Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση Καραμπάτσα στο ΓΝ Λάρισας

Σφοδρές αντιδράσεις φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να τοποθετήσει στην Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Καραμπάτσα.

Όπως αναφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη του Νοσοκομείου, προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι παρότι ο κ. Καραμπάτσας είχε υποβάλλει παραίτηση, αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, γεγονός που συνδυάζεται με τον πολιτικό χώρο που προέρχεται (ΠΑΣΟΚ) και τις »προτιμήσεις» που δείχνει σε διοικητές αυτού του χώρου ο Υπουργός Υγείας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Καραμπάτσας πρωτοστάτησε στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τοπικά δημοσιεύματα, πέρα από τις αντιδράσεις του τμήματος υγείας του κυβερνώντος κόμματος, οι αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο είναι μεγάλες.

Στην τοπική ιστοσελίδα larisanet δημοσιεύεται ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λάρισας που αναφέρει για την τοποθέτηση του κ Καραμπάτσα.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας «παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τοποθέτηση στη θέση Διοικητή του Π.Γ.Ν.Λ. Κ. Καραμπάτσα και τον τρόπο που παρουσιάζεται από το τοπικό τύπο αυτή η επιλογή, κυρίως όμως λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων του Γ.Ν.Λάρισας, αποφάσισε να προβεί στην παρακάτω ανακοίνωση:

Επειδή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της διοίκησης Καραμπάτσα στο παρελθόν στο Νοσοκομείο μας, θα αναφερθούμε στα παρακάτω:

Η πρώτη νίκη ήταν η διασύνδεση των δύο Νοσοκομείων που είχε σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση των υπηρεσιών του ΓΝΛ, την μείωση των τμημάτων, τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό και σε δεύτερο χρόνο την απειλή κλεισίματος του Νοσοκομείου μας.

Αναμενόμενες οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την διατήρηση της λειτουργίας του και με την στήριξη των τοπικών φορέων της πόλης μας.

Διάκριση των εργαζομένων στις διαδικασίες δικαστικών αποφάσεων που αφορούν χρηματικές αποζημιώσεις.

Όσο για τις μνημονιακές πολιτικές τις οποίες με πολύ έπαρση εφάρμοσε και δημιουργώντας μνημονιακές επιτροπές, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς βιώσανε τα αποτελέσματα».

Επίσης το τμήμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια, γίναμε μάρτυρες της σταδιακής απαξίωσης του Δημόσιου συστήματος υγείας και του βαθμιαίου μαρασμού των δομών του που οδηγήθηκαν (όχι τυχαία) στα όρια της λειτουργικής τους κατάρρευσης.

Τα Νοσοκομεία, αντιμετωπίζουν σοβαρά και ποικίλα προβλήματα: Δραματική υποστελέχωση, τεράστιες ελλείψεις υλικών, υποβάθμιση υποστηρικτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, σίτιση) που έχουν συχνά παραδοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία με κερδοσκοπικούς όρους, χρόνους αναμονής απαράδεκτους που ισοδυναμούν με άρνηση νοσηλείας, τις γνωστές «λίστες της ντροπής».

Το προσωπικό, λειτουργεί με αυτοθυσία έχοντας συχνά ξεπεράσει τα όρια της φυσικής του αντοχής, σε διαρκή ανασφάλεια και αναβρασμό και (δικαίως) καταφεύγει σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα αυτονόητα αλλά δυστυχώς αμφισβητούμενα!

Η κατάσταση αυτή, διόλου καινούρια, έχει αποτυπωθεί σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως η ΠΟΥ και έχει καταγραφεί σε τεκμηριωμένες μελέτες, δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Είναι αυτές οι επιτακτικές ανάγκες που οδήγησαν στην αναγνώριση της «ανθρωπιστικής κρίσης» που βιώνει η χώρα, που επιβάλλεται να αντιστραφούν το συντομότερο και αυτό αποτελεί διακηρυγμένο και αδιαπραγμάτευτο στόχο μας!

Ωστόσο η επίκληση αυτής της πραγματικότητας από αυτούς που τη δημιούργησαν, η χυδαία εκμετάλλευση της δραματικής κατάστασης της Υγείας, από τους «εκτελεστές» της αδυσώπητης μνημονιακής λιτότητας, που κυριολεκτικά εκτέλεσε την Δημόσια Υγεία, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή!!

Οι όψιμες ευαισθησίες των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων και των φίλα προσκείμενων προς αυτούς ΜΜΕ, προκαλούν όχι μόνο θυμηδία αλλά και το λαϊκό αίσθημα.

Η κατάσταση των Νοσοκομείων που τελούν υπό διάλυση τα τελευταία χρόνια, λόγω της εφαρμογής της πολιτικής των συγχωνεύσεων, της κατάργησης των δομών, της απαγόρευσης διορισμών και της συρρίκνωσης των προϋπολογισμών για την υγεία, σαφώς δεν βαρύνει την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας μετά από εισήγηση του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, αναφορικά με το θέμα των διοικήσεων που έχει ανοίξει στα ΜΜΕ αναφορικά και με την απόσπαση του πρώην διοικητή του Νοσοκ. Βόλου κ. Καραμπάτσα στη θέση του διοικητή του ΠΠΓΝΛ, επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:

Η άμεση κάλυψη όλων των θέσεων των διοικήσεων των Νοσοκομείων, συνιστά αναγκαία και επείγουσα προτεραιότητα.

Οι προσωρινές εμβαλωματικές λύσεις δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στα προβλήματα, ενώ ενδέχεται να τα περιπλέξουν.

Το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν οι μόνιμες διοικήσεις των Νοσοκομείων ως το τέλος του μήνα, που όντως θα δώσουν οριστικές λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα.

Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις θέσεις και τις αρχές του προγράμματός μας για καθολική και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε ένα δημόσιο, ασφαλές και ποιοτικό σύστημα υγείας και σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Φαίνεται ότι το ζήτημα θα έχει συνέχεια αφού οι αντιδράσεις αντί να κοπάζουν θεριεύουν.