Ενωτική Κίνηση Δρομοκαϊτειου: Το Υπ.Υγείας μεθοδεύει fast track διαδικασίες για την κατάργηση των Ψυχιατρείων

Σήμερα στην εποχή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, του κυβερνητικού sussesstory και μιας πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), η εξασφάλιση της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας όσων έχουν ανάγκη ανάλογης περίθαλψης, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής «δυνατότητας», αποτελεί για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  κεντρικό στόχο.

Βασική μας εκτίμηση αποτελεί, ότι η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση παρά τα όποια αποτελέσματά της ιδιαίτερα στη δημιουργία δομών αποκατάστασης, υπήρξε μονόπλευρα προσανατολισμένη και ανεπαρκής. Επιπλέον, κατά κύριο λόγο η χρηματοδότηση κατευθύνθηκε σε ΜΚΟ, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και με αδιαφανείς διαδικασίες κυρίως με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ).

Σήμερα απέναντι στη προσπάθεια του Υπ. Υγείας να «προσαρμόσει» στην μνημονιακή πολιτική την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και να εμφανιστεί ότι την προωθεί ακόμη περισσότερο (ιδιαίτερα μετά το σύμφωνο  Λυκουρέντζου-Andor) χρειάζεται ένα κίνημα υπεράσπισης και διεκδίκησης των ουσιαστικών στοιχείων μιας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης:

-Που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα της καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

-Που θα προωθεί και θα στηρίζει την ολιστική προσέγγιση στα προβλήματα ψυχικής υγείας.

-που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της φροντίδας σε ένα ουσιαστικά τομεοποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας, σε όλη τη χώρα, Δημόσιο και κοινωνικό.

-Που θα έχει ως κεντρικό στοιχείο στην οικοδόμηση των δομών Ψυχικής Υγείας το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που μπορεί να στηρίζει αποφασιστικά τον κοινοτικό προσανατολισμό, την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

Στα παραπάνω πλαίσια πιστεύουμε ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση συνολικά του συμφώνου Λυκουρέντζου-Andor, όπως και συνολικός επανασχεδιασμός του δεκαετούς προγράμματος για την Ψυχική Υγεία στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται από την καταστροφική μνημονιακή λαίλαπα.

Ακόμη για το πολυδιαφημιζόμενο κλείσιμο των εναπομεινάντων Ψυχιατρείων, τέλος του 2015(όπως και το ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»), θεωρούμε ότι ο τρόπος που προβάλλεται και μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, διευκολύνει άλλες στοχεύσεις ( διαθεσιμότητα-απολύσεις, μετάβαση αποκλειστικά σε δομές ΜΚΟ κλπ, ιδιωτικοποίηση των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών) και όχι την ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 25-07-2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση-σύσκεψη στο Υπ. Υγείας (πολιτική ηγεσία με τους κ.κ. Πρώιο και Θεοχάρη)  για τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο Δρομοκαϊτειο (κατάργησή του ως  30-06-2015).

Στη βάση αυτή η υπεράσπιση των υφιστάμενων δημόσιων δομών ψυχικής υγείας είναι για μας αδιαπραγμάτευτη ανάγκη.

Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε:

να μην κλείσει το ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»

να  μην μειωθούν οι κλίνες στις ψυχιατρικές κλινικές βραχείας νοσηλείας

να μην καταργηθεί ή συρρικνωθεί η εφημερία

να μην μεταφερθούν οι χρόνιοι ασθενείς σε ΜΚΟ, αλλά σε δομές του Νοσοκομείου

να μην ματαιωθεί η πλήρης τομεοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

                          να μην ιδρυθεί ψυχο-ιατροδικαστικό τμήμα.

Διεκδικούμε:

                         Δημόσιο και δωρεάν σύστημα ψυχικής υγείας

Επαρκής χρηματοδότηση

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων

Καμία διαθεσιμότητα-απόλυση

Απέναντι σε αυτές τις πραγματικότητες εμείς θέτουμε σαν ύψιστη, προτεραιότητα την υπεράσπιση όχι μόνο των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους αλλά  και την διαμόρφωση των ανάλογων συνθηκών ώστε απέναντι στην απομόνωση, τον φόβο και τη ντροπή που δημιουργούν η φτώχεια και η ανεργία να αντιτάξουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη σαν αξίες προστατευτικές για τον ψυχισμό όλων μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ