ΠΑΓΝΗ, τώρα σε ιδιωτικά συνεργεία και οι βοηθοί θαλάμου

30

Την αντίθεση τους στην υπογραφή νέας σύμβασης της Διοίκησης του νοσοκομείου με ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας που θα αναλάβει τα καθήκοντα των βοηθών θαλάμων καταγγέλλει το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

«Το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων καταγγέλλει την απόφαση της Διοίκησης που υλοποιώντας πιστά  τις αντιλαϊκές αποφάσεις Κυβέρνησης –  ΕΕ για παραπέρα εκχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών του νοσοκομείου, την  οδήγησε στην επέκταση της επιχειρηματικής δράσης του εργολάβου καθαριότητας, με την εκχώρηση των καθηκόντων των βοηθών θαλάμων και αποτελεί ακόμα ένα κρίκο στην αλυσίδα κατάργησης ειδικοτήτων.

Δυστυχώς, η εκχώρηση καθηκόντων των βοηθών θαλάμων, ειδικότητας νοσηλευτικής υπηρεσίας σε ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας με την υπογραφή της νέας σύμβασης, αντί πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και χωρίς να αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα καθήκοντα και να διατίθεται το ανάλογο προσωπικό, εγκυμονεί από τη μια σοβαρούς κινδύνους για το νοσοκομείο και από την άλλη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Η νέα σύμβαση της Διοίκησης του νοσοκομείου ενισχύει την ιδιωτική εταιρεία αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο των παρεχόμενων υπηρεσιών στο νοσοκομείο και προβλέποντας σημαντικά μειωμένο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με την προηγούμενη. Ως εκ τούτου, αυτή η σύμβαση είναι επικίνδυνη, γιατί δεν μπορεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης – αποστείρωσης στις κλινικές και τις μονάδες του νοσοκομείου, με σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους του εργολάβου.

Οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εταιρείας, θυμίζουν συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, με σκληρή εντατικοποίηση, εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση.

Η μετακίνηση όσων βοηθών θαλάμων λόγω συνεχών συνταξιοδοτήσεων είχαν απομείνει στο νοσοκομείο και η τοποθέτηση τους σαν μεταφορείς ασθενών ή βοηθητικού προσωπικού στα χειρουργεία, δεν απαντά στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού,  τόσο στους μεταφορείς ασθενών όσο και στα χειρουργεία. Ειδικά για τα χειρουργεία, η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας ( αφαιρέθηκε η υποχρέωση από την ιδιωτική εταιρεία του καθαρισμού των χειρουργείων ) και η ανάθεση και της καθαριότητας στους βοηθούς θαλάμων, που όχι μόνο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του πόστου τους, αλλά τις αναγκάζουν πολλές φορές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες μονάδες του νοσοκομείου ( λόγω ασάφειας στη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία), έχει συνέπεια την σημαντική καθυστέρηση απολύμανσης και καθαρισμού των χειρουργικών αιθουσών με αποτέλεσμα τη καθυστέρηση χειρουργικών επεμβάσεων.

Καλούμε τη Διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις αποφάσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση, το ΔΣ του σωματείου θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, τόσο για τη προστασία των ασθενών, των εργαζομένων όσο και για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Άμεσα απαιτούμε:

·                       Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων – έξω οι εταιρίες από τα νοσοκομεία

·                       Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους

·                       Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία – Μέτρα πρόληψης και προστασίας

·                       Σεβασμός στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων του νοσοκομείου – Να σταματήσουν οι αυθαίρετες μετακινήσεις

·                       Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους

·                       Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ΕΣΑΝ ΑΕ

Προηγούμενο άρθροΗ με τους νοσηλευτές ή με τη μνημονιακή συγκυβέρνηση
Επόμενο άρθροΣυνέδριο στις 21-22-23 /11 με θέμα: Ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας – ταξική συνείδηση και πολιτική διαπάλη