Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού…χθές

25
nosokoma 2

nosokoma 2του Βασίλη Γεωργάκη*

Τις τελευταίες μέρες στον νοσηλευτικό κλάδο βρισκόμαστε εν αναμονή νέων εξελίξεων καθώς ο νέος υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μια ρύθμιση που θα καθιερώσει την εξειδίκευση των νοσηλευτών στα νοσοκομεία και ότι θα γίνει η επαναφορά της απόφασης για το καθηκοντολόγιο.

Όμως αυτό που επείγει για μας και είναι άμεση ανάγκη και για να μπορέσουμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού!

Η κατάσταση στα νοσοκομεία αυτή την στιγμή περιγράφετε από πολύ δύσκολη έως πολύ τραγική και οι νοσηλευτές συνέχεια εργαζόμαστε στο κόκκινο. Σε συνθήκες πανικού δηλαδή. Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις νοσηλευτών και συνεπώς δουλεύουμε πολύ κάτω από τα όρια της ασφαλούς στελέχωσης. Τα ωράρια μας είναι εξοντωτικά, δεν παίρνουμε τα ρεπό μας. Οι πιο πολλοί είμαστε επαγγελματικά εξουθενωμένοι και φλερτάρουμε με τις σωματικές ασθένειες, την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Σε πολλά τμήματα δεν τολμάμε ούτε να απουσιάσουμε ούτε μια μέρα ακόμη και όταν είμαστε άρρωστοι γιατί δημιουργείτε πρόβλημα ,δεν υπάρχουν άτομα να καλύψουν τις βάρδιες. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι από την νοσηλευτική που από επιλογή ασκούμε γιατί δεν θεωρούμε ότι δίνουμε αυτά που θέλουμε. Εμείς δεν θέλουμε να θέτουμε σε κίνδυνο ούτε την δική μας την υγεία αλλά και ούτε την υγεία και των ανθρώπων που φροντίζουμε. Άρα λοιπόν είναι προφανές ότι δεν είναι στη σωστή κατεύθυνσή το σχέδιο των ειδικευομένων νοσηλευτών αν ο σκοπός του είναι να καλύψει την νοσηλευτική ανεπάρκεια του προσωπικού. Είναι ξεκάθαρο για μας ότι ο θεσμός των ειδικευομένων νοσηλευτών δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα γιατί εμείς θέλουμε ανθρώπους που θα μείνουν μόνιμα και θα δουλέψουν. Οι νοσηλευτές ειδικευόμενοι μέχρι να προσαρμοστούν και να μπορούν να σταθούν σε ένα τμήμα, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του δηλαδή χρειάζεται το λιγότερο ένας χρόνος. Δηλαδή πολύ απλά θα είναι έτοιμοι όταν αποφοιτήσουν. Το συμπέρασμα για μας είναι ένα ότι πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών χθες. Τις απαιτούμε τις διεκδικούμε και δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να τις πετύχουμε .Μέχρι την τελική μας νίκη.. Αυτή θα είναι η αρχή για την ουσιαστική αναβάθμισή του κλάδου μας. Για αυτό και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε..

Όμως αντί για σοβαρή συζήτηση που θα μπορούσαν να αναδειχτούν θετικές επιλογές όπως για παράδειγμα η δημιουργία νέων ειδικοτήτων (Κοινοτικής διαπολιτισμικής,καρδιολογικής,ογκολογικήςνοσηλευτικής-ΜΕΘ,Νοσηλευτικής τμήματος επειγόντων περιστατικών, Νοσηλευτικής μονάδας τεχνητού νεφρού, Αιμοδοσίας,, Γηριατρικής φροντίδας, Εργαλειοδοσίας, Χειρουργείου, Παιδοχειρουργικής νοσηλευτικής, Νοσηλευτική αναισθησιολογικού κα ) κυριαρχεί στο κλάδο ο προβληματισμός για πολλά «γκρίζα» σημεία αφού δεν ξεκαθαρίζεται αν τα πτυχία της νοσηλευτικής κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, αν οι θέσεις των ειδικευόμενων νοσηλευτών θα είναι σε βάρος μόνιμων οργανικών θέσεων και κυρίως φαίνεται ότι συνεχίζεται η πολιτική των προχειροτήτων και της πολυδιάσπασης του κλάδου. Αυτό που χρειάζεται από την ηγεσία του υπουργείου είναι να δείξει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας με τους φορείς και τα συνδικάτα και όχι οι αποσπασματικές εξαγγελίες από τα ΜΜΕ που προκαλούν σύγχυση στον κλάδο και μας θυμίζουν τις παλιές εποχές…

Τα ίδια ισχύουν και για το καθηκοντολόγιο. Αυτό που επικρατεί στο κλάδο μας είναι ένα γενικό πάγωμα γιατί ακόμα δεν έχει κοπάσει καλά καλά ο θόρυβος μετά από την απόσυρση της απόφασης του Βορίδη για το καθηκοντολόγιο.Η κίνηση αυτή του πρώην υπουργού μας έχει σοκάρει αρκετά και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεών. Ήταν μια κίνηση που γέμισε τον νοσηλευτικό κόσμο με αισθήματα οργής και αγανάκτησης γιατί οι νοσηλευτές νιώσαμε ότι χρησιμοποιηθήκαμε από τον πρώην υπουργό υγείας για την προεκλογική του εκστρατεία.

Το θέμα άνοιξε ξανά με τις πρόσφατες τις εξαγγελίες του κ.Κουρουμπλή. Είναι ένα διαχρονικό και πάγιο αίτημα του κλάδου μας. Ζητάμε να είμαστε νομικά καλυμμένοι για τις νοσηλευτικές πράξεις που επιτελούμε.Οι νοσηλευτές πολλές φορές εκτελούμε πράξεις που δεν καλυπτόμαστε και επιπλέον γιατί στην φύση της δουλειάς μας κυριαρχεί το επείγον.Δεδομένο ότι το ότι κάνουμε το διδαχθήκαμε στις σχολές μας αλλά δυστυχώς δεν είμαστε κατοχυρωμένοι νομικά για να τα πράττουμε αυτό πρέπει να επιλυθεί.. Με λίγα λόγια η θέσπιση του καθηκοντολογιού δεν πρέπει είναι τίποτα άλλο από την νομιμοποίηση της δουλειάς μας στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όμως το καθηκοντολόγιο και η ειδικότητα δεν μπορεί να ανοίγει πάλι σαν πυροτέχνημα στα ΜΜΕ …. και ακόμα χειρότερα η νέα ηγεσία του υπουργείου να αφήνει περιθώρια στους συνοδοιπόρους του Άδωνη, του Βορίδη και της task force να επανεμφανίζονται σαν προστάτες των νοσηλευτών.

Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να γίνει και να δώσει αυτοπεποίθηση στους νοσηλευτές ότι επιτέλους κάτι πραγματικά αλλάζει είναι μια δημόσια συζήτηση που θα πρέπει να ανοίξει με πρωτοβουλία της ΠΟΕΔΗΝ και όχι κάθε συντεχνιακού παραμάγαζου με αποφασιστικό ρόλο των Γενικών Συνελεύσεων του νοσηλευτικού προσωπικού που θα πρέπει να οργανώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία σε κάθε νοσοκομείο με στόχο να αντιμετωπιστούν συνολικά τα χρόνια προβλήματα εκπαίδευσης και εργασίας για ΟΛΟΥΣ τους νοσηλευτές

Στην κατεύθυνση αυτή η πρόταση του ΜΕΤΑ για δημιουργία και ουσιαστική λειτουργία της γραμματείας νοσηλευτικού της ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να αποφασιστεί και να μπει στην πράξη από το νέο Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ.

*νοσηλευτής, ΔΣ σωματείου εργαζομένων Έλενα Βενιζέλου