Τώρα και ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στα Νοσοκομεία

Μετά την λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη που παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή έρχονται και τα ιδιωτικά χειρουργεία στα Νοσοκομεία.

Τα πρώτα περιόρισαν στο ελάχιστο τα δωρεάν πρωινά τακτικά ιατρεία τα ιδιωτικά χειρουργεία προφανώς θα οδηγήσουν στον περιορισμό των τακτικών χειρουργείων και θα εκτινάξουν ακόμα πιο ψηλά το κόστος των υπηρεσιών που πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Είναι προφανές ότι με αυτές τις επιλογές, αλλά και άλλες που έχουν προηγηθεί το λεγόμενο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μόνο κατ’ όνομα θα είναι Δημόσιο και Δωρεάν αφού στην πράξη σε κάθε θεραπεία θα χρειάζεται ο πολίτης να πληρώνει και μάλιστα ακριβά.

Επιπλέον αυτές οι επιλογές συμβάλουν στο να οδηγείται ο πολίτης στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αν βέβαια του έχει μείνει κανένα ευρώ στην τσέπη εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, αφού πλέον ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει αβέρτα σε αυτά για χειρουργεία, εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις.

Δείτε ένα μέρος από το σχετικό ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλούτζα στην Καθημερινή

Ανοίγουν το απόγευμα τα χειρουργεία του ΕΣΥ για ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν μέρος της θεραπείας τους ή έχουν και ιδιωτική ασφάλιση και δεν επιθυμούν να περιμένουν στις μακριές λίστες για τα τακτικά πρωινά χειρουργεία.

Την επόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου θα υπογραφεί από τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη η απόφαση που δίνει τη δυνατότητα διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, στο πρότυπο των «απογευματινών ιατρείων». Θα προηγηθεί η τελική συνάντηση των στελεχών του υπουργείου με εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να «κλείσει» το κείμενο-πλαίσιο με τους όρους υπό τους οποίους οι εταιρείες θα συμπράξουν με τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ύψος νοσηλίων, ποσοστό συμμετοχής στο κόστος ασφαλιστικών εταιρειών και οργανισμών κ.ά.), ώστε να μπορούν οι πελάτες τους να χειρουργούνται τα απογεύματα από γιατρούς του ΕΣΥ δικής τους επιλογής, εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ, με την προσέλκυση ασθενών που έχουν και ιδιωτική ασφάλιση και οι οποίοι σήμερα, προκειμένου να μην περιμένουν σε λίστες για τα τακτικά πρωινά χειρουργεία, οδηγούνται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το «δέλεαρ» για τους ασθενείς αυτούς είναι το υψηλό επιστημονικό δυναμικό του ΕΣΥ, καθώς θα επιλέγουν τον γιατρό που θέλουν να τους χειρουργήσει.

Όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, στα απογευματινά χειρουργεία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, υπό τους όρους που ισχύουν και για τα απογευματινά ιατρεία, δηλαδή να έχουν ολοκληρώσει όλες τους τις υποχρεώσεις στην τακτική λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτοί οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα μία φορά την εβδομάδα να χειρουργούν ασθενείς το απόγευμα στο νοσοκομείο όπου υπηρετούν, με επιπλέον αμοιβή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε ο προγραμματισμός των απογευματινών χειρουργείων να μην είναι σε βάρος της τακτικής πρωινής λειτουργίας των νοσοκομείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ESYnet), το 2013 η μέση πληρότητα των κλινών στο ΕΣΥ ήταν 72,82%, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 456.364 χειρουργικές επεμβάσεις. Προς το παρόν, ιδιωτικό έργο μπορούν να ασκούν οι γιατροί ΕΣΥ εντός των νοσοκομείων σε επίπεδο επισκέψεων για εξετάσεις. Το 2013 πραγματοποιήθηκαν 411.819 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία έναντι 398.731 το 2012 (αύξηση της τάξης του 3,28%).