Βαρνάβας: «Ρουσφέτια» Γρηγοράκου για τους «ημετέρους» η παράταση για συνταξιοδότηση των γιατρών ΕΣΥ

Οξεία επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου εξαπολύει, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και μέλος του γενικού συμβουλίου του ΜΕΤΑ Δημήτρης Βαρνάβας, με αφορμή τροπολογία, η οποία κατατέθηκε εκπρόθεσμα το Σάββατο το μεσημέρι από τον αναπληρωτή υπουργό στο νομοσχέδιο για την «άνοια». Τον κατηγορεί για κομματικά ρουσφέτια και πλήρη αδιαφορία για την κατάσταση

στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω ελλείψεως προσωπικού. Βάσει της τροπολογίας, παρατείνεται η συνταξιοδότηση των γιατρών ΕΣΥ από τα 65 στα 67 έτη του βίου τους (ΕΔΩ η τροπολογία).

Η τροπολογία, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, εξυπηρετεί την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ που συμπλήρωσαν ήδη τα 65 έτη μέχρι τα 67, προκειμένου να μην αδειάσουν ολοσχερώς τα νοσοκομεία από γιατρούς, «μιας και την τελευταία τριετία αποχώρησαν συνταξιοδοτούμενοι 2.163 γιατροί χωρίς να γίνει σχεδόν καμία πρόσληψη. Ούτε καν οι προσλήψεις που είχαν εγκριθεί από εποχής Αβραμόπουλου δεν έχουν ολοκληρωθεί!», υπογραμμίζει ο Δ. Βαρνάβας και προσθέτει: «Ο κ. Γρηγοράκος βέβαια δεν κόπτεται για προσλήψεις, αλλά για ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων του, ρουσφέτια που δεν κατάφερε να ικανοποιήσει μέσω του φαύλου νομοσχεδίου που κατέθεσε προ μηνός και τώρα επανέρχεται δριμύτερος, προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει κι εκείνος δυνατότητα να νομοθετεί».

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα υγείας βρίσκεται στα 65 έτη κατ΄ ανώτατο όριο. Τουναντίον η χώρα μας θεσπίζει όριο τα 67, με αποτέλεσμα να κρατά στο ΕΣΥ το γερασμένο δυναμικό και να διώχνει στην ξενιτιά τους νέους γιατρούς. Η ΟΕΝΓΕ «καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αντιλαμβανόμενοι πως τα δημόσια συστήματα υγείας δεν αποτελούν νεκροταφεία ελεφάντων, ούτε πεδίο κομματικών εκδουλεύσεων, αλλά φυτώρια γνώσης και μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία».