Αναζητώντας «ισοδύναμα»…

27

Του Ανδρέα Μακρή *

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει φυσικά ποιο είναι το ισοδύναμ ομέτρο του 5ευρω και ποιος θα το πληρώσει;»

Ποιός κάνει αυτή την ερώτηση;

Μην πάει το μυαλό σας στον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο ή σε δημοσιογραφικό “αστέρα” κάποιου συστημικού καναλιού.

Το ερώτημα είναι “επί λέξει” διατυπωμένο στην απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ (8-4-2015) και αναφέρεται στην κατάργηση του 5εύρου.

Από την άλλη, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) χαρακτηρίζει   θετικό  το μέτρο, το οποίο «δεν αντιστρέφει όμως την κατάσταση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών»… συνεχίζει το σκεπτικό της απόφασης.

Βέβαια, πριν λίγες μέρες εκτιμούσε (για την κατάργηση του 5εύρου) ότι “είναι αστείο ακόμα και να το συζητάμε” όπως έλεγε ο Πρόεδρος στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ”.

Κάτω από την κοινωνική πίεση, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το μέτρο είναι θετικό, αλλά: Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; …συνεχίζει το συλλογισμό της, απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο μια σημαντική νίκη.

Μ` ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια δηλαδή!

Το ερώτημα δεν είναι ούτε ρητορικό, ούτε αφελές. Υπηρετεί το στόχο του μνημονιακού κατεστημένου που είναι η αποδόμηση κάθε πρότασης αλλά και απόπειρας για τη χάραξη μιας άλλης πολιτικής έξω από τα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού δόγματος.

Στοχευμένο λοιπόν το ερώτημα, αναπαράγει την εκβιαστική λογική των δανειστών και επιχειρεί να εμφανίσει ως μονόδρομο την υποταγή στις απαιτήσεις τους.

Η δικαίωση του μνημονιακού μπλοκ από την πίσω πόρτα!

Ταυτόχρονα, η αναφορά στα 20 εκατ. ευρώ πού εισέπραττε το κράτος από το 5εύρω και τα οποία τώρα θα πρέπει κάποιοι να τα πληρώσουν -εννοώντας την επιβολή φόρων- παραπέμπει ευθέως στην επιχειρηματολογία Γεωργιάδη και όλων των εκπροσώπων της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής λογικής.

Ο Α. Γεωργιάδης έλεγε ότι η κατάργηση του 25εύρου στα Νοσοκομεία, θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους γιατί θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα! 

Η ΠΟΕΔΗΝ, σε παλαιότερο δελτίο τύπου (24/03/2015) πριν ψηφιστεί η κατάργηση του 5εύρου, λέει τα εξής:

«Η ανεμπόδιστη πρόσβαση των Ανασφάλιστων προκαλεί δημοσιονομικό κόστος. Κολλάει απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση στα ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα πληρώσουν πάλι οι χρήστες των υπηρεσιών. Όπως με τα 5 ευρω εισιτήριο εξέτασης στα εξωτερικά ιατρεία»

 (Οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έχουν υιοθετήσει ακόμα και την ορολογία του νεοφιλελευθερισμού και αποκαλούν τους πολίτες “χρήστες”).

Η λογική αυτή, εκτός των άλλων, οδηγεί αντικειμενικά στην ανάπτυξη του κοινωνικού αυτοματισμού-κανιβαλισμού και στη διάρρηξη των κοινωνικών συμμαχιών.

Ο κοινωνικός κανιβαλισμός και η υπονόμευση της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι βασική επιδίωξη. Με το “διαίρει και βασίλευε” ακυρώνεται κάθε προοπτική αντίστασης και νίκης.

Η εκβιαστική λογική των “ισοδύναμων μέτρων” τα οποία θα πρέπει να επιβαρύνουν το λαό, δεν μπορεί να αναπαράγεται και έμμεσα να υιοθετείται από τα συνδικάτα. Εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στην αδράνεια, την υποχώρηση και το συμβιβασμό. Είναι η λογική των δανειστών και των ντόπιων υποτακτικών τους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Να διεκδικεί τη διαγραφή του χρέους, τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και να αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιο φορολογικό σύστημα και όχι αντιλαϊκή-ληστρική φορολογική επιδρομή. Για την ανατροπή, εν τέλει, του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Η κατάργηση του 5εύρου ήταν μια σημαντική νίκη του υγειονομικού κινήματος και της κοινωνίας.

Κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν σταθμός στην πάλη για μεγαλύτερες κατακτήσεις. Να αξιοποιείται και να διευρύνεται, ώστε να δίνει όραμα και προοπτική για ρήξη και οριστική απαλλαγή από τα δεσμά των μνημονίων.

Αντίθετα, η υποβάθμιση και η απαξίωση των κατακτήσεων, οδηγούν στην απογοήτευση, την ηττοπάθεια και την αποστράτευση.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν έχουν καμίαπροοπτική και φυσικά ούτε προσανατολισμό ρήξης με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Το μόνο που τους απομένει είναι να τις δικαιώσουν!

O ισχυρισμό τουςότιείναι “άστεγοι πολιτικά” και “ακομμάτιστοι” κατέρρευσε, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει αταλάντευτα την πάλη του για την ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας, αξιοποιώντας και διευρύνοντας κάθε νίκη.

Ανδρέας Μακρής.  “Λαϊκό” Νοσοκομείο Αθήνας.

Μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο: «ΜΕΤΑ Υγειονομικών-Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία».