριστή και Αποθηκάριο. Από τότε έχει παραμείνει η ίδια κατάσταση με τη Διαιτολόγο να συνεχίζει να κάνει τα πάντα… (πιθανόν αύριο να της ζητήσουν να μαγειρεύει κιόλας..)

Τέλος χαρακτηριστικό δείγμα το πώς κάποιοι συνεχίζουν να φροντίζουν για τα «δικά μας παιδιά» είναι το εξής:

Παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε Νοσηλευτικό προσωπικό ,διορίζονται στη Α΄θμια Υγειονομική Επιτροπή Ν. Λακωνίας ως γραμματείς 2 Νοσηλεύτριες!!! (η μία μάλιστα από τρίμηνη μετακίνηση) ενώ Πρόεδρος ορίζεται Επιμελητής Α΄ και ως μέλος υπάρχει Συντονιστής Διευθυντής. Άραγε για τις αποφάσεις αυτές θα υπάρξει αντίδραση από το «λαλίστατο» για άλλες μετακινήσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού Τοπικό Σύλλογο Νοσηλευτών;

Καλό λοιπόν είναι η Διοίκηση από το να στοχοποιεί και να ποινικοποιεί όσους αγωνίζονται ενάντια στη πολιτική Κυβέρνησης-Ε.Ε-Δ.Ν.Τ που διαλύει τη Υγεία και τις δομές της και να εμμένει σε ένα αδιέξοδο κυνήγι «μαγισσών», να φροντίσει ΑΜΕΣΑ να δώσει απαντήσεις στα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και να ενισχύσει με προσωπικό τα τμήματα και τους εργαζόμενους που συνεχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να δίνουν τον αγώνα τους για να κρατήσουν το Νοσοκομείο όρθιο.

Παντέλης Παναγιώτης