Μεγάλη ΝΙΚΗ των Εργαζομένων του ΨΝΑ, «κλάματα» από τους μνημονιακούς

Στο χωρό των επιθέσεων στα Σωματείο και το ΠΟΤΑΜΙ

Η μεγάλη νίκη των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών και η αποπομπή του κ. Θεοδωράκη δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το υγειονομικό κίνημα για το ξήλωμα των μνημονιακών πολιτικών και όσων τις υπηρέτησαν.

 

Η νίκη αυτή αποτέλεσε θέμα συζήτησης μέσα στα Νοσοκομεία αναπτερώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στην Υγεία. Ανέδειξε για μια ακόμα φορά ότι οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων που διεκδικούν το δίκαιο μπορεί να είναι και νικηφόροι.

Το Σωματείο του ΨΝΑ σε ανακοίνωσή του σήμερα για το θέμα αναφέρει:

Ο μνημονιακός Διοικητής του Ψ.Ν.Α. ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ από χθες 02/06/2015 αποτελεί παρελθόν για το Νοσοκομείο μας. Οι αγώνες των εργαζομένων για επιστροφή της δημοκρατίας για  αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, η αγάπη και η αγωνία μας  για την τύχη απόρων, ανασφαλίστων και ψυχικών πασχόντων συνανθρώπων μας ΝΙΚΗΣΕ.

Ο Διοικητής που πρωτοστάτησε στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών με στόχο την διάλυση των Δωρεάν υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, είναι ο πρώτος που ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΕ πανελλαδικά από τους αγώνες των εργαζόμενων στο Ψ.Ν.Α.  Η αποπομπή του ΠΑΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ έλυσε μόνο το ηθικό θέμα.

 Το Σωματείο Εργαζομένων  θα υπερασπιστεί , πραγματικά και όχι ψευδεπίγραφα,  με  σεβασμό, τις ανάγκες, τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια  ασθενών και εργαζομένων για την πρόσβαση όλων σε σύγχρονες ποιοτικές Δημόσιες και  Δωρεάν, υπηρεσίες  Ψυχικής Υγείας.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

•       Την άμεση χρηματοδότηση του Νοσοκομείου

•       Τη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες

•       Την άμεση πληρωμή εφημεριακής & υπερωριακής   

         απασχόλησης

«Κλάματα» από τους Μνημονιακούς

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των μνημονιακών πολιτικών χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την απομάκρυνση του κ. Θεοδωράκη και μιλούν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους αγώνες των εργαζομένων και τη δράση των Σωματείων.

Τον χορό σε αυτό το «γαϊτανάκι» των επιθέσεων απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων ξεκίνησε με τις αναφορές του πολιτικού που έβαλε τη σφραγίδα του στην κατεδάφιση του ΕΣΥ, του Άδωνη Γεωργιάδη που με τιτιβίσματα επιτίθενται στους με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο Σωματείο του ΨΝΑ και τις ταξικές δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση.

Όμως στο χορό μπήκε και το «Ποτάμι» που με ανακοίνωση που έφτασε στη σελίδα μας από τον υπεύθυνο του κόμματος για την Υγεία και Βουλευτής Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας που επιτίθεται στο Σωματείο του ΨΝΑ και το ΜΕΤΑ ζητώντας ουσιαστικά την διατήρηση των μνημονιακών Διοικητών. Έχει μάλιστα το θράσος να αναφέρει ότι οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας προφανώς το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, έχουν έτοιμους τους αντικαταστάτες των Μνημονιακών Διοικητών.

Γι’ ένα να είναι σίγουρο ο κ. Μπαργιώτας, τις τακτικές του Κυβερνητικού συνδικαλισμού, των ρουσφετιών και των αυλικών των υπουργείων ας τις αναζητήσει στους μνημονιακούς συμμάχους του κόμματός του στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Λάθος πόρτα χτύπησε λοιπόν.

Για του λόγου το αληθές δείτε την ανακοίνωση που μας απέστειλε

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη «λήξη της θητείας» του Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής για την «αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του. Είχε προηγηθεί μια πολυμερής κινητοποίηση του συλλόγου των εργαζόμενων, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη με αίτημα την απομάκρυνση του Διοικητή του ΨΝΑ τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τα χρονίζοντα προβλήματα του νοσοκομείου. Σε αυτό το ιδιότυπο bulling συντάχθηκε με το σύλλογο εργαζομένων και ο Διοικητής της 2ης Υ.ΠΕ, ο οποίος επίσης ζήτησε, μέσω του τύπου την αποπομπή του υφισταμένου του. Στο σίριαλ της συστηματικής εξώθησης σε παραίτηση των Διοικητών των Νοσοκομείων, αυτό είναι αναμφίβολα το κορυφαίο επεισόδιο.

Γινόμαστε μάρτυρες της συστηματικής απορρύθμισης του συστήματος υγείας, της καταστρατήγησης κάθε έννοιας νομιμότητας στο όνομα των κομματικών σκοπιμοτήτων. Αν ο Διοικητής του ΨΝΑ έχει ευθύνες, δεν μπορεί παρά αυτές να αποδοθούν. Αν όχι, η απόλυση του για «λόγους εργασιακής ειρήνης» ανοίγει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο δρόμο στη δημόσια διοίκηση.  Από την άλλη, ο Διοικητής της 2ης Υ.ΠΕ οφείλει να αξιολογεί υπηρεσιακώς και αρμοδίως τους υφισταμένους του και όχι να συντάσσεται με τους -κατά δήλωση του- παλαιοσυνδικαλιστές και τις πρακτικές τους.

Είναι γνωστό πως η κατάσταση στα νοσοκομεία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση τόσο από άποψη προσωπικού όσο και από άποψη πόρων και υλικών. Το ΨΝΑ και οι ψυχιατρικές δομές είναι ακόμη περισσότερο επιβαρυμένες από συσσωρευμένες παραλείψεις, αστοχίες και σπατάλες που οδήγησαν μοιραία στην καθυστέρηση της απο-ασυλοποίησης και της εφαρμογής της ψυχιατρικής μεταρρύθμιση.

Σε αυτό το πραγματικά ζοφερό πλαίσιο, ο πόλεμος της καρέκλας που έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα το Υπουργείο, συνεπικουρούμενο από κομματικούς συνδικαλιστές, δεν βοήθα τα νοσοκομεία. Με δεδομένη την αδυναμία των ΝΕ του Σύριζα να επιλέξουν εγκαίρως τους κατάλληλους αντικαταστάτες ανάμεσα στους πολιτευτές και τους κομματικούς φίλους, μεγάλα νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα για εβδομάδες με βαρύτατες συνέπειες στην οριακή λειτουργία τους. Εκτός και αν στο ΨΝΑ οι συνδικαλιστές του Σύριζα έχουν, επίσης, έτοιμο και τον αντικαταστάτη του αποπεμφθέντα και ο Υπουργός και ο κ Υ.ΠΕάρχης σπεύσουν να τον διορίσουν για την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης, βεβαίως, στο όνομα της οποίας προφανώς θα ενταφιαστεί κατά τα φαινόμενα οριστικά και η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που αντιμάχονται, μεταξύ άλλων, και οι συντεχνίες.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας

Βουλευτής Ν. Λάρισας με το ΠΟΤΑΜΙ

Υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος

Δείτε προηγούμενα δημοσιεύματα για το θέμα

«Παρελθόν» για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών ο κ. Θεοδωράκης

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σωματείο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου για να μην περάσει το κλίμα τρομοκρατίας

ΜΕΤΑ:Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσει

Δραματική έκκληση στους Υπουργούς Υγείας από το Σωματείο του Ψυχιατρείου Αθηνών

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε προανάκριση καλείται το προεδρείο του Σωματείου του ΨΝΑ

Σωματείο ΨΝΑ: Ποιοι ιμάντες στο Υπουργείο Υγείας κρατούν στην καρέκλα του τον κ. Θεοδωράκη;

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του γραφείου Θεοδωράκη στο «Δαφνί» – συνεχής ενημέρωση

Ανακοίνωση από το Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ για το τραγικό συμβάν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί)