Δεύτερο φάουλ (;) Κουρουμπλή: Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταργήσουμε την ΕΣΑΝ…

45
kouroumblis

Ο υπουργός υγείας Π. Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί η ΕΣΑΝ.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Πότε έχετε σκοπό να την καταργήσετε;»  έδωσε την εξής απάντηση: «Η ΕΣΑΝ Α.Ε. εξαρτάται τι διοικητικό συμβούλιο και τι βούληση θα έχει.

Εάν την κρατήσουμε, θα κάνει την πολιτική που θέλουμε εμείς και όχι την πολιτική που θέλει αυτή. Θέλουμε να έχουμε μια πραγματική εικόνα των πολλών μικρών και μεγάλων προβλημάτων σε θεσμικό ουσιαστικό επίπεδο και από εκεί και πέρα να καταστρώσουμε τον σχεδιασμό. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε.»

Ας θυμηθούμε όμως “εν τάχει” τι είναι η ΕΣΑΝ (ν.4286/2014)

Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε., είναι ανώνυμη εταιρεία στην οποία συμμετέχουν το κράτος και οι ιδιώτες. Είναι μνημονιακή δέσμευση (9.2.2012),όπως υπενθυμίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Ο νόμος είναι σαφής: «εισάγεται στον χώρο της υγείας το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), ένα καθολικό σύστημα αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών». Η ΕΣΑΝ Α.Ε.,  θα μαζεύει και θα μοιράζει το χρήμα ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει το  νομοσχέδιο, «το εποπτικό συμβούλιο μεριμνά για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αντιπροσώπευσης των ιδιωτικών κλινικών στα όργανα διοίκησης της Εταιρείας».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι: «Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ και καλύπτεται ολόκληρο από το ελληνικό δημόσιο.Σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το επιπλέον κεφάλαιο μπορούν να καταβάλλουν το ελληνικό δημόσιο, τα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αντιπροσωπευτικές ενώσεις των ιδιωτικών κλινικών».

Το 51% της Α.Ε. το έχει το ελληνικό Δημόσιο.

Το 20%  ιδιώτες πάροχοι και  ασφαλιστικές εταιρείες.

Το 29% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι τα νοσοκομεία ή οι ιατρικοί σύλλογοι κ.τ.λ.».

Η ΕΣΑΝ εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ και καταργεί τη δημόσια δωρεάν υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και η βιωσιμότητά τους – δηλαδή η ύπαρξή τους- θα εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη τους, ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους αλλά και με τα ιδιωτικά.

Δηλαδή η χρηματοδότηση του ΕΣΥ, δεν θα είναι εγγυημένη από το  κράτος, αλλά θα εξαρτάται από τις αποφάσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας που λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς και όχι με στόχο τον στόχο για Δημόσια Δωρεάν υγεία για όλους.

Μέσω της ΕΣΑΝ διευρύνεται η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση στον τομέα της υγείας και η υγεία μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο είδος.

Αυτή είναι η αλήθεια και η ουσία του μνημονιακού  ν.4286/2014 για την ΕΣΑΝ.

Η σύστασή της και ο ρόλος της αποσκοπούν εφαρμογή και στην υγεία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν δρομολογηθεί από ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Το ζήτημα δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά βαθιά πολιτικό. Τίποτα δεν εξασφαλίζεται από ένα «καλό» διοικητικό συμβούλιο ενώ ουσιαστική σημασία έχει η κατεύθυνση και οι επιδιώξεις αυτής της εταιρίας.

Η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας θα καθορίζεται από τα ασφυκτικά πλαίσια της μνημονιακής αυτής δέσμευσης.

        Όμως, ο κος Υπουργός λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο!

Το υγειονομικό κίνημα,  το προηγούμενο χρονικό διάστημα αγωνίστηκε για την κατάργηση της ΕΣΑΝ και των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία και την κατάργηση των νόμων που είχαν στόχο να υλοποιήσουν τον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην υγεία και όχι μόνο.

Πρέπει η Κυβέρνηση κι ο Υπουργός Υγείας να αντιληφθούν ότι «κολοτούμπες» δεν θα γίνουν ανεκτές από το εργατικό και το υγειονομικό κίνημα. Αντίθετα, ο αγώνας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Με βάση αυτή την επισήμανση πρέπει να είναι καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι το υγειονομικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που τους συνοδεύουν έχοντας ως όραμα μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με βασική προτεραιότητα την Δημοσία Δωρεάν Υγεία για όλους όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.

Α. Μ.