Αυτοί δεν έχουν καμία κόκκινη γραμμή …. Εμείς έχουμε!

του Νίκου Ποταμίτη

Έχουν περάσει ήδη  3 μνημονικά  χρόνια και  στο χώρο της υγείας   και 1 ½  χρόνια   από  όταν  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  στην ερώτηση για το αν  βάζει καπoια έστω κόκκινη γραμμή  στη  εξαθλίωση του λαού  και  την αποδόμηση  της κοινωνίας ,   στο βωμό της νέας τοκογλυφικής  και αδιέξοδης δανειακής σύμβασης , απάντησε ότι    «η μόνη κόκκινη γραμμή  είναι αυτή η ιδία  η  σύμβαση και η επιτυχία του psi».

Ο λόγος  όμως σήμεραγια την υγεία με αφορμή την διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας  όσο και την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος  μαζί με την χρηματοδοτικό αδιέξοδο των Νοσοκομείων και την τελική επίθεση απόλυσης των εργαζομένων του ΕΣΥ.

Πρίν από  2 χρόνια,  σε μια  ημερίδα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούσαμε επιτακτικά προσλήψεις και κονδύλια  για τη μεταφορά μας στο νέο νοσοκομείο.  Σήμερα  χωρίς κανένα βήμα  ουσιαστικά να έχει γίνει σχετικα με τα τότε αιτήματά μας  ( εκτός από τη μεταφορά μας στο νέο Νοσοκομείο )  διαπιστώνουμε  και την διάλυση  του συστήματος   εξωνοσοκομειακής κοινωνικής ασφάλισης.

 Δεστε  όμως μια λεπτομέρεια .

 • Τότε  στο  στόχαστρο ήταν  μόνο  οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. 
 •  Αργότερα  το καταστροφικό τους σχέδιο  επεκτάθηκε  και  στον ιδιωτικό τομέα της εργασίας   ( με  καταρράκωση του βασικού μισθού και διάλυση των συλλογικών συμβάσεων )  ενώ παράλληλα  αποσύνθεσε την πρωτοβάθμια  εξωνοσοκομειακή  , αυτή τη φορά ,  φροντίδα υγείας  αφήνοντας ουσιαστικά ανασφάλιστους  τους 9 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ . 
 • Πρόσφατα δοκίμασε να βγάλει σε διαθεσιμότητα  χιλιάδες εργαζόμενους στην Δημόσια υγεία  ενώ ουσιαστικά απέλυσε τους μισούς από τους  εργαζόμενους  στον ΕΟΠΥΥ βάζοντας τους υπόλοιπους  σε αβέβαιο εργασιακό καθεστώς με υποβαθμισμένο εισόδημα ενώ άλλαξε  το καθεστώς  εργασιακής σχέσης στους εργαζόμενους στα κέντρα υγεία συμβάλλοντας έτσι στη ν εργασιακή τους  ανασφάλεια   και παράγοντας σύγχυση στο επίπεδο συνεργασίας με τα Δημόσια Νοσοκομεία.
 • Μπήκε ανώτατο όριο της κατά μέσο όρο δαπάνης για φάρμακα ανα ασθενή , τα 27 ευρώ το μήνα όταν με βάση κατά προσέγγιση υπολογισμούς αυτή ξεπερνάει τα 150  ευρώ  μηνιαίως  ενώ παράλληλα έβαλε πλαφόν στη συνταγογράφηση  ακόμα και των Νοσοκομειακών γιατρών
 • Τα φαρμακεία  δυσκολεύονται   να εκτελούν συνταγές  πολλών ταμείων  επειδή οι προμηθευτικές  εταιρίες δεν τους αναπληρώνουν τα φάρμακα  που πούλούν , επειδή και αυτές με τη σειρά τους παραμένουν απλήρωτες από τα Ασφαλιστικά Ταμεία παλιότερα   από τον ΕΟΠΥΥ και σήμερα από τον  ΠΕΔΥ.
 • Ακριβά φάρμακα (χημειοθεραπευτικά  και για χρόνιες παθήσεις ) προγραμματίζεται τα παρέχονται  μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων πια , που όμως αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις ενδονοσοκομειακές τους υποχρεώσεις  μιας και  οι προυπολογισμοί τους δεν ξεπερνούν το 40%  αυτών που θα έπρεπε  να έχουν.
 • Τα εργαστήρια του πρων ΙΚΑ  καταργήθηκαν  και για την συνταγογράφηση  φαρμάκων και εξετάσεων    που γίνονται πια  μόνο ιδιωτικά  με συμμετοχή 15%,  οι ασθενείς απευθύνοντιαι  σε ιδιώτες γιατρούς  πληρώνοντας  10ευρω, η στα νοσοκμεία  που και εκεί  πληρώνουν το 5ευρω,

Σαν αποτέλεσμα της οικονομικής αλλά και οργανωτικής αποδόμησης των  εξωνοσοκομειακών   υπηρεσιών υγείας , το μεγάλο  βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας  (  δεδομένης και της  φτώχειας  που ταλανίζει τη χώρα  ) καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Δημόσια Νοσοκομεία που όμως:

 • Χρηματοδοτούνται πια στο50 % μόνοτων   πραγματικών λειτουργικών αναγκών τους .
 • Φτωχαίνουν  συνεχώς σε ιατρκό, νοσηλευτικό και παραιατρικό  προσωπικό  που αμοίβεται  πια με μισθούς πείνας .Σε  λιγοτερο από 1 χρόνια από σήμερα    η απώλεια σε προσωπικό που αποχωρεί σε συνδυασμό με την  απαγόρευση  νέων   προσλήψεων  θα οδηγήσει όχι μόνο Τμήματα αλλά και ολόκληρα Νοσοκομεία σε κατάρευση και κλείσιμο.
 • Εφαρμόζουν   «επαναστατικές¨»  δήθεν αλλαγές  με την εφαρμογή  του ΚΕΝ  ( που το πήραν πίσω μόνο 2 μήνες μετά  από την εφαρμογή του) και το οποίο  προέβλεπετετραπλασιαασμό του κόστους νοσηλείας ( ψηλότερα  και από τις ιδιωτικές κλινικές)   αλλά και  τηςηλεκτρονικής συνταγογράφησης καικαταχώρησης  των κλινικών εξετάσεων, με απίστευτη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση  των ασθενών .   Και όλα αυτά τώρα  που η κοινωνία απλά βρίσκεται σε συνθήκη πολέμου.  Τα συμπεράσματα δικά σας

Παράλληλα

 • Χαρίζουν  Νοσοκομειακά κρεβάτια  σε ασφαλιστικές εταιρίεςγια τους  έχοντες ,    όταν συμπτύσσουν  η καταργούν  τμήματα για τους  μη έχοντες.(  Καραμανδάνειο, καρδιοχειρουργικά κ.α. )
 • Διακυρήσουν  τηναπογευματινή λειτουργία των εξωτερικών ιατρείωνπροκειμένου  να εξοικονομηθούν  λεφτα για τις εφημερίες των γιατρών,    και όταν το μέτρο γνωρίζει παταγώδη αποτυχία μιας και δεν περισσεύουν υγειονομικοί εντός του ΕΣΥ για να τα λειτουργήσουν,…. τι σκέφτονται  ;         Να φέρουν ιδιώτες γιατρούς ( μιας και  υπολογίζουν ότι  θα λημοκτονούν   πια   έξω στα ιδιωτικά τους ιατρεία)  χωρίς  να μας πουν  μέσα από πια αξιολόγηση ,   με  ποιά  κριτήρια  και για ποια κόστη   θα μετατρέψουν το Δημόσιο Νοσοκομείο σε  τοπο  άσκησης  ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων .

Γιατί όλα αυτά;

Γιατί λείπουν τάχα μας λένε  άλλοτε  11/2 – άλλοτε 2 ½   δις, τα οποία  θα  πρέπει με θανάτους   ασθενών  και  πόνο – στην κυριολεξία  του όρου –    να  εξοικονομηθούν

 • Και ας δίνουν 65 δις το χρόνο στους διεθνείς τοκογλύφους
 • Και ας πλήρωσαν 174.000  Ε στη διαφημιστική προβολή του  υπουργείου υγείας   και άλλα 25 .000  Ε  μόνο για το  πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης .
 • Και  ας ξοδεύουν εκατομμύρια  σε διάφορες επιτροπές σοφών που τα αποτελέσματα της δουλειάς τους τα αναιρούν μέσα σε 2 μήνες
 • Και ας ξαναανακεφαλαιώνουν  τις  Τράπεζες  με 80 δις  επιπρόσθετα  στα 170 δις που τους χάρισαν  τα τελευταία  4 χρόνια.

«Δεν χωράει καμία αμφιβολία πια  ότιδεν νοιάζονται για τα λεφτά …..κυρίως.  Λεφτά έχουν  και θα βρούν περισσότερα  από τα αφεντικά τους  ( τους τοκογλύφους των τραπεζών  δηλαδή)     για να τα δώσουν για τους δικούς τους σκοπους

 Στην πραγματικότητα  να μας γονατίσουν θέλουν.      Να μας κάνουν  να σαστίσουμε.   Μας  χτυπούν  εκεί που μας πονάει .   Η  υγεία είναι πρόσφορο για αυτούς έδαφος.   Η ζωή  μας δεν  έχει καμία σημασία.  Η φτηνή εξαγορά  της Δημόσιας περιουσίας,  όλου του υπέργειου και υπόγειου πλούτου μας   και όχι μόνο της Ελλάδας   είναι που τους απασχολεί πραγματικά.»   Η  τελευταία παράγραφος σε εισαγωγικά  ήταν μέρος αρθρου μου  για την υγεία πριν 2 χρόνια.

Πρόσφατα  ο    «κος» Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «

«Ποιος σας είπε ότι στόχος των μέτρων αυτών (  το 25ευρω για εισαγωγή στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή) ήταν η είσπραξη;

Αυτά τα μέτρα μπαίνουν για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ως έλεγχος παραδείγματός χάριν των συνταγών. Αν πληρώνεις 1 ευρώ ανά συνταγή, δεν θα πηγαίνεις να γράφεις φάρμακα για ψύλλου πήδημα, άρα θα μειωθούν οι συνταγές.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ιδεολογική μας διαφορά, όπου προφανώς θα διαφωνήσουμε. Η ιδέα που επικράτησε στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια ότι δημόσιο σημαίνει τσάμπα είναι καταστροφική. Πρέπει να την αλλάξουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα. Αυτό οδήγησε στην απαξίωση του δημοσίου, η αίσθηση ότι αφού είναι δημόσιο, πρέπει να είναι και τσάμπα» !!!!!!!!

Αργότερα ο επιφανής Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι  είπε ψέμα: «ήξερε ότι το  μνημόνιο  θα ήταν η καταστροφή.»

Και  βέβαια το απαύγασμα των απόψεών του ήρθε όταν πρόσφατα δήλωσε ότι «ο καρκίνος δεν είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση»  , δηλώνοντας παράλληλα ευθαρσώς  ότι «τις  αλλαγές στην υγεία τις σχεδίασαν μαζί με τους Γερμανούς ,έτσι που σήμερα να είναι δυνατόν  να δούμε στην Ελλάδα το πώς θα είναι υγειονομικά η Ευρώπη στο μέλλον»..

Εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν ο   κος  Λοβέρδος είχε  δημόσια διαπιστώσει ότι «οι γερόντοι μας είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις αρρώστιες και δεν πεθαίνουν εύκολα»

.
 Έφτασε η  ώρα εμείς εδώ στη Ζάκυνθο  (   αλλά και σε όλη την Ελλάδα  από ότι μαθαίνουμε )  θα  βάλουμε τη δική μας κόκκινη γραμμή, όσο αφορά την αξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, ρωτώντας  τους εγκάθετους  υπάλληλους τηςΝτόπιας και Ξένης Τρόικας,,,,, πώς και πόσο  αλήθεια  αξιολογούνται  σαν παράπλευρη   απώλεια :

·        Το  περίπου  2  1/2  εκατομμύριο   εξαθλιωμένοι και  ψυχολογικά ταπεινωμένοι   άνεργοι  έ πολίτες

·        Οι  μερικές χιλιάδες   συμπολιτών μας που επέλεξαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους..  και οι πολλοί περισσότεροι που αποπειράθηκαν να το κάνουν.

·        Οι πάνω από 30. 000 άστεγοι  των μεγαλουπόλεων

·        Οι χιλιάδες νεοι  μας ,    οι περισσότεροι από αυτούς  εξειδικευμένοι αλλά και  πρόθυμοι για παραγωγική  εργασία, που   ήδη μετανάστευσαν στο εξωτερικό και οι πολλοί περισσότεροι που προγραμματίζουν να το κάνουν άμεσα.  Μήπως  άραγε…. είναι αυτοί …… οι  τάχα «ανεπρόκοποι και διεφθαρμένοι»    που  και  μαζί τους τα  έφαγε ο κος Πάγκαλος;

Επίσης

·        Οι χιλιάδεςπρόωροι θάνατοι ασθενών της τρίτηςκυρίως ηλικίας που ήδη καταγράφονται λόγω της κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας  και περίθαλψης, κατεβάζοντας το προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι και είκοσι χρόνια  στη Ελλάδα όπως ακριβώς συνέβη σε όλες τις χώρες που περιήλθαν τάχα στη «προστασία του ΔΝΤ»

Πώς αλήθεια αξιολογούν το τίμημα που μας ζητούν να πληρώσουμε  , για κάτι μάλιστα που οι ίδιοι ομολογούν και όλοι πια καταλαβαίνουμε  πώς  δεν έχει καμία προοπτική;

Αλήθεια,  όταν θα σώσουν τη χώρα, μετά από 40 χρόνια  όπως οι ίδιοι δηλώνουν,      θα υπάρχουν  πια άνθρωποι να την κατοικούν  ;……  Και μην  σας ακούγεται  υπερβολικό   αυτό γιατίοι άνθρωποι που χάνουν  την περιουσία τους  μαζί με την  δουλειά και την αξιοπρέπεια τους,            που διαταράσσεται  η ψυχική τους ισορροπία  μαζί με την  μνήμη , την  κριτική τους ικανότητα  καικάθε ελπίδα για το μέλλον, ……–..δεν είναι πια άνθρωποι.    

Γίνονται « αγραφο χαρτί »  έτσι όπως τους  προορίζει  να γίνουν  το  «δόγμα  τουshock» της σχολής του Σικάγου , έτοιμοι να δεχτούν το οτιδήποτε ,   σαν  άβουλα  πρόβατα στη σφαγή.

 Στο χέρι μας είναι αυτό  επιτέλους να το σταματήσουμε .  Να τους σταματήσουμε .  Τέρμα πια  στις διαπιστώσεις  τις αναλύσεις και τις επίπονες διαβουλεύσεις.

Ας  αναρωτηθούμε  ο κάθε ένας μας και ας συμφωνήσουμε όλοι μαζι .      

Τι θα κάνουμε  .     Οχι από Αυριο ,…..               από Σήμερα.  !!!!                  Από Τώρα.!!!

Οι επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά κυρίως οι Ευρωεκλογές μπορεί να είναι η αρχή του τέλους . ….του τέλους τους . Για μια νέα αρχή .  Για να ανατρέψουμε  την  κοινωνία  του  «κέρδους και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο»   και να χτίσουμε μαζί  την «κοινωνία των αναγκών , που σίγουρα δικαιούμαστε  . Εμείς και τα παιδιά  μας .

Δημοσιεύτηκε την 15 / 5 / 2014   στην εφημερίδα    ΕΡΜΙΣ  στη Ζάκυνθο