Πολύωρη σύσκεψη με θέμα τη Δημόσια Υγεία στο Ρέθυμνο

ksanthosΕυρύτερη συστράτευση για την αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας, ζήτησε από τους φορείς του Ρεθύμνου ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός προήδρευσε σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 14/2 στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου παρουσία αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων όλων των δομών Υγείας του Νομού αλλά και του διοικητή και υποδιοικητών της ΔΥΠΕ Κρήτης.

Γνωρίζοντας εκ των έσω τα σοβαρά προβλήματα του δημοσίου συστήματος Υγείας, αλλά και των δομών του Ρεθύμνου ειδικότερα, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη στοχευμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των επείγουσων αναγκών, όπως είναι η στελέχωση όλων των δομών με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων και των συνδικαλιστών, ώστε τα προβλήματα που θα καταγραφούν να ιεραρχηθούν και σταδιακά να αντιμετωπίζονται. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών και στην ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο κ. Ξανθός ανέφερε: «Το κομμάτι της περίθαλψης το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Το έχουμε ζήσει γιατί ήμασταν οργανικό στοιχείο της δημόσιας περίθαλψης, ιδιαίτερα στον τόπο μας, τη μονάδα υγείας και της πρωτοβάθμιας παιδείας και της δευτεροβάθμιας, είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά (πάντα) να συνεργαστούμε με τους περισσότερους από εσάς, αυτό είναι μία επίσης σημαντική παρακαταθήκη.

Πιστεύουμε ότι είναι ένα κομμάτι που έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Η εικόνα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο υπουργείο, δυστυχώς, είναι πολύ αποκαρδιωτική διότι υπάρχουν διαλυτικά φαινόμενα σε όλο το σύστημα Υγείας εξαιτίας των συσσωρευμένων ελλειμμάτων, περικοπών, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που έχει υποστεί το σύστημα τα τελευταία χρόνια κι αυτό βέβαια δεν το λέμε για να δικαιολογηθούμε, το λέμε για να έχουμε όλοι συνείδηση και της δυσκολίας του εγχειρήματος να το ξαναστήσουμε, αλλά ταυτόχρονα και της ανάγκης να υπάρξει μια ευρύτερη συστράτευση, διότι όσο καλή πρόθεση και να έχουν τα πολιτικά πρόσωπα, οι πολιτικές ηγεσίες, τα υπουργεία, εάν δεν υπάρξει μία ευρύτερη συστράτευση των πιο έντιμων και αξιόπιστων δυνάμεων που έχει σήμερα το σύστημα Υγείας σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινωνίες, με την Αυτοδιοίκηση, με τους κοινωνικούς φορείς, με τους φορείς που εκπροσωπούν τους ασθενείς, τότε θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Χρειάζεται, λοιπόν, κοινή προσπάθεια, συγχρονισμός και συστηματική παρέμβαση σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που είναι σε εξέλιξη σήμερα και βεβαίως με μία σοβαρή και συγκροτημένη ιεράρχηση».

Επείγουσα προτεραιότητα η στελέχωση των δομών με προσωπικό

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελούν βασικό «αγκάθι» για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Επανέλαβε πως έχουν ζητηθεί τα αναλυτικά στοιχεία απ’ όλες τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σήμερα, χρειάζεται μία προσπάθεια, καταρχήν να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες προτεραιότητες και οι επείγουσες ανάγκες κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε ζητήσει απ’ τις Διοικήσεις των νοσοκομείων και τις ΔΥΠΕ να μας δώσουν τα στοιχεία που έχουν και τις προτεραιότητες που θεωρούν απαραίτητες. Θα υπάρξει ένα φίλτρο σε συνεργασία και με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, των γιατρών, του υπόλοιπου προσωπικού. Θα συνεργαστούμε ευρύτερα με όλους τους εμπλεκόμενους σ’ αυτό το χώρο, έτσι ώστε πραγματικά οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να κλείσουν πραγματικές τρύπες και να πιάσουν τόπο. Εκτός από την κάλυψη των επειγόντων αναγκών, πρέπει να γίνει και μία προσπάθεια θεσμικής αναδιοργάνωσης.

Εμείς θεωρούμε ως προτεραιότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα, θα συγκροτήσουμε μέσα στις επόμενες μέρες ομάδες εργασίας στο υπουργείο και θα μας εισηγηθούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στη δημόσια υγεία και στη διοικητική διάρθρωση και διοίκηση του συστήματος. Γιατί πιστεύω ότι το σύστημα Υγείας είχε πολλά προβλήματα, στρεβλώσεις και παθογένειες. Και δε θέλουμε να διαιωνίζονται πρακτικές και νοοτροπίες κι εδραιωμένες συμπεριφορές δεκαετιών, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και κυρίως εκμετάλλευση του αρρώστου.

Προσπαθούμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι των δικαιωμάτων του ασθενή. Πρέπει ο ασθενής σ’ αυτήν τη χώρα, -σιγά-σιγά βέβαια, μην έχουμε την αυταπάτη ότι αυτό μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη- να αισθανθεί ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί με αξιοπρέπεια και με αξιοπιστία από τις δημόσιες υπηρεσίες του τόπου, χωρίς την ανάγκη ούτε να αναζητεί μέσο ούτε να ψάχνει να βρει γνωστούς στο νοσοκομείο, ούτε να παρακαλεί τις διοικήσεις ούτε να χτυπά βουλευτικά και λειτουργικά γραφεία και βεβαίως ούτε να πληρώνει απ’ την τσέπη του.

Πιστεύω ότι το αίτημα της αξιοπρέπειας είναι κυρίαρχο σήμερα στην κοινωνία, οφείλει να αποκατασταθεί και σ’ αυτόν τον πολύ ευαίσθητο χώρο. Χρειάζονται επίσης παρεμβάσεις άμεσης ανακούφισης στην πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, Κρίσιμο είναι το ζήτημα του να μπορέσουν οι ανασφάλιστοι να έχουν την πληρέστερη δυνατή κάλυψη κι εξυπηρέτηση σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης.

Υποσχέσεις για αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την Υγεία

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως θα γίνει μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την δημόσια Υγεία, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα έχουμε να διαχειριστούμε έναν προϋπολογισμό που έχει σημαντικές υστερήσεις και περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας. Θα επιδιώξουμε στο βαθμό που θα πάει καλά η κεντρική διαπραγμάτευση να υπάρξει μέσα στο χρόνο, στο δεύτερο εξάμηνο οπωσδήποτε, μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να υπάρξουν διαφορετικές προτεραιότητες και στην κατανομή των περιορισμένων δημόσιων πόρων, με προτεραιότητα τους τομείς της δημόσιας υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, του κοινωνικού κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών, αυτή είναι η πολιτική μας δέσμευση.

Υπάρχουν και πράγματα σ’ αυτή τη χώρα που μπορούν να γίνουν χωρίς λεφτά κι αυτά είναι η εντιμότητα, η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη. Και πραγματικά, αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα απαίτηση της κοινωνίας δεν είναι μόνο να υπάρξει μία οικονομική ανακούφιση. Για εμάς η δημόσια περίθαλψη είναι απόλυτη προτεραιότητα, είναι στρατηγική επιλογή. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του κράτους, ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι να εγγυάται την πρόσβαση όλων των ανθρώπων την ώρα της ανάγκης σε αξιόπιστες και δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης. Αυτός είναι ένας πολύ ξεκάθαρος πολιτικός και στρατηγικός στόχος» και πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης, είναι ένα μοντέλο δημόσιας διοίκησης στο σύστημα Υγείας συμμετοχικό με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, τονίζοντας πως: «θέλουμε ένα άλλο μοντέλο δημόσιας διοίκησης στο σύστημα Υγείας, πιο συμμετοχικό, πιο δημοκρατικό με εμπλοκή και των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε και οι διοικήσεις να αισθάνονται ότι είναι υπόλογες όχι μόνο απέναντι στον υπουργό αλλά και απέναντι στους πολίτες που αποδέχονται τις υπηρεσίες και απέναντι στους εργαζόμενους των οποίων, ας πούμε, έχουν την ευθύνη για το εργασιακό και το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται.

Πρέπει να τελειώσει και σε αυτόν τον τομέα η λογική του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου και των πελατειακών λογικών. Δεν μπορούμε σε κανέναν τομέα στο δημόσιο βίο της χώρας να προχωρήσουμε έτσι. Δεν είναι μόνο τα κτήρια και τα μηχανήματα που βεβαίως είναι απαραίτητα αλλά η απόδοση του συστήματος καθορίζεται σε τεράστιο βαθμό από τη διάθεση και την προσφορά και το φιλότιμο και το ζήλο και την έγνοια του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στο σύστημα υγείας».

Γ. Κεφαλογιάννης: «Οφείλουμε να στηρίξουμε τις δομές Υγείας του Νομού»

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατέθεσε τις προτάσεις-ερωτήματα για τις υγειονομικές υπηρεσίες το Νομού, οι οποίες έχουν ως εξής:

«1. Προσδιορισμός των στόχων και προτεραιοτήτων του Υγειονομικού συστήματος.
2. Καθορισμός των πηγών, του συνολικού ύψους και της εσωτερικής σύνθεσης των δημόσιων δαπανών υγείας.
3. Μακροπρόθεσμος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την υγεία, με εθνική επιτροπή διαλόγου και αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
4. Ανάδειξη του Ιατρικού Τουρισμού.
5. Αύξηση των κονδυλίων για την υγεία, χωρίς ωστόσο να θιγούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
6. Συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών ΙΚΑ, ΠΕΔΥ, ΚΕΠΑ σε ένα σύγχρονο και εύκολα προσβάσιμο κτίριο.
7. Υιοθέτηση των προτάσεων της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ως προς τον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη Ρεθύμνου.
8. Επαρκής στελέχωση του Νοσοκομείου και ΠΕΔΥ με ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό και προσωπικό.
9. Παράταση των συμβάσεων των επικουρικών νοσηλευτών και τραυματιοφορέων.
10. Στελέχωση του ΕΚΑΒ – εκσυγχρονισμό και συντήρηση του στόλου του για να επιτευχθεί η έγκαιρη διακομιδή των περιστατικών της ενδοχώρας.
11. Αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών και των εξοπλισμών, σε επίπεδο Ρεθύμνου.
12. Δημιουργία μόνιμης δομής Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας παιδιών και εφήβων στο Ρέθυμνο».

Ο βουλευτής Ρεθύμνου κατέληξε τονίζοντας πως: «οφείλουμε να στηρίξουμε το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ Ρεθύμνου με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους. Παράλληλα, θα πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου νοσοκομείου. Νομίζω η σημερινή συνάντηση αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να τεθεί το θέμα. Και επειδή γνωρίζω ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη συγκέντρωση της Διοίκησης του ΙΚΑ, και των Ιατρείων του ΠΕΔΥ σε ένα κτίριο στα πρότυπα των γειτονικών Νομών, θα ήθελα να τονίσω ότι η συγκεκριμένη πρόταση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Αν, λοιπόν, προχωρήσει ο σχεδιασμός για το νέο Νοσοκομείο, θα μπορούσε το υφιστάμενο να αποτελέσει ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, ενδεχομένως και από κοινού με τη συγκέντρωση των παραπάνω υπηρεσιών. Ήδη τα Χανιά προχωρούν στη μετατροπή του παλιού Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Η υστέρηση του Ρεθύμνου σε υγειονομικές υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια Κρήτης, πρέπει να σταματήσει».

Ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, επανέλαβε τις ελλείψεις σε προσωπικό στα Νοσοκομεία και τα ΕΣΥ αλλά και στους 67 επικουρικούς γιατρούς, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 2 Απριλίου. Επισημάνθηκε η ανάγκη παράτασης των συμβάσεών τους, ενώ αναλυτικό υπόμνημα 167 σελίδων με τις ανάγκες των υπηρεσιών του νησιού, έχει ήδη παραδοθεί στον κ. Ξανθό.

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης

Η κ. Τριχοπούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, το οποίο, όπως είπε, θα συνεχίσει να λειτουργεί εωσότου ιδρυθεί το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο. Σύμφωνα με την ίδια, το ιατρείο αυτό θα λειτουργεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Ήδη έχει προσληφθεί ένας επικουρικός γιατρός παιδοψυχίατρος και έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία πρόσληψης του 2ου από τις 7 Γενάρη (εκκρεμεί η υπογραφή υπουργού).

Ο κ. Λυρώνης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας και την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας τους, ενώ τόνισε τις ελλείψεις των γιατρών στα ιατρεία ΠΕΔΥ.

Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν από τους αυτοδιοικητικούς και από τους εκπροσώπους των υγειονομικών φορέων, οι οποίοι επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές που εκπροσωπούν, ζητώντας σχετικές λύσεις.

Από rethnea.gr

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την σύσκεψη Υγείας στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου

Ο σύλλογος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου εκφράζει τον προβληματισμό και τη διαμαρτυρία του για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας στην αντιπεριφέρεια το περασμένο Σάββατο.

Παρά την εκρηκτική κατάσταση, τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών, μέσων και υλικών. Παρά την τρομερή υποβάθμιση και τους αποκλεισμούς χιλιάδων από το δημόσιο σύστημα υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός αποδείχτηκε….. ιδιαίτερα ομιλητικός σε γενικολογίες και διακηρύξεις αλλά στα συγκεκριμένα αιτήματα και ελλείψεις απέφυγε συστηματικά και την παραμικρή δέσμευση.

Κάνοντας καθαρό πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αναπλήρωση των απωλειών για το σύστημα υγείας και το λαό, που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια, ο κ υπουργός κινήθηκε στην πεπατημένη των προκατόχων του. Ισχυρίστηκε πως χρήματα δεν υπάρχουν αλλά θα κάνουν πολλά χωρίς χρήματα. Αλλά χωρίς χρήματα το μόνο που μπορούσε να σερβίρει είναι αέρας κοπανιστός περί δημοκρατίας, αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας, εντιμότητας, αξιοκρατίας, δικαιοσύνης κλπ. Όμως με αυτά κανένα από τα κενά δεν μπορεί να καλυφτεί και κανένας άρρωστος δεν πρόκειται να θεραπευτεί.

Δεν παρέλειψε βέβαια ο κ υπουργός να διαχωριστεί ευθέως από την απαίτησή μας για αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας, επαναλαμβάνοντας τις θεωρίες του ΠΑΣΟΚ περί συμπληρωματικού και δήθεν αναγκαίου ιδιωτικού τομέα στην υγεία, που είναι η πέτρα του σκανδάλου για να συρρικνώνεται και να αποδιοργανώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο κ υπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφτούν πως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και οι λαϊκές οικογένειες, που έχουν ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, έχουμε χορτάσει από τέτοιου είδους επικοινωνιακού τύπου συσκέψεις. Δεν αντέχουμε άλλο την αναμονή και τις διακηρύξεις. Ούτε μπορούμε να συμβιβαστούμε, γιατί θεωρούμε ότι τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην υγεία δε λύνονται με ασπιρίνες, με τις παροχές φτωχοκομείου και με κάποια ψίχουλα, που ούτε και για αυτά δεσμεύτηκε.

Καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ανάκτηση όλων των απωλειών των τελευταίων χρόνων. Να αγωνιστούμε για να έχουν όλοι χωρίς εξαίρεση πλήρεις υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας – φαρμάκων από το Δημόσιο, χωρίς καμία πληρωμή.

ΤΟ ΔΣ