Νοσοκομείο Άρτας: Οι εργολάβοι ”καθαρίζουν” τα εργασιακά δικαιώματα, η Διοίκηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σφυρίζουν αδιάφορα

32

Ο χώρος των δημόσιων Νοσοκομείων είναι από τους πρώτους χώρους εργασίας που δέχθηκε την επίθεση της παραχώρησης υπηρεσιών σε ιδιώτες, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή την στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, είναι παραχωρημένες σε ιδιώτες οι υπηρεσίες καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης παντού – με ταυτόχρονη κατάργηση των αντίστοιχων οργανικών θέσεων- ενώ σε μεγάλο ποσοστό υπάρχουν εργολάβοι στις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες.

Αυτό που μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί με αυτή την διαδικασία είναι: βάναυση καταπάτηση ακόμα και των πλήρως απορυθμισμένων από την μνημονιακή λαίλαπα εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα συνεργεία καθαριότητας, μη σταθερό και κυριολεκτικά άγριο περιβάλλον εργασίας, σταθερά μειωμένοι μισθοί στα κατώτατα όρια του βασικού μισθού, απολύσεις, υπογραφές σε «λευκά χαρτιά», τρομοκράτηση αυτών των εργαζόμενων, αύξηση του κόστους για την παροχή αυτών των υπηρεσιών τουλάχιστον κατά 30-40% για το δημόσιο, χειρότερες παρεχόμενες υπηρεσίες.

Παρόλο που το 2015 με τον ν.4325/2015, δίνεται η δυνατότητα για λύση των συμβάσεων με τους εργολάβους και μετατροπή τους σε κατευθείαν συμβάσεις με το προσωπικό καθαριότητας, αυτό δεν έχει «προχωρήσει» στον χώρο των Νοσοκομείων. Αντ΄ αυτού συνεχίζεται η ίδια παλιά πρακτική των εργολαβικών συνεργείων καθαριότητας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 (7 Σεπτέμβρη), η Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας υπέγραψε μια τέτοια σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας για 2,5 μήνες με κόστος 61.824,04 €. Σύμφωνα με την σύμβαση το Νοσοκομείο ζητά 37 εργαζόμενους για 30 ώρες εργασία/εβδομάδα ο καθένας, με συμφωνημένο στην σύμβαση το εβδομαδιαίο πρόγραμμα βαρδιών. Αυτό που σήμερα «ανακαλύψαμε» είναι ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από την σύμβαση. Οι εργαζόμενοι έχουν αναγγελίες πρόσληψης για 1 ώρα την ημέρα, υπέγραψαν σε «λευκά» ή κρυμμένα χαρτιά, δεν έχουν το αντίγραφο της ατομικής τους σύμβασης, προφανώς και δεν παίρνουν ένσημα ΒΑΕ, δουλεύουν όμως σε βάρδιες κανονικά εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι σε όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν σήμερα παρουσία και με συμμετοχή του ΔΣ των εργαζομένων του Νοσοκομείου και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Άρτας αλλά και των εργαζόμενων στο συνεργείο καθαριότητας, στην Διοίκηση του Νοσοκομείου και στην Επιθεώρηση Εργασίας Άρτας, η ανταπόκριση κι οι ενέργειες όφειλαν να είναι πιο δραστικές κι όχι ουσιαστικά να «παρέχουν» χρόνο στον εργολάβο.

Για αρχή, ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο Νοσοκομείο, αληθινά κι ειλικρινά να χαιρετίσουμε τηνγενναιότητα και το θάρρος των εργαζόμενων του συνεργείου καθαριότητας να καταγγείλουν αυτές τις πρακτικές. Να δηλώσουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι στο πλευρό τους, στον αγώνα τους για εργασιακά δικαιώματα, τα οποία και σθεναρά θα υπερασπιστούμε, για τήρηση των όρων της σύμβασης, για περιβάλλον εργασίας όχι τρομοκρατικό, όπως κάναμε και σήμερα. Θα πάρουμεπρωτοβουλίες για την ένταξη κι εγγραφή των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία στο σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου και των ΚΥ Άρτας.

ΑΜΕΣΑ απαιτούμε, τόσο από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας, τον έλεγχο και την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της σύμβασης και της αντίστοιχης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τόσο και ειδικά στο τμήμα τωνεργασιακών σχέσεων μεταξύ εργολάβου κι εργαζόμενων στο συνεργείο καθαριότητας όσο και στηνσυνολική τήρηση των όρων της σύμβασης για την προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος.

Να τονίσουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την απομάκρυνση των εργολάβωναπό τον χώρο δουλειάς, για την επανασύσταση οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του ΕΣΥ που καταργήθηκαν και την κάλυψή τους από μόνιμο προσωπικό. Μέχρι τότε απαιτούμε από την Διοίκηση την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4325/2015 και των αντίστοιχων εγκυκλίων για την κατευθείαν σύμβαση με το προσωπικό καθαριότητας κι όχι μέσω εργολάβου.

Θα αγωνιστούμε σκληρά για την κατάργηση του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και μετατρέπει τους χώρους εργασίας σε ζούγκλα.

Απαιτούμε σταθερή και μόνιμη απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προστασία των εργαζομένων, αύξηση του κατώτατου μισθού και βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και των ΚΥ Άρτας, να σταθούμε αλληλέγγυοι δραστικά στο πλευρό των εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία.

Καλούμε όλες και όλους, εργαζόμενους, ανέργους, νέες και νέους, αγρότες, φοιτητές τον λαό της Άρτας να συμμετέχει δυναμικά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ψήφισης των νέων μέτρων του Μνημονίου 3, την Παρασκευή 16 Οκτώβρη 2015, στην πλατεία Κιλκίς, στις 7 το βράδυ!

Άρτα, 13 Οκτώβρη 2015

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ

Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση από το
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΤΑΣ


ΑΡΤΑ 13-10-2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2015, υπεγράφη μεταξύ του Νοσοκομείου Άρτας και της εταιρείας «BusinessFacilities», σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας για τους χώρους του Νοσοκομείου, του ΚΕΦΙΑΠ και της σχολής νοσηλευτών, διάρκειας 2,5 μηνών και ύψους 61.824,04€ (ΑΔΑ: ΩΞΑ54690ΒΒ-ΞΔΟ). Από τα περιγραφόμενα στην σύμβαση προκύπτει ότι υπό αυτή θα εργαστούν 37 εργαζόμενοι για 30 ώρες ο καθένας εβδομαδιαίως και μάλιστα σε συγκεκριμένο πρόγραμμα βαρδιών.

Σήμερα, ενημερωθήκαμε ότι οι εργαζόμενοι στο συνεργείο καθαριότητας, δεν εργάζονται με βάση ούτε καν αυτούς τους όρους που περιγράφονται στην πιο πάνω σύμβαση. Δεν έχουν στα χέρια τους τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπέγραψαν και στην αναγγελία πρόσληψης τους ( έντυπο Ε3) που κάποιοι αναζήτησαν και πήραν μετά κόπων, από το τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ, περιγράφονται σαν εργαζόμενοι της 1 ώρας ημερησίως ( 5 ώρες/εβδομάδα) με ειδικότητα: εργάτες καθαριότητας/ καθαριστές γραφείων, ξενοδοχείων και άλλων χώρων. Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δημοσίου.

Καταγγέλουμε:

  • – Το γεγονός αυτό σαν απαράδεκτο. Απαιτούμε από την διοίκηση του Νοσοκομείου , καθώς και από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, να τηρηθούν οι όροι της σύμβασης ως προς τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων στο συνεργείο καθαριότητας και τον εργολάβο.

  • – Απαιτούμε την προστασία των εργαζόμενων στο συνεργείο καθαριότητας και καταγγέλλουμε τις προσπάθειες τρομοκράτησης τους.

  • – Δηλώνουμε ότι τασσόμαστε στο πλευρό τους και θα είμαστε μαζί τους στον αγώνα τους για να τηρηθούν έστω και τα στοιχειώδη που έχουν απομείνει στον πλήρως απορρυθμισμένο από την μνημονιακή λαίλαπα, χώρο των εργασιακών σχέσεων.

  • – Σε πρώτη φάση απαιτούμε από την Διοίκηση – και παράλληλα την καταγγέλλουμε για την μη εφαρμογή μέχρι τώρα- την εφαρμογή της νομοθεσίας που είναι ακόμη σε ισχύ ( νόμος Κατρούγκαλου , άρθρο 49 ν.4325/2015) και επιτρέπει την σύναψη συμβάσεων απευθείας με προσωπικό καθαριότητας προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  • – Απαιτούμε την απομάκρυνση των εργολάβων από τον χώρο του Νοσοκομείου και την κάλυψη αυτών των αναγκών από προσωπικό μόνιμης και σταθερής εργασίας.

  • – Απαιτούμε την κατάργηση του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και μετατρέπει τους χώρους εργασίας σε ζούγκλα.

  • – Απαιτούμε σταθερή και μόνιμη απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προστασία των εργαζομένων, αύξηση του κατώτατου μισθού και βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Καλούμε τέλος, όλες και όλους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την ημέρα που θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα – Παρασκευή 16/10/2015 – σε όλη τη χώρα.

Για την Άρτα καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και συνολικά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους αγρότες και τον λαό της Άρτας, να δώσει δυναμικό παρών στην συγκέντρωση κατά της ψήφισης των νέων μέτρων, στην πλατεία Κιλκίς, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, στις 7 το απόγευμα.

Το ΔΣ του Συλλόγου

Προηγούμενο άρθροΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η Προκήρυξη για 226 θέσεις στα νοσοκομεία
Επόμενο άρθροΚινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη για τη σωτηρία του Νοσοκομείου Πρέβεζας