Δεν περπατάει… η «αξιολόγηση» σφαγείο στα Νοσοκομεία

26

του Κόνιαρη Χρήστου

Κύμα αντιδράσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία έχει δημιουργήσει η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εφαρμόσει την αξιολόγηση σφαγείο που στοχεύει στο κλείσιμο υπηρεσιών, σε απολύσεις εργαζομένων και στη συρρίκνωση ακόμα και αυτών των πενιχρών μισθών.

Το τελευταίο δεκαήμερο δεκάδες γενικές συνελεύσεις στις οποίες συμμετέχουν εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους πραγματοποιούνται στα Νοσοκομεία με πρωτοφανή συμμετοχή και αποφασίσουν με συντριπτικές πλειοψηφίες απεργία – αποχή από τη διαδικασία της ψετοαξιολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Γενικές συνελεύσεις που έγιναν στην Αθήνα (Ασκληπιείο, Σισμανόγλειο, Αττικό, Ελπίς, Ερυθρός, Γενικό Κρατικό, Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Δρομοκαϊτειο κ.α) πάρθηκαν αποφάσεις αποχής με απεργιακή κάλυψη και ταυτόχρονα αποφασίστηκε η συγκέντρωση υπογραφών άρνησης συμμετοχής στην ψευτοαξιολόγηση καθώς επίσης και η συγκέντρωση των φύλων αξιολόγησης από τα Σωματεία.

Στα περισσότερα Νοσοκομεία έχουν γίνει παραστάσεις στις Διοικήσεις προκειμένου να μην προχωρήσουν σε επιμερισμό των ποσοστών ενώ πραγματοποιήθηκαν και συμβολικές καταλήψεις σε γραφεία προσωπικού.

Την βδομάδα 12-18 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί επίσης μεγάλος αριθμός Γενικών Συνελεύσεων που είναι σίγουρο ότι θα κινηθούν σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

Το κλίμα μέσα στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι εκρηκτικό και αυτό φαίνεται τόσο από τη συμμετοχή στις Γενικές συνελεύσεις αλλά και από την μαζική συγκέντρωση υπογραφών στο κείμενο άρνησης συμμετοχής στην ψευτοαξιολόγηση που έχει εκδοθεί από την ΑΔΕΔΥ.

Αντίστοιχο κλίμα υπάρχει και στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, που εκφράστηκε στις περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ ενώ πρωτοβουλίες συντονισμού, όπως στην περίπτωση της Ηπείρου δείχνουν ότι αυτή η μάχη μπορεί να δοθεί από καλύτερους όρους και να οδηγήσει στο μπλοκάρισμα της «αξιολόγησης».

Γίνεται πλέον φανερό ότι η μάχη για την αξιολόγηση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να επανέλθει στο προσκήνιο η συλλογική δράση και διεκδίκηση ως ο βασικός δρόμος για την ανατροπή των μνημονιακών σχεδιασμών και πολιτικών  και τα συνδικάτα να αποτελέσουν το συλλογικό εκφραστή αυτής της προσπάθειας.

Ταυτόχρονα όμως διαφαίνεται μέσα στις Γενικές συνελεύσεις και τις περιφερειακές συσκέψεις ότι οι ηγεσίες των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού προσπαθούν εναγωνίως να συρρικνώσουν και να απονευρώσουν το αγωνιστικό πλαίσιο που έχει αποφασιστεί και να υπονομεύσουν ιδιαίτερα την απεργία – αποχή από την διαδικασία της «αξιολόγησης». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε γενικές συνελεύσεις και περιφερειακές συσκέψεις, ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ «ξεχνούν» να αναφερθούν στην απεργία αποχή, παραμένοντας μόνο στη συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση.

Παρόλα αυτά η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι πέφτει στο κενό και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία δεν «τσιμπάνε», αντίθετα με αποφασιστικότητα μπαίνουν στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση.

Δεν μπορούμε βεβαίως να μην επισημάνουμε και τους ακροβατισμούς του ΠΑΜΕ που ενώ στην αρχή ουσιαστικά νομιμοποιούσε στην πράξη την αξιολόγηση, με την πρόταση για βαθμολόγηση όλων των εργαζομένων με 10, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να αποδεχτεί στα περισσότερα σωματεία την αποχή με απεργιακή κάλυψη από την αξιολόγηση.

Τις επόμενες μέρες και βδομάδες είναι σίγουρο ότι θα δοθεί μια σκληρή μάχη που η έκβασή της θα κριθεί από τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και των συνδικάτων. Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, και στο χώρο της υγείας, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση τόσο του αγωνιστικού πλαισίου όσο και στην διαμόρφωση του αγωνιστικού κλίματος μέσα στους χώρους δουλειάς θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα αυτή την προσπάθεια προκειμένου η αξιολόγηση – σφαγείο να μην προχωρήσει και οι εργαζόμενοι να κερδίσουν μια μάχη που ίσως και να αποτελέσει σταθμό στην πάλη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που προωθούν συγκυβέρνηση και ευρωπαϊκή ένωση.

– Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΚΑ και μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ υγειονομικών