Οι Δημόσιες Δομές Υγείας στην Ηλεία δεν κλείνουν

31

του Σωκράτη Σωτηρόπουλου

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό στου οποίου τις υπηρεσίες έχουμε δικαίωμα ελεύθερης, ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης όλες και όλοι.

Θεωρούμε ότι :

Πρέπει όλες οι υπηρεσίες Υγείας ( από τις υπηρεσίες πρόληψης μέχρι τις υπηρεσίες αποκατάστασης) να είναι υψηλού επιπέδου, δωρεάν, ενταγμένες σε ένα καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας.Πρέπει την ώρα της ανάγκης να έχεις τη δυνατότητα άμεσης, ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία) , που θα είναι επαρκώς στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο, κατάλληλο, μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, που θα είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα ιατρικά και άλλα μηχανήματα, που θα χρηματοδοτούνται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τα προβλήματα υγείας των πολιτών.

Όμως:

Η εικόνα των υγειονομικών δομών αυτή την στιγμή στην Ηλεία είναι απογοητευτική . Η υποχρημματοδήτηση η υποστελέχωση και οι μνημονιακές πολιτικές ” προίκισαν” τα νοσοκομεία μας με δυσβάστακτα προβλήματα. Ένα περιβάλλον “ναρκοθετημένο” που απαιτεί άμεσα προσεκτική αντιμετώπιση και όχι επικοινωνιακή διαχείριση.

Απαιτεί σοβαρή προσέγγιση , διάλογο με τους λειτουργούς της υγείας, απελευθέρωση από την αγκυλωτική αντίληψη που έχει επιβάλλει η τοπικιστική ρητορική και απομόνωση των αυτόκλητων “σωτήρων” που ξιφουλκούν κάθε φορά όταν” ζορίζουν” τα πράγματα . H ψυχραιμία κρίνεται απαραίτητη. Πράγματι τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν εγρήγορση. Δεν μπορούμε όμως να επενδύουμε στον φόβο και την καταστροφή. Η παθολογική κλινική του Πύργου έχει απομείνει με 3 ειδικευμένους ενώ της Αμαλιάδας με 2. Ο μοναδικός καρδιολόγος που είχε η Αμαλιάδα εκδιώχτηκε κακήν κακώς, χωρίς να συνυπολογίσουν τις λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου, καθώς και τις ανάσες που έδινε στις εφημερίες του Πύργου. Η χειρουργική της Αμαλιάδας εκπέμπει SOS μαζί με τους αναισθησιολόγους που έχουν απομείνει μόνο 2.

Όποιος επισκεφτεί τα νοσοκομεία σε ημέρα εφημεριών αντικρίζει συνθήκες πολέμου. Η αδυναμία των ΚΥ να προσφέρουν ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα οδηγεί το λαό της Ηλείας στα νοσοκομεία επιβαρύνοντας την ήδη μεγάλη κίνηση από τα αστικά κέντρα. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή του παραλόγου. Την ίδια ώρα υπάρχουν ειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα ΠΕΔΥ χωρίς εξοπλισμό και αντικείμενο. Μικροβιολόγος, οδοντίατρος κ.α Εδώ και τώρα λύσεις. Οι ασθενείς έχουν κουραστεί να γίνονται μπαλάκι μεταξύ Πύργου ,Αμαλιάδας και Πάτρας. Η υποβάθμιση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε αυτές τις συνθήκες πολέμου απαιτείται θωράκιση των υγειονομικών δομών και όχι σχέδια αποδυνάμωσης. Τα Νοσοκομεία άντεξαν χάρι στη φιλότιμη προσπάθεια των λειτουργών της υγείας και στη συμπαράσταση του λαού της Ηλείας.

Η προσπάθεια και η συμπαράσταση θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν. Τα Νοσοκομεία δεν θα αποδυναμωθούν!

Δεν μπορεί η όποια καθυστέρηση κυβερνητικών εξελίξεων να μπλοκάρουν την υγεία στο νομό μας. Άμεσα “χθες” όχι σήμερα επιβάλλεται η τοποθέτηση επικουρικών ιατρών, ξεπάγωμα των προσλήψεων (έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο) ,επιστροφή ιατρών από στοχευμένα άδικες διώξεις και ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς να επηρεάζει την λειτουργία των υγειονομικών δομών με κλείσιμο κλινικών και αποδυνάμωση Κέντρων Υγείας, ΠΕΔΥ κ.α

Διεκδικούμε :

  • Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επισπεύσει την τοποθέτηση ιατρών που κρίνονται επιτακτικά απαραίτητοι για την λειτουργία των νοσοκομείων.
  • Άμεσα χρηματοδότηση για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών .
  • Χρηστή διαχείριση των οικονομικών πόρων.
  • Δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ιατρικών νοσοκομειακών ενώσεων και των συμβουλίων εργαζομένων για από κοινού πρωτοβουλία στήριξης των υγειονομικών δομών στην Ηλεία.

Η δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους, ενός μετώπου που παλεύει για τη σωτηρία των δημόσιων δομών υγείας, αποτελεί μονόδρομο. Προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η καθολική συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των εργαζομένων ,των ασθενών και της τοπικής κοινωνίας που δικαιούνται ένα αξιοπρεπές, λειτουργικό Σύστημα Υγείας.

Σωκράτης Σωτηρόπουλος

Γενικός Σύμβουλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων

 

Διαβάστε άρθρο με τις προτάσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηλείας για σύμπτηξη των παθολογικών κλινικών πατώντας ΕΔΩ