ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Παιχνίδια στις πλάτες του νοσηλευτικού προσωπικού από συγκυβέρνηση και κυβερνητικούς συνδικαλιστές

Μπροστά στην διαφαινόμενη εκλογική της συντριβή, η μνημονιακή συγκυβέρνηση τα παίζει όλα για όλα, ρίχνοντας στη μάχη διάφορα προεκλογικά πυροτεχνήματα με στόχο να προσεταιριστεί έστω και κάποιες ομάδες εργαζομένων. Το τελευταίο προεκλογικό χαρτί είναι η προώθηση διάταξης στη βουλή για ψήφιση που προβλέπει την δημιουργία κλάδου νοσηλευτών μέσα σε ένα νομοσχέδιο σκούπα που είναι γεμάτο από προεκλογικές ρυθμίσεις.

 

Πρόκειται βεβαίως για μια διάταξη κενή περιεχομένου, αφού δεν συνοδεύεται με κανένα μέτρο που να δίνει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό παραπέμποντας όλα τα ζητήματα σε προεδικά διατάγματα που θα εκδοθούν στο αόριστο μέλλον . Αντίθετα επιχειρεί να δημιουργήσει διχόνοια και να οδηγήσει σε ένα εσωτερικό πόλεμο τον κλάδο ανάμεσα στους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ρύθμιση αυτή έχει ψηφιστεί από το 1992 χωρίς μέσα στα 22 χρόνια που πέρασαν να έχει γίνει έστω κι ένα βήμα για να δοθούν λύσεις προς όφελος των εργαζόμενων στη νοσηλευτική υπηρεσία.

Οι δύο πόλοι της συγκυβέρνηση επιχειρούν ο καθένας για δικό του όφελος να προσεταιριστούν τμήματα του Νοσηλευτικού προσωπικού τάζοντας ο καθένας σε αυτούς «λαγούς με πετραχήλια». Έτσι ο πρωθυπουργός συναντάται με την φιλική στη ΝΔ διοίκηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας ανακοινώνοντας την δημιουργία κλάδου νοσηλευτών μόνο από τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ο κ Γρηγοράκος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς δηλώνοντας ότι σε αυτόν πρέπει να συμμετέχουν και οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα ότι δηλ. το νοσηλευτικό προσωπικό έχει φτάσει σε σημείο εργασιακής και οικονομικής εξαθλίωσης εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες δεν ξεχνούν ότι οι πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει, λόγω της έλλειψης προσλήψεων, σε εξοντωτικά ωράρια και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, έχουν συρρικνώσει τους μισθούς, έχουν καρατομήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, έχουν αυξήσει ακόμα και τα ωράρια του Νοσηλευτικού προσωποκού με αποτέλεσμα να εργάζεται πλέον σε συνθήκες γαλέρας. Είναι ντροπή σήμερα οι “εκτελεστές” των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του Νοσηλευτικού προσωπικού να εμφανίζονται ως “σωτήρες” του.

Όμως, στα παιχνίδια σε βάρος του νοσηλευτικού προσωπικού και την επιχείρηση διάσπασης που επιχειρεί η συγκυβέρνηση, βρίσκει συμμάχους και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού είτε αυτές εμφανίζονται μέσω της ΕΝΕ, είτε μέσω της ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ, είτε με το προσωπείο των ανεξάρτητων συνδικαλιστών ρίχνουν νερό στο μύλο της συγκυβέρνησης, ενισχύοντας την προσπάθεια διάσπασης του κλάδου.

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτή την προσπάθεια είναι η κατάπτυστη ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ που εμφανίζεται μάλιστα και ως απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Βεβαίως καμία τέτοια απόφαση δεν υπάρχει αφού κανένα όργανο της ΠΟΕΔΗΝ δεν συνεδρίασε για να πάρει τέτοιες αποφάσεις. Όμως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κι η ΠΑΣΚΕ στην προσπάθειά τους να πλειοδοτήσουν σε υποσχέσεις την ΕΝΕ και τα άλλα παραμάγαζα που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού εξέδωσαν αυτή την ανακοίνωση ξεπερνώντας κάθε όριο υποσχεσιολογίας και λαϊκισμού. Ταυτόχρονα με τις ανέξοδες υποσχέσεις αυτές επιχειρούν να κερδίσουν μερικά “ψηφαλάκια” μπροστά στο επικείμενο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του νοσηλευτικού προσωπικού. Έτσι το μόνο που δεν διεκδικούν για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να τους στέλνουν ταχυδρομικά πτυχία των ΤΕΙ στο σπίτι χωρίς να πατήσουν στη σχολή.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ της ΠΟΕΔΗΝ έχουν σοβαρές ευθύνες για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό αφού ανέχτηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις στήριξαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο χώρο της υγείας και την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο κλάδος είναι δουλειά με αξιοπρέπεια και όχι υποσχέσεις και “δούλεμα”. Το υγειονομικό κίνημα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα και να διεκδικήσει αιτήματα που είναι άμεσης προτεραιότητας όπως:

– Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις και να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμο προσωπικό.

– Να μπει φρένο στις νέες μειώσεις μισθών σε όλες τις κατηγορίες που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση και να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες από τα μνημονιακά μέτρα των τελευταίων χρόνων.

-Να υπάρξει τώρα διπλασιασμός ωρομίσθιου κι αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος .

-Άμεση ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα ΒΑΕ με μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης.

– Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα Νοσοκομεία

– Χορήγηση των ρεπό μέσα στην εβδομάδα, 1 νύχτα την εβδομάδα, μείωση στη συμμετοχή στο κυκλικό ωράριο για όσους έχουν πάνω από 20 έτη εργασίας.

– Εφαρμογή καθηκοντολόγιου στο χώρο της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

– Να αναβαθμιστούν οικονομικά όλες οι κατηγορίες προσωπικού μέσα από ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο. Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που θα καλύπτουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου.

Αυτό που χρειάζεται πολύ περισσότερο από όλα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι η ενότητα στο εσωτερικό του και η κοινή πορεία με όλους τους εργαζόμενους στην υγεία και όχι οι ξεχωριστές πορείες που αδυνατίζουν την δυνατότητα που έχει ο κλαδος να αντιπαρατεθεί στα νέα μνημονιακά μέτρα και να διεκδικήσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αυτά τα ζητήματα χρειάζεται να βάλει ως προτεραιότητα ένα ενιαίο υγειονομικό κίνημα και όχι ανέξοδα πυροτεχνήματα που προβάλει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και άλλοι υπηρέτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Πολύ περισσότερο όταν η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να περικόψει εκ νέου μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύει κάποιος ότι αυτό το μνημονιακό μέτωπο μπορεί να δώσεις λύσεις και να βγάλει από την εργασιακή βαρβαρότητα το Νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Η ανακοίνωση σε μορφή word