Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

32

Στις 21 Μαρτίου 2014 κατατέθηκε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη προς τον κ. Υπουργό Υγείας με βάση τα όσα ανέφερε το από 13/03/2014 Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών για τις απαράδεκτες διαδικασίες επιλογής φίλτρων αιμοκάθαρσης από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Στο προαναφερόμενο Δελτίο της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι οι διαδικασίες αυτές οδηγούν στην προμήθεια μη κατάλληλων φίλτρων από τα νοσοκομεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να έχει καταγραφεί στις καρτέλες των αιμοκαθαιρόμενων, μετά από 15 χρόνια, πρωτοφανής συχνότητα περιστατικών αντίδρασης στα φίλτρα και υποχώρησης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από τον κ. Υπουργό Υγείας.

Πριν δέκα ημέρες, νεφροπαθείς στο νομό Ηλείας, στο χώρο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου, απείχαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από την αιμοκάθαρση για τα αμφιβόλου ποιότητας φθηνότερα φίλτρα που εισάγονται στα νοσοκομεία. Πριν μερικές μέρες, καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Πύργου ένα παρ’ ολίγον τραγικό γεγονός για τη ζωή ενός νεφροπαθούς συμπολίτη μας που ήρθε να επιβεβαιώσει άμεσα τις αγωνίες των νεφροπαθών στο νομό Ηλείας, αλλά και συνολικά της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών.

Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου της 26ης Απριλίου 2014, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου, ένας συμπολίτης μας νεφροπαθής ενώ ήταν συνδεδεμένος με το μηχάνημα της αιμοκάθαρσης ήδη για δύο ώρες, ξαφνικά διαπίστωσε ότι έτρεχε αίμα από το φίλτρο. Η έγκαιρη επέμβαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του έσωσε ουσιαστικά τη ζωή. Ο 58χρονος ασθενής νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου και ξεκίνησε θεραπεία με αντιβίωση προκειμένου να αποφευχθεί κάποια μόλυνση, αφού παρουσίασε πυρετό μετά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης με το επικίνδυνο φίλτρο. Τελικώς, και η θεραπεία και η ίδια η ζωή του συμπολίτη μας τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο. Επισημαίνουμε ότι η εξοικονόμηση 2 ευρώ που είναι η διαφορά για κάθε φίλτρο αιμοκάθαρσης, θα κοστίσει στο Σύστημα Υγείας πολύ περισσότερα χρήματα τελικά, αφού ο ασθενής όχι μόνο νοσηλεύθηκε αλλά χρειάστηκε δύο Μονάδες Αίματος και θα κάνει παρατεταμένη θεραπευτική αγωγή.


Επειδή:

•    Η αναίρεση του καθήκοντος επιλογής του φίλτρου αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς οδηγεί στην προμήθεια φίλτρων αμφιβόλου ποιότητας που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη θεραπεία και τη ζωή συμπολιτών μας νεφροπαθών.

•    Οι διαδικασίες που έχει ορίσει πλέον η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχουν σαν αποτέλεσμα να καταγραφεί στις καρτέλες των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία πρωτοφανής συχνότητα περιστατικών αντίδρασης (αλλεργίες στα φίλτρα, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα κ.α.) στα φίλτρα και υποχώρησης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων μετά από 15 και πλέον χρόνια.

•    Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στον τομέα της Υγείας στοιχίζει άμεσα σε ανθρώπινες ζωές.

•    Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για κάθε άνθρωπο.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:


1.    Έχει ενημερωθεί από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας για το γεγονός που καταγράφηκε στις 26 Απριλίου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού;

2.    Ποιος ευθύνεται θεσμικά για μια τυχόν απώλεια ζωής ενός συνανθρώπου μας από την προμήθεια μη κατάλληλων φίλτρων αιμοκάθαρσης;

3.    Για ποιο λόγο δεν λαμβάνει υπόψη της η Διοίκηση της ΕΠΥ την άποψη των ειδικών, δηλαδή των Ιατρών, στο κλάδο της Υγείας για την προμήθεια των φίλτρων αιμοκάθαρσης;

4.    Προτίθεστε να συνεχίσετε και στις επόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης την ίδια επικίνδυνη για τους νεφροπαθείς διαδικασία;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Ξανθός Ανδρέας

Στρατούλης Δημήτρης