Αγγλία – Β. Ιρλανδία: Στάση εργασίας των εργαζομένων στην υγεία για αυξήσεις

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας της Βρετανίας, NHS, πραγματοποίησαν στάση εργασίας σε Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία, διάρκειας τεσσάρων ωρών με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, έπειτα από έκκληση 11 συνδικάτων.

Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σύμφωνα με τα συνδικάτα και περισσότεροι από 10.000 στην Αγγλία, σύμφωνα με τη διεύθυνση του NHS, έγιναν λιγότερο από ένα μήνα έπειτα από μια άλλη στάση εργασίας, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά το 1982.

Αιτία για τη σημερινή στάση εργασίας ήταν η άρνηση του υπουργού Υγείας Τζέρεμι Χαντ να ακολουθήσει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου οργανισμού να αυξήσει κατά 1% τους μισθούς των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει μια τέτοια αύξηση, εκτός αν περικοπούν θέσεις εργασίας.

Όμως τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι έχει έρθει η ώρα για τους εργαζόμενους του NHS, οι οποίοι έκαναν μεγάλες θυσίες στη διάρκεια της κρίσης, να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, η οποία ενδέχεται να φτάσει το 3% του ΑΕΠ για το 2014.

Οι απεργοί, οι οποίοι έστησαν πανό μπροστά από νοσοκομεία, αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους όλη την εβδομάδα.

Μόνοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας συμφώνησαν στην αύξηση των μισθών.

Πηγή: naftemporiki.gr
Αναδημοσίευση από left.gr