Στα «μουλωχτά» πάνε να πετσοκόψουν τα εκτός έδρας των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ και των ΚΥ

του σχολιαστή

Mόνο ως συνέχιση των περικοπών που ακολούθησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις μπορεί να ερμηνευτεί, η προωθούμενη ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου «Δαπάνες Μετακινούμενων εντός & εκτός επικράτειας»  που προβλέπει την κατάργηση ενός μεγάλου μέρους από τις αποζημιώσεις που ελάμβαναν για εκτός έδρας τα πληρώματα ασθενοφόρων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και τα Κέντρα Υγείας .

 

Μάλιστα το νομοσχέδιο επιχειρήθηκε να περάσει «απαρατήρητο» αφού δόθηκε για διαβούλευση ουσιαστικά μέσα στο 3ημερο του Αγίου Πνεύματος, με καταληκτική ημερομηνία σήμερα Τρίτη, γνωρίζοντας προφανώς τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε.

Είναι γνωστό, ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες ασκούν το έργο τους οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, έχει προβλεφθεί με ειδική ρύθμιση από το 2009, αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους. Φαίνεται όμως ότι το Υπ. Οικονομικών και ο κ. Μάρδας αποφάσισε την ίδια ώρα που με συνέπεια καταβάλλει τις «δόσεις» στο ΔΝΤ και τους τοκογλύφους δανειστές να βγάλει τα «σπασμένα» από τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ και των ΚΥ.

Αδιαφορεί άραγε για το γεγονός ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε  αδυναμία να πραγματοποιηθούν διακομιδές και σε αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ:

Ένα θα πρέπει να γνωρίζει η Κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί παράγοντες που προωθούν τέτοιες αποφάσεις. Αυτές οι επιλογές δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν στο χώρο του ΕΚΑΒ και ανατράπηκαν από τους αγώνες των εργαζομένων. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Το Υπ. Υγείας που γνωρίζει καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης μέσων θα πρέπει να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη πρόταση. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν την οργή και την αγανάκτηση και τους αγώνες των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ ΕΚΑΒ αναφέρει:

Οι περικοπές στα εκτός έδρα δεν θα περάσουν

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε διαβούλευση με θέμα “Δαπάνες μετακινούμενων εντός & εκτός Επικρατείας” το οποίο ανατρέπει πλήρως τον έως σήμερα τρόπο καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης και λοιπών συναφών δαπανών υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, όπως αυτό είχε οριστεί με την υπ’αριθμ 2/81961/0022 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2194 / 02-10-2009).

Σύμφωνα με την ανωτέρω Υ.Α., που ισχύει έως σήμερα, η ημερήσια αποζημίωση καθορίζεται ως εξής:

α. για απόσταση από 30 εως 100 χλμ 15 ευρώ.

β. για απόσταση από 100 ως 240 χλμ στα 45 ευρώ (χωρίς διανυκτέρευση)

γ. για απόσταση μεγαλύτερη των 240 χλμ 45 ευρώ και υποχρεωτική διανυκτέρευση σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 2685/1999

Με βάση το άρθρο 11 του υπο διαβούλευση Σ/Ν με θέμα: “Δαπάνες μετακινούμενων εντός & εκτός Επικρατείας” δε λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του ΕΚΑΒ, καταργείται η ημερήσια αποζημίωση για αποστάσεις κατω των 100 χλμ, ενώ μειώνεται στα 20 ευρώ η αποζημίωση για τις άνω των 160 χλμ μετακινήσεις.

Με αυτό τον τρόπο αγνοούνται τα πληρώματα ασθενοφόρων που μετακινούνται τακτικά σε μεγάλες αποστάσεις (μικρότερες μεν των 160 χλμ) και οι εργασίες τους απαιτούν την υπέρβαση του οκταώρου. Μάλιστα, λόγω του επείγοντος της διακομιδής ασθενών η χρονοαπόσταση είναι από τέσσερις (4) έως πεντέμιση (5,5) ώρες με την επιστροφή.

Επιπλέον, με την άφιξη στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα) και το πέρας της διακομιδής, το Κέντρο του ΕΚΑΒ ενημερώνεται και μπορεί να διαβιβάσει καινούρια διακομιδή επιστροφής (Εξιτήριο) προς την έδρα ή και μέχρι 90 χλμ εκτός της έδρας.

Με βάση τα παραπάνω, ο ειδικός χαρακτήρας που αφορά τις ημερήσιες αποζημιώσεις των πληρωμάτων του ΕΚΒΑ πρέπει να διατηρηθεί.

Προτείνουμε στο άρθρο 11 του υπο διαβούλευση Σχεδίου Νόμου να προστεθεί η εξής διάταξη:

Ειδικά για το μόνιμο και με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό του ΕΚΑΒ οι οποίοι μετακινούνται εκτός έδρας για υπηρεσιακούς λόγους και μόνο με τα υπηρεσιακά οχήματα, το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης καθορίζεται ως εξής:

α) Για απόσταση από 30 χλμ εως 100 χλμ, 15 ευρώ

β) Για απόσταση από 100 χλμ εως 240 χλμ, 45 ευρώ (χωρίς διανυκτέρευση)

γ) Για απόσταση μεγαλύτερη των 240 χλμ, 45 ευρώ και υποχρεωτική διανυκτέρευση σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 2685/1999.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την συγκεκριμένη διάταξη του υπουργείου οικονομικών και να λάβει υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ και θα μπορέσει ομαλά να εξυπηρετηθεί τους σκοπούς του. Σε αντίθετη περίπτωση θα πάρει αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.