Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου: Προτείνουν σύμπτυξη των Παθολογικών Κλινικών!

33
nos pyrgos

nos pyrgosΈνα βήμα πριν το «λουκέτο» βρίσκονται οι Παθολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και για να αποφευχθεί η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών προτείνει ως μοναδική λύση, την προσωρινή σύμπτυξη τους!

Στα χέρια της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας, βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα, τρείς αναφορές ιατρών, του Δ/ντή της Παθολογικής, του Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Τομεάρχη του Παθολογικού Τομέα, στις οποίες επισημαίνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αν δεν μετακινηθούν ειδικευμένοι Παθολόγοι από άλλες υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ στη Ν.Μ. Πύργου, τότε η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και της εφημερίας των αντίστοιχων ΤΕΠ, θα καταστεί όχι μόνο επικίνδυνη, αλλά αδύνατη!

Μάλιστα, προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που δεν ενισχυθεί το ειδικευμένο δυναμικό της Παθολογικής Κλινικής, τότε «για λόγους προστασίας της ασφάλειας των ασθενών, που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Παθολογική κλινική, θα πρέπει να δρομολογηθεί έγκαιρα η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, με ταυτόχρονο προγραμματισμό στην εφαρμογή ενός σχεδίου συνεργασίας με τα πλησιέστερα εφημερεύοντα Νοσοκομεία, που θα παραλαμβάνουν μετά από την αρχική διαγνωστική διερεύνηση- θεραπευτική αντιμετώπιση και κλινική σταθεροποίηση τα περιστατικά εκείνα, που θα χρήζουν νοσηλείας».

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει την τελευταία διετία η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου αλλά και στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες που λόγω της απουσίας δυο ιατρών με αναρρωτική, χρειάστηκε να εφημερεύσει σε επίπεδο Νομού η Παθολογική Κλινική της Ν.Μ. Αμαλιάδας ενώ ανακλήθηκαν και τα ρεπό Παθολόγου του «Ανδρέας Παπανδρέου», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νίκος Χαροκόπος.

«Τα προβλήματα και οι ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί αλλά την τελευταία διετία διαρκώς διογκώνονται και η κατάσταση επιδεινώνεται. Έχουν απομείνει μόνο τρείς ειδικευμένοι ιατροί και υποχρεώνονται σε εξαντλητικές εφημερίες πέραν του προβλεπόμενου, χωρίς ρεπό και κανονικές άδειες. Αντί λοιπόν να προχωρήσουν στην επίλυση των προβλημάτων, είτε μέσω της πρόσληψης ιατρών είτε μέσω της αναδιοργάνωσης των κλινικών του Νομού Ηλείας, έχουμε αυθαίρετες κινήσεις από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας μέσω της ανάκλησης των ρεπό Παθολόγου ιατρού και αυτό το καταγγέλλουμε».

«Δε μπορούν ούτε αναρρωτική να πάρουν!»
Ο κ. Χαροκόπος, συνεχίζοντας, περιγράφει την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά, τονίζοντας ότι οι ιατροί εξαιτίας των ελλείψεων, δεν μπορούν ούτε να… αρρωστήσουν! «Υπάρχουν επείγουσες αναφορές με πιο πρόσφατη του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής με την οποία αναφέρεται ότι μετά την αναρρωτική άδεια ιατρού της κλινικής, αυτή αδυνατεί να λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνον τρεις γιατροί για να καλύψουν το πρωινό ωράριο με 40 κατά μέσο όρο νοσηλευόμενους ασθενείς καθημερινά καθώς και με 70-100 ασθενείς στα επείγοντα. Πλέον, θεωρώ ότι έχει γίνει κατανοητό στον Ηλειακό λαό ότι το Νοσοκομείο του Πύργου και η Παθολογική Κλινική είναι βασικός πυλώνας και θα πρέπει να ενισχυθεί. Σημειώνω μάλιστα, ότι στην Παθολογική Κλινική του Πύργου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τρείς Παθολόγοι και στης Αμαλιάδας, δυο…».

Ο κ. Χαροκόπος, αναφέρθηκε σε ακόμα δυο αναφορές, του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας στην οποία επισημαίνεται ότι η Παθολογική Κλινική αδυνατεί να λειτουργήσει προτείνοντας την άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου αλλά και στο επείγον έγγραφο της Τομεάρχη της Παθολογικής που αναφέρει την αδυναμία λειτουργίας της κλινικής προτείνοντας την μετακίνηση ή απόσπαση ειδικευομένων Παθολόγων στη Ν.Μ. Πύργου από άλλες υγειονομικές δομές.

«Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών εδώ και δυο χρόνια μιλά για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας και πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνουν θα πρέπει να είναι προς όφελος των Ηλείων ασθενών. Η μοναδική λύση λοιπόν, πιστεύουμε πως είναι η προσωρινή σύμπτυξη δυνάμεων των δυο παθολογικών κλινικών μέχρι την απαιτούμενη πρόσληψη ιατρικού προσωπικού. Πρόκειται για μια λύση, την οποία η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, την προτείνει προσωρινά και θα πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει με βάση το όφελος των πολιτών. Άλλωστε, οι πολίτες γνωρίζουν πως νοσηλεύονται, τι δομές υπάρχουν και πιστεύουμε ότι και οι ίδιοι θέλουν κάτι καλύτερο, ποιοτικότερο, αποτελεσματικότερο».

 

Πηγή: eproini.gr