Έχουμε μνημόνιο και ζητάς έγκριση για προσλήψεις από τις Βρυξέλλες κ. Κουρουμπλή;

30

του Κόνιαρη Χρήστου *

Μια δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή ότι θα καταθέσει αίτημα στις «Βρυξέλλες» για πρόσληψη 12 .000 εργαζομένων στην Υγεία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια επίσκεψης του σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε δήλωση του που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι προβλήματα δεκαετίας που έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες και θα καταθέσει πρόταση για πρόσληψη 12.000 ατόμων στο ΕΣΥ. Αν δεν μπει νέο αίμα για να στηριχθεί το σύστημα, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά»

Τα αυτονόητα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν από αυτή τη δήλωση και πρέπει να απαντηθούν από τον κ. Κουρουμπλή είναι:

– Γιατί το Υπουργείο Υγείας και ο κ. Κουρουμπλής χρειάζεται την έγκριση των Βρυξελλών για να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού στο χώρο της Υγείας; Οι περιορισμοί που υπήρχαν ήταν μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει να τηρήσει. Αβίαστα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση, έχουμε ακόμα μνημόνιο;

– Η Κυβέρνηση τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές δήλωνε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και βεβαίως η σωτηρία του Εθνικού συστήματος Υγείας. Αν τα πράγματα έχουν έτσι, γιατί μπαίνει υπό «διαπραγμάτευση» αυτή η ανάγκη; Ιδιαίτερα όταν ο υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι οι «Βρυξέλλες» για αυτό που ενδιαφέρονται είναι η πλήρης υποταγή της χώρας, λειτουργώντας μάλιστα ως στυγνοί τοκογλύφοι και αδιαφορώντας για την σωτηρία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις υπηρεσίες που παρέχει αυτό στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και γενικότερα στους πολίτες.

Αυτό που χρειάζεται η Ελληνική κοινωνία για να αποκτήσει το δικαίωμα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το ΕΣΥ, είναι η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και η επαρκής χρηματοδότηση. Αυτά κ. Κουρουμπλή δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά αποφάσεων που με θάρρος θα πρέπει να πάρει το Υπ. Υγείας και η κυβέρνηση. Μια τέτοια στάση θα έχει τη στήριξη του λαού και των εργαζομένων.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος….

Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών.