Μηδέν προσλήψεις στην υγεία. αντίθετα μαθητεία και επικουρικοί για ένα κομμάτι ψωμί

29

Οι προθέσεις της κυβέρνησης για την στελέχωση των μονάδων υγείας και το εργασιακό καθεστώς που σχεδιάζει, αποτυπώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στη ρύθμιση που προβλέπει την παράταση της θητείας του Επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Νοσοκομεία.

Η παράταση της θητείας συνοδεύεται από την επισήμανση ότι θα διαρκέσει έως ότου προκηρυχτούν ξανά θέσεις, όχι υπαλλήλων με σταθερές εργασιακές σχέσεις αλλά με ελαστικά εργαζόμενους και συγκεκριμένα επικουρικό προσωπικό.

Έχουμε πλέον ομολογημένη και για τον χώρο των Νοσοκομείων την παγίωση και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας και την καθιέρωσή τους σαν μοναδικό «μοντέλο» εργασιακών σχέσεων.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 237/Τεύχος Α /31-10-14 και συγκεκριμένα το άρθρο 50, με το οποίο ρυθμίζεται η παράταση θητείας του επικουρικού προσωπικού, αναφέρει: 

«Παρατείνεται η θητεία του επικουρικού προσωπικού του άρθρου 10 του ν. 329/2005, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος σε Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μηνών από τη λήξη της θητείας του και μέχρι την κάλυψη των αναγκών από νέα πρόσληψη επικουρικού

προσωπικού.»

Πουθενά λόγος για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία, αντίθετα συντηρείται το απαράδεκτο καθεστώς της επισφαλούς εργασίας. Οι εξαγγελίες λοιπόν των υπουργών υγείας για ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού μέσα στο 2014, ακόμα και από αυτή τη ρύθμιση διαψεύδονται ενώ η απουσία έστω και μιας πρόσληψης τις έχουν καταντήσεις ένα κακόγουστο ανέκδοτο!

Να επισημαίνουμε εδώ ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει από τα Νοσοκομεία περίπου 20.000 εργαζόμενοι χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας με μόνιμη σχέση εργασίας.

Αντίθετα ακόμα και όποια υποτυπώδης κάλυψη των κάποιων ελάχιστων αναγκών σε προσωπικό γίνεται με προσλήψεις ελαστικά  εργαζομένων από τα σκλαβοπάζαρα των εργολάβων, τις 8άμηνες ή 12μηνες συμβάσεις των επικουρικών, τα 4μηνα της μικροπρομήθειας, μέχρι τα 6μηνα της μαθητείας του ΟΑΕΔ κ.τ.λ.

Αυτό το φάσμα των εργασιακών σχέσεων, είναι το μέλλον πού έχει σχεδιάσει ο νεοφιλελευθερισμός για τις επόμενες γενιές των εργαζομένων: Για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς αμοιβές, ούτε λόγος! Με τέτοιου είδους υποστελέχωση βεβαίως  η κατάρρευση των Νοσοκομείων θα έρθει μία ώρα νωρίτερα.

Ταυτόχρονα η ρύθμιση για τους επικουρικούς δείχνει, ότι μπροστά στην επερχόμενη εκλογική κατάρρευση της συγκυβέρνησης, αυτή αναγκάζεται να προχωρήσει σε κινήσεις απελπισίας, κρατώντας σε ομηρία ακόμα και αυτούς τους ελάχιστους επικουρικούς που εργάζονται στα Νοσοκομεία, μήπως και αποκτήσει μερικά ψηφαλάκια.

Όμως ο κατήφορος της συγκυβέρνησης δεν σταματά εδώ. Επιχειρεί να ξεγελάσει τους ανέργους μέσα από τον θεσμό της 6μηνης μαθητείας, θεσμός χωρίς  εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εξαγγέλλοντας δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις αυτή την περίοδο. Προσδοκά να κατευνάσει την οργή των ανέρων   και ταυτόχρονα να ψαρέψει ψήφους στις επερχόμενες εκλογές μήπως και αποφύγει την εκλογική της συντριβή.

Εστί λοιπόν στους μεν μόνιμους εργαζόμενους προσφέρει για έξι μήνες  μια ελάχιστη «ανακούφιση» που αντιμετωπίζουν λόγω της υποστελέχωσης, στους δε επικουρικούς συναδέλφους παράταση της εργασιακής τους ανασφάλειάς, στους νέους αλλά και μεγαλύτερους που εργάζονται στη μαθητεία ένα κομμάτι ψωμί και μια ελπίδα ότι ίσως το διατηρήσουν και μετά το 6μηνο  και σε όλους μαζί ένα εφιαλτικό εργασιακό μέλλον!

Η επιλογή της συγκυβέρνησης να μετατρέψει και τον χώρο των Νοσοκομείων σε μια εργασιακή ζούγκλα, να διευρύνει την εργασιακή επισφάλεια σε συνδυασμό με τα προεκλογικά τρυκ δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα εργαζόμενο και αυτή η πολιτική και η συγκυβέρνηση να πάρει παράταση έστω και προσωρινά.

Αντίθετα με αλληλεγγύη, ενότητα και αποφασιστικότητα όλοι οι εργαζόμενοι, είτε εργάζονται με σταθερές είτε με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, πρέπει  να εντείνουν την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της συγκυβέρνησης που την υλοποιεί.

Η όραμα μιας άλλης κοινωνίας με δικαιοσύνη, σταθερή δουλειά, αξιοπρεπή αμοιβή, ασφάλιση, σύνταξη, δωρεάν υγεία- παιδεία και κοινωνικά αγαθά, ελευθερία και δημοκρατία, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με αποφασιστική στάση με τη διαρκή αγώνα όλων των εργαζομένων.

Η Γενική Απεργία στις 27 Νοέμβρη των εργαζομένων σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα μαζί με τα άλλα στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική είναι ένας ακόμα σταθμός σε αυτή την μαραθώνια πορεία που τελική κατάληξη θα έχει την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών καθώς και τους μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης που τα υλοποιεί.