Απόφαση του Γενικού Συμβούλιου της ΠΟΕΔΗΝ στις 1/4/2014

24

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η περίοδος κατά την οποία έχουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες που είναι αποκλεισμένοι από το Σύστημα Υγείας, η Κυβέρνηση επικαλείται το κόστος για να τους δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης και οι μισοί Έλληνες πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αποκλεισμένοι από κάθε παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα.

Επ’ ευκαιρία του Νομοσχεδίου της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή αναδείξαμε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Υγείας σε όλες τις βαθμίδες και οι Υγειονομικοί, από τις εφαρμοζόμενες Μνημονιακές Πολιτικές των 3 ½ τελευταίων ετών. Πολιτικές λιτότητας, μείωσης των Κοινωνικών Δαπανών, Καταργήσεων Νομικών Προσώπων – Υπηρεσιών του Δημοσίου, Διαθεσιμότητες και Απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.

Με στοιχεία του ΟΑΣΣΑ οι ετήσιες κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας και η ετήσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση της περίθαλψης είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΑΣΑΑ, πολύ κάτω από τις χώρες του Νότου που βρίσκονται σε αντίστοιχα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και συγκρίνονται μόνο με τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλόκ.

Τα Νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται. Αδυνατούν να υποστηρίξουν βασικές λειτουργίες. Αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες Νοσηλείας και Εργασίας να καθίστανται τριτοκοσμικές. Οι προϋπολογισμοί τους βρίσκονται στο 1/3 σε σχέση με το έτος 2010 (προ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ). Αποδεκατίστηκαν από προσωπικό αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση πάνω από 15.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δυσχερή κατάσταση ως εξής:

• Μετακυλύει το κόστος στους πολίτες. Σήμερα το κόστος της συνταγογράφησης είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο από την απευθείας αγορά των φαρμάκων (χαράτσια, συμμετοχή, αμοιβή ιατρών κλπ). Πριν στεγνώσει το μελάνι του Νόμου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που υποτίθεται ότι θεσμοθετεί την δωρεάν πρόσβαση των πολιτών αποδείχθηκε ότι η μετατροπή των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου έφερε και το χαράτσι 5ευρώ για κάθε επίσκεψη. Βέβαια ενόψει εκλογών κρύφτηκε κάτω από το χαλί όπως και το χαράτσι των 20ευρώ για εισαγωγή στο Νοσοκομεία. Θα επανέλθουν μετά τις εκλογές.

• Είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των Καταργήσεων, Συγχωνεύσεων Νοσοκομείων, Κλινικών, Κλινών, Οργανικών θέσεων και υπηρεσιών μέσω των διαθεσιμοτήτων. Εξάλλου είναι χαρακτηριστηκές οι δηλώσεις του Υφυπουργού κου Μπέζα για κατάργηση του συνόλου των υπηρεσιών στήριξης και ιδιωτικοποίησης των Νοσοκομείων.
Αιφνιδιαστικά ο Υπουργός Υγείας στο Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που ψηφίστηκαν στην Βουλή σε δύο άρθρα με την διαδικασία του κατεπείγοντος, κατέθεσε διάταξη με την οποία καταργεί τον κλάδο των Οδηγών, Φυλάκων – Νυχτοφυλάκων των Νοσοκομείων.
Οι Οδηγοί μέσω κλειστής Διαθεσιμότητας ενός μήνα με τα 3/4 των αποδοχών μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ.

Στα Νοσοκομεία θα προκληθεί λειτουργικό χάος. Ο Υπουργός προσπαθεί να κλείσει την τρύπα των ελλείψεων προσωπικού του ΕΚΑΒ και ανοίγει μια μεγαλύτερη στα Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς Οδηγούς (τροφοδοσία, διακομιδές, αιμοδοσία, μεταφορά ιματισμού, αίματος κ.α). Θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Τροποποιείται ο Οργανικός Σκοπός Σύστασης του ΕΚΑΒ αφού το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας δεν μπορεί να αναλαμβάνει εργασίες πέραν των διακομιδών Ασθενών.
Στο μήνα της διαθεσιμότητας είναι αδύνατη η λειτουργία των Νοσοκομείων.
Ο Υπουργός Υγείας επιδιώκει μέσω της διαθεσιμότητας των Οδηγών να καλύψει κενά σε πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, να εξυπηρετήσει ρουσφέτια με την διάθεση μέρους των οδηγών ανά εξάμηνο στα Νοσοκομεία και σταδιακά να ιδιωτικοποιήσει την συγκεκριμένη υπηρεσία. Οι Φύλακες – Νυχτοφύλακες τίθενται επίσης σε κλειστή διαθεσιμότητα ενός μήνα με τα 3/4 των αποδοχών και μεταφέρονται στο ίδιο Νοσοκομείο σε θέσεις ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού – Τραυματιοφορέων.
Ο Υπουργός Υγείας «ξελάσπωσε» την Κυβέρνηση με άλλες 1.500 διαθεσιμότητες υγειονομικών που προστίθενται στις 8.500 του ΕΟΠΥΥ. 10.000 διαθεσιμότητες από τις 12.500 που είναι η δέσμευση της κυβέρνησης προς την ΤΡΟΪΚΑ για το έτος 2014 τις διέθεσε ο Υπουργός Υγείας.

Ο ψευδεπίγραφος Νόμος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης μετέτρεψε τον ΕΟΠΠΥ σε ασφαλιστικό οργανισμό που συγκεντρώνει τις εισφορές των εργαζόμενων και τις εκχωρεί κατά το δοκούν στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τριπλασιασμός του κόστους Νοσηλείας των Καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Πάνω από 2.800 Ιατροί απολύθηκαν (όπως θα συμβεί και με τους Ιατρούς των πρώην Θεραπευτηρίων του ΙΚΑ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή της απόλυσης).

Οι Υγειονομικές Μονάδες που μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από ελλείψεις Ιατρών και είναι βέβαιον η κατάργηση πολλών από αυτές στο προσεχές διάστημα των έξι μηνών που αξιολογούνται.
Τέλος του έτους τα Κέντρα Υγείας μεταφέρονται λειτουργικά, οργανικά και διοικητικά στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Μεθοδεύουν την απαξίωσή τους, καθότι η μεταφορά τους θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα (όπως το έτος 1992 που μεταφέρθηκαν στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών).
Η Κυβέρνηση με τον Ν.4250/2014 τροποποίησε το Προεδρικό Διάταγμα 318/1992 με το οποίο αξιολογούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Οι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων σήμερα είναι όλοι με ανάθεση καθότι δεν λειτουργούν από την ημερομηνία σύστασης (έτος 2010) τα Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια που κρίνουν Διευθυντές και Υποδιευθυντές και τα Κοινά Υπηρεσιακά Συμβούλια που κρίνουν Τμηματάρχες (δεν διορίστηκαν από τον Υπουργό, τα τρία αιρετά μέλη μεταξύ των δέκα αρχαιότερων Διευθυντών των υπηρεσιών της αρμοδιότητάς τους).

Πως λοιπόν οι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων που είναι με ρουσφετολογικά – κομματικά κριτήρια θα βαθμολογούν με αξιοκρατικά κριτήρια το 25% των αρίστων (9,10) που θα αποτελούν την νέα λίστα από την οποία θα επιλέγονται οι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων και με ποια κριτήρια θα βαθμολογήσουν το 15%των υπαλλήλων (1 έως 6) χαμηλών δυνατοτήτων που θα αποτελέσουν τη μόνιμη δεξαμενή Κινητικότητας – Διαθεσιμότητας – Απολύσεων;

Πως οι Προϊστάμενοι βαθμολογητές που υπογράφουν προγράμματα υπηρεσίας θα βαθμολογήσουν τους Νοσηλευτές ως υπαλλήλους με χαμηλές δυνατότητες όταν τους εμπιστεύονται σε μονοβάρδια 30 και πλέον Νοσηλευόμενους Ασθενείς
• Δεν θα επιτρέψουμε τη Διάλυση της Δημόσιας Υγείας.

• Δεν θα επιτρέψουμε τις Καταργήσεις Νοσοκομείων, Κλινικών, Κλινών, Οργανικών Θέσεων.
• Δεν θα επιτρέψουμε την Κατάργηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

• Δεν θα επιτρέψουμε Διαθεσιμότητες Υγειονομικού Προσωπικού

• Δεν θα επιτρέψουμε την συνέχιση της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
• Για Δημόσιο Σύστημα Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση, προκειμένου να προσφέρει Δωρεάν, Εύκολη, Προσιτή και Καθολική Πρόσβαση στους Πολίτες.
• Για προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά.
• Για ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα που υποστήκαμε τα 3 ½ Μνημονιακά Έτη.

• Για κατάργηση στη πράξη των Αξιολογήσων «μαϊμού»

• Για επανάκτηση από το Δημόσιο των Υπηρεσιών στήριξης των Νοσοκομείων με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού

• ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ


• Δράσεις στα Νοσοκομεία: Περιοδείες, συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις. Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Απριλίου 8πμ – 11πμ για να αναδείξουμε το λειτουργικό χάος που θα προκληθεί από την διαθεσιμότητα των Οδηγών. Ενίσχυση και διεύρυνση των δράσεων με τη συμμετοχή τοπικών φορέων. Παράλληλα συνεχίζεται η Απεργία Διαρκείας των Οδηγών, Φυλάκων – Νυχτοφυλάκων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες.
• Την Δευτέρα 7/4 και την Τρίτη 8/4 Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες των Δ.Σ. των Σωματείων στα Νοσοκομεία για την προετοιμασία της Πανεργατικής Απεργίας.
• Την Τετάρτη 9/4/2014 συμμετέχουμε δυναμικά στην 24ωρη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ. Προσυγκέντρωση 10.00πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας. Για την περιφέρεια συμμετέχουμε στις κατά τόπους συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ.
• Πέμπτη 10/4/2014 Συγκέντρωση των Οδηγών 10.00πμ στα Γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ για συντονισμό της Δράσης. Για την περιφέρεια θα γίνουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις με πρωτοβουλία των Περιφερειακών Γενικών Συμβούλων και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
• Την Παρασκευή 11/4/2014 5ωρη Στάση Εργασίας των Νοσοκομείων όλης της χώρας. Για το λεκανοπέδιο συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας 12 το μεσημέρι και για την περιφέρεια έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες επίσης στις 12 το μεσημέρι.
• Από 28 Απρίλη 15νθήμερο Δράσεων για την Υγεία που θα κορυφωθεί με νέα 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία σε συνδιοργάνωση με τις άλλες Ομοσπονδίες της Υγείας.
• Απορρίπτουμε την αξιολόγηση «μαϊμού». Συγκεντρώνουμε ενυπόγραφα τα νέα φύλλα αξιολόγησης από τους εργαζόμενους πριν την συμπλήρωση, με πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και τα παραδίδουμε στις Διοικήσεις και το Υπουργείο Υγείας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ