Επίθεση σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας

nos kalamatasΕπίθεση σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας από συνοδούς ασθενή, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στο ίδρυμα ότι έγινε την Παρασκευή 3 Απριλίου. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο αναφέρονται τα εξής:

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας καταγγέλλει την επίθεση προς το προσωπικό του ιδρύματος που έλαβε χώρα την Παρασκευή 3 Απρίλη στον χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Συγκεκριμένα, ομάδα «συνοδών ασθενούς» εισέβαλαν στον χώρο των Επειγόντων, επιτέθηκαν και χτύπησαν τον υπάλληλο της εταιρίας φύλαξης που επιχείρησε να εμποδίσει την εισβολή στο γραφείο των ιατρών, προπηλάκισαν ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος που εκείνη την στιγμή αντιμετώπιζαν βαρύ περιστατικό.

Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που βιώνουν συστηματικά οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και ιδιαίτερα στο χώρο των επειγόντων κατά τη διάρκεια των οποίων τίθεται σε κίνδυνο η ζωή κι η αξιοπρέπεια των ασθενών αλλά και του προσωπικού. Παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες μας για τα περιστατικά αυτά, λύση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου ούτε η αστυνομική Διεύθυνση της πόλης.

Όσο κι αν ωραιοποιείται η κατάσταση απ’ την πλευρά της διοίκησης με τις πρωτοβουλίες για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στον περιβάλλοντα χώρο και την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της προστασίας του νοσοκομείου, τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή. Η παρουσία δύο μόνο υπαλλήλων για την φύλαξη ενός τεράστιου χώρου όπως αυτός του Νοσοκομείου, που βρίσκεται σε καθημερινή και 24ωρη εφημερία, αποτελεί «τσιρότο» σε μια τεράστια πληγή.

Η διοίκηση οφείλει να δώσει άμεση λύση με την εκπόνηση σχεδίου για τη φύλαξη που θα περιλαμβάνει την παρουσία προσωπικού φύλαξης σε καθημερινή και εικοσιτετράωρη βάση σ’ όλους τους ορόφους του νοσοκομείου, ενισχυμένη παρουσία στις εισόδους του ΤΕΠ και στις δύο πύλες του ιδρύματος, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση του επισκεπτηρίου, η παρουσία του απαραίτητου αριθμού συνοδών και η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.

Μοναδική και σταθερή λύση είναι η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης το οποίο μέσα από τη διαθεσιμότητα του 2014 στους νυχτοφύλακες, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μηδαμινές προσλήψεις την τελευταία 10ετία έχει αποδεκατιστεί.

Το Τμήμα Επειγόντων είναι απαραίτητο να λειτουργήσει ως αυτόνομο τμήμα, με επιστημονική διαλογή των περιστατικών, ειδικευμένους ιατρούς και επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό για να καλύπτονται οι ανάγκες.

Καλές είναι οι ανακοινώσεις για τις προμήθειες απ’ το ΕΣΠΑ για το βιογραφικό του εκάστοτε διοικητή αλλά η πραγματικότητα είναι μία:

το μείζον ζήτημα στο οποίο το Νοσοκομείο Καλαμάτας αιμορραγεί είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού, η ανυπαρξία των κατάλληλων συνθηκών για ασφαλή εργασία και νοσηλεία των ασθενών της πόλης.

Απαιτούμε:

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε μόνιμο, εκπαιδευμένο προσωπικό φύλαξης με σταθερή εργασία.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΤΕΠ.

Να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό 

Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/60509-nosokomeio-exoterika-epithesi