Κομοτηνή – Μεσολόγγι – Κρήτη : Με Κινητοποιήσεις τα Σωματεία διεκδικούν λύσεις

27

Σε τοπικές κινητοποιήσεις προχωρούν πρωτοβάθμια Σωματεία Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα διεκδικώντας λύσεις σε ζητήματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και οφείλονται στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών.

Αυτό που λείπει είναι ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ που από την μια πλευρά θα αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα και ταυτόχρονα θα εντάσσει σε αυτό το σχεδιασμό αυτές τις κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα σε αρκετά σωματεία πραγματοποιούνται Γενικές Συνλευσεις σε αρκετά σωματεία για το ζήτημα της αξιολόγησης και παρεμβάσεις σε διοικήσεις όπως στο Ογκολογικό της Κηφισιάς, στο ΚΑΤ, στο ΕΚΑ αλλά και σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Τις τελευταίες μέρες μόνο αναφέρουμε μερικές δράσεις και κινητοποιήσεις που εγιναν από πρωτοβάθμια σωματεία για ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και αναδεικνύουν τα αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία.

Στην Κομοτηνή,το Σωματείο μαζί τους εργαζόμενους (την Τρίτη 7-10-2014) πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής δεν είναι το μόνο που έχει απλήρωτους εργαζόμενους. Η απλήρωτη εργασία στα Νοσοκομεία,τείνει να γίνει “καθεστώς” για όλους τους εργαζόμενους (γιατρούς και μη). Τα συνεχώς μειούμενα κονδύλια για τις πρόσθετες αμοιβές, έχουν σαν συνέπεια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων να δουλεύει τζάμπα ή με “αντάλλαγμα” κάποια επιπλέον ρεπό.

Σε άλλες περιπτώσεις μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τις νύχτες ή τις αργίες,ώστε να μην γίνεται υπέρβαση στο διαθέσιμο κονδύλι. Οι συνέπειες για την ασφαλή νοσηλείααλλά και για την λειτουργία των Νοσοκομείων είναι τραγικές.
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεσολόγγι,όπου οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στον εισαγγελέα την Τρίτη 7-10-2014, και κατέθεσαν αναφορά κατά του Διοικητή ο οποίος για να “εξοικονομήσει πόρους” και ανθρώπινο δυναμικό, προχώρησε σε συγχωνεύσεις κλινικών (καθιστώντας επισφαλή την υγεία των ασθενών).

Συγκεκριμένα:

-κατάργησε την βάρδια Βοηθού Θαλάμου τις νύχτες ,τις Κυριακές και τις Αργίες,

κατάργησε τις αντίστοιχες βάρδιες Τραυματιοφορέων-Επιμελητών στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού.

– κατάργησε τις αντίστοιχες βάρδιες Νοσηλεύτριας στο Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας.

 ζήτησε την αλλαγή του προγράμματος του Ακτινολογικού και την κάλυψη με ένα άτομο ανά βάρδια.

– κατάργησε τις βάρδιες για τη λειτουργία του Τηλεφωνικού Κέντρου τις νύχτες ,τις Αργίες και το απόγευμα της Κυριακής.

Στην Κρήτη,ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΓ. Νικολάου, πραγματοποιεί την Παρασκευή 10-10-2014, συγκέντρωση μαζί με τους κατοίκους και φορείς της πόλης, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη Δωρεάν Δημόσια Υγεία και για την υπεράσπιση και ενίσχυση των Νοσοκομείων της περιοχής.