Αλήθεια ποιος «κρύβει» τα στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ;

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν τόσο τις παρερχόμενες υπηρεσίες όσο και τα οικονομικά των Νοσοκομείων από το ΕΣΥΝΕΤ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις που μπορεί να είχε ο καθένας για την ακρίβεια τους, αποτύπωναν σε ένα μεγάλο μέρος την εικόνα των συγκεκριμένων οργανισμών.

Από τη σελίδα του Υπουργείου Υγείας μπορεί κανείς να αντλήσει στοιχεία, με όσες ελλείψεις παρουσιάζουν αυτά (π.χ. το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης) για τα έτη 2011 έως το 2013.

Ξαφνικά από τις αρχές του 2014 σταμάτησε μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, προφανώς για λόγους που σχετίζονται με την τραγική εικόνα που εμφανίζουν τα οικονομικά δεδομένα αυτών των οργανισμών.

Το περίεργο είναι ότι η τακτική αυτή συνεχίζεται και την τρέχουσα περίοδο, με αποτέλεσμα η αποτύπωση της εικόνας τόσο στα οικονομικά όσο και στα λειτουργικά δεδομένα των Νοσοκομείων να παραμένει θολή.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν γνωρίζουμε αν έχει αντιληφθεί αυτή την «παράλειψη». Σε κάθε περίπτωση η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση και άλλων στοιχείων που μέχρι το 2013 δεν έβλεπαν το φως της Δημοσιότητας. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι ακολουθεί την πεπατημένη και για σκόπιμη απόκρυψη τους.