Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβούλιου της ΠΟΕΔΗΝ και η στάση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30-5-2014), συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ. Στο Γενικό Συμβούλιο έγινε ο απολογισμός  της δράσης της Ομοσπονδίας, ιδιαίτερα ενάντια στο νόμο για την αξιολόγηση.

Η αποτίμηση ήταν κατ` αρχήν θετική όσον αφορά τον αριθμό των γενικών συνελεύσεων και των συσκέψεων σωματείων. Επισημάνθηκε η μαζικότητα τους- πρωτόγνωρη για τα περισσότερα ίσως Σωματεία. Τονίστηκε επίσης το κλίμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας των συναδέλφων με στόχο την κατάργηση του νόμου στην πράξη με τη συμμετοχή όλων στην Απεργία – Αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ στην οποία έχει δηλώσει συμμετοχή και η ΠΟΕΔΗΝ. Εκτιμήθηκε ότι η συλλογή των υπογραφών βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο στα περισσότερα σωματεία.

Από την πλευρά του ΜΕΤΑ Υγειονομικών ασκήθηκε κριτική στον Πρόεδρο της ΕΕ αφού στην εισήγηση δεν αποτύπωσε με σαφήνεια και πληρότητα τις σημαντικές παρεμβάσεις των Σωματείων ενάντια στην αξιολόγηση.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών εστίασε την κριτική του για το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην  τακτική των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ που δεν παρουσίαζαν στις γενικές συνελεύσεις την απόφαση της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ για απεργία-αποχή διαρκείας .Αντίθετα   αρκετές φορές «διερωτώνταν» για τη νομιμότητα μιας τέτοιας απεργίας. Τονίστηκε ότι αυτή η στάση ισοδυναμεί με  ανοιχτή υπονόμευση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση ασφαγείο.

Επισημάναμε ότι  το κίνημα δεν μπορεί να σταματά στη συλλογή των υπογραφών, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι η άρνηση συμμετοχής των συναδέλφων στην αξιολόγηση , η συμμετοχή στην Απεργία – αποχή και η παράδοση των φύλλων «αξιολόγησης» στα Σωματεία.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση πρέπει να συνδεθεί με τα νέα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση όπως οι ατομικοί μισθοί, οι περικοπές στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Προτείναμε:

1. Η Ομοσπονδία να πάρει μέτρα και να γίνουν συνελεύσεις στα Νοσοκομεία που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

2. Να ολοκληρωθεί η μαζική συλλογή υπογραφών, να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας-καταλήψεις στις Διοικήσεις για την παρεμπόδιση της έκδοσης  του επιμερισμού της ποσόστωσης.

3.Να δοθεί συνέντευξη τύπου της ΠΟΕΔΗΝ που να αναδεικνύει τις επιπτώσεις αυτής της αξιολόγησης  στη λειτουργία των Νοσοκομείων.

4.Να εκδοθεί ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, όπου θα καλεί τούς εργαζόμενους στην πιο κρίσιμη φάση τού αγώνα να μην συμπληρώσουν φύλλα αξιολόγησης, αλλά να τα παραδώσουν στα    Σωματεία.

5.Να εκδοθεί ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ προς τους πολίτες.

Συμφωνήσαμε να εξουσιοδοτηθεί η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ να καλέσει την ΑΔΕΔΥ σε πανδημοσιοϋπαλληλική  απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην αξιολόγηση αν επιχειρήσει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και να προσπαθήσει να <<               σπάσει>>  την Απεργία – Αποχή..    

Αντίθετα , η ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ συνεπικουρούμενες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποφάσισαν προχωρήσει η ΠΟΕΔΗΝ μόνη της σε 24ώρη Απεργία στις 20 Ιουνίου, ανεξάρτητα από την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, αποκόπτοντας έτσι το υγειονομικό κίνημα από τη δράση του ευρύτερου Δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος στην πάλη ενάντια στην αξιολόγηση.

Τονίσαμε ότι μια τέτοια επιλογή, δηλαδή μια «ξεκάρφωτη» απεργία δεν παίρνει υπόψη  τούς παρακάτω παράγοντες:

·   Μια 24ώρη Απεργία μόνο από την ΠΟΕΔΗΝ, αποδυναμώνει το μέτωπο του Δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος το οποίο  επιδιώκουμε να είναι ενιαίο. Αυτό πρέπει να το συνδέσουμε και με φωνές πού ακούγονται (επίσημα και ανεπίσημα), για εξαίρεση των υγειονομικών από την αξιολόγηση.

·   Επίσης αυτή η Απεργία (μόνο από την ΠΟΕΔΗΝ), υποβαθμίζει την ήδη προκηρυγμένη απεργία διαρκείας-αποχή από την αξιολόγηση, κάτι που συστηματικά και μεθοδικά επιδιώκουν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ (που απλά δεν το «φωνάζει»).

·   Επιπρόσθετα, η έλλειψη  μαζικής  συμμετοχής που θα είχε μια  πανυγειονομική  κινητοποίηση θα σπείρει απογοήτευση στους συναδέλφους και θα ακυρώσει το ήδη υπάρχον καλό κλίμα που έχει προκύψει από τις γενικές συνελεύσεις, τη συλλογή υπογραφών κ.τ.λ.

·   Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ (συνέντευξη τύπου, έκδοση ανακοίνωσης, διαδικασία γενικών συνελεύσεων και υπογραφών).

·   Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου και ενδεχόμενη απόπειρα ποινικοποίησης της Απεργίας-αποχής, οπότε μια δυναμική απεργία της ΑΔΕΔΥ (όχι απλά 24ώρη), θα κινητοποιούσε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και θα διασφάλιζε μεγάλη συμμετοχή.

Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς της ΠΑΣΚΕ-  ΔΑΚΕ και τις παλινωδίες του ΠΑΜΕ στο θέμα της αξιολόγησης τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να εντείνουν τον αγώνα και να κρατήσουν ως κόρη οφθαλμού την ενότητα των εργαζομένων και να διατηρήσουν το μαχητικό κλίμα που επιτεύχθηκε αυτή την περίοδο.

  Τέλος , στα πλαίσια του συντονισμού της δράσης και της αλληλεγγύης των εργαζομένων προτείναμε η ΠΟΕΔΗΝ να καλέσει τα σωματεία τη Δευτέρα 10 Ιούνη στα δικαστήρια για στήριξη του αγώνα των απολυμένων καθαριστριών του Υπ.Οικονομικών.