Καταγγελία του Σωματείου Νοσοκομείου Φλώρινας για τον ξυλοδαρμό Εργαζομένων και Γιατρών

37

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο περιστατικό που συνέβη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Φλώρινας το βράδυ της Τρίτης 17 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα συνοδοί επιτέθηκαν αρχικά φραστικά και στη συνέχεια έδειραν άγρια δυο γιατρούς της χειρουργικής κλινικής που εφημέρευαν, καθώς και την νοσηλεύτρια των εξωτερικών ιατρείων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.

 

Αναφέρουμε ότι τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι, δέχονται φραστικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς από εξαγριωμένους ασθενείς και συνοδούς.

Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Φλώρινας είμαστε στην ίδια πλευρά με τους ασθενείς και ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτησή τους, πολλές φορές ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής μας. Θεωρούμε άδικο, η οργή των ασθενών να στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες και δεν φέρουν καμία μα καμία ευθύνη για την λειτουργία και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι η ισοπέδωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η οικονομική ανέχεια των συμπολιτών μας οδήγησε σε αυξημένη προσέλευση των ασθενών στο νοσοκομείο, οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά από την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα το Νοσοκομείο Φλώρινας, λειτουργεί με τραγικές ελλείψεις προσωπικού και διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ασκούμενης πολιτικής των περικοπών στην υγεία. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε πέρυσι, 3 Σεπτεμβρίου, στο Παμφλωρινιώτικο Συλλαλητήριο.

Πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι εμείς πρώτοι αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας το οποίο θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.

Πρέπει να γνωρίζουν όμως οι συμπολίτες μας ότι τέτοιου είδους περιστατικά και συμπεριφορές είναι κατακριτέα και δεν γίνονται αποδεκτά.

Ζητούμε από την Διοίκηση να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο και να πράξει ότι προβλέπεται για την προάσπιση της ασφάλειας των εργαζομένων, οι οποίοι εκτίθενται καθημερινά σε τέτοιες καταστάσεις.

Καταγγέλλουμε λοιπόν την επίθεση στους συναδέλφους μας, και προχωρούμε αύριο 19 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης, σε δίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Φλώρινας

Για την Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ η Νοσοκομειακή Επιτροπή

Για το θέμα παραθέτουμε και το σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα healtreport.gr της υγειονομικής συντάκτριας Έλενας Μπρέγιαννη

Άγριο κύμα ξυλοδαρμών κατά γιατρών! Νέο επεισόδιο στην Φλώρινα

Της Έλενας Μπρέγιαννη

Την ώρα που δεν πρόλαβε να αποσαφηνιστεί το περιστατικό ξυλοδαρμού ειδικευόμενης γιατρού από συγγενής ασθενούς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ακόμα ένα κρούσμα βίας εις βάρος γιατρών και νοσηλευτών αναστατώνει τον ιατρικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, θύματα άγριου ξυλοδαρμού από συνοδούς ασθενών,έπεσαν γιατροί αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Φλώρινας κατά την χθεσινή εφημερία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο HealthReport.gr η διοικήτρια του νοσοκομείου , Παρασκευή Κεσετζή , η οποία ήταν παρούσα στο συμβάν, μία ομάδα περίπου 6 ατόμων κατευθύνθηκε απειλητικά εναντίον των ειδικευμένων γιατρών που εφημέρευαν στα ΤΕΠ αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως είπε στο HealthReport.gr η κα Κεσετζή δεν έχει έχει ακόμη διευκρινιστεί ο λόγος της επίθεσης και δεν οφείλεται- όπως είπε-  σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης γιατί οι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν άμεσα.

Όπως δήλωσαν στο HealthReport.gr, αυτόπτες μάρτυρες, όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 και μισή το βράδυ  όταν ένα 6χρονο παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου με έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Ο παιδίατρος που το  εξέτασε παρέπεμψε τον 6χρονο  στον χειρουργό του νοσοκομείου, ο οποίος με τη σειρά του και  μετά τον υπέρηχο έκρινε ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη καθώς το νοσοκομείο της Φλώρινας δεν διαθέτει παιδοχειρουργό.

Μόλις οι γονείς αλλά και οι συγγενείς  άκουσαν ότι το παιδί πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβληθεί και σε χειρουργική επέμβαση , εξαγριώθηκαν. Άρχισαν να βρίζουν και να χειροδικούν εναντίον των 2 γιατρών της χειρουργικής κλινικής, της νοσηλεύτριας των εξωτερικών ιατρείων αλλά και  του τραυματιοφορέα. Απο τη συμπλοκή ένας εκ των χειρουργών χρειάστηκε να φορέσει νάρθηκα στο χέρι, ενώ οι υπόλοιποι φέρουν εκδορές .

Εως ότου να επέμβει η αστυνομία, το κλίμα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ήταν »πολεμικό» , με βρισιές ,σπρωξίματα και μπουνιές  από μαινόμενους συγγενείς προς το προσωπικό.

Στο μεταξύ το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καταγγέλλει την επίθεση και σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 19 Μαρτίου από τις 10 το πρωί δίωρη στάση εργασίας.
Να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γιατροί πέφτουν θύματα εκνευρισμένων συνοδών αλλά και ασθενών .Πολλά περιστατικά διαπληκτισμού, έντασης αλλά και ξυλοδαρμού έχουν σημειωθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας με πρώτο και καλύτερο το νοσοκομείο» Αττικόν», που σύμφωνα με τους γιατρούς η λεκτική βία εις βάρους τους είναι καθημερινό φαινόμενο.