Συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο Πρέβεζας την Παρασκευή 30 Οκτώβρη

kin preveza 170413Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας… 

Αποφάσεις για νέους αγώνες στην προσπάθεια να κρατήσει όρθιες τις δημόσιες δομές υγείας στο Νομό Πρέβεζας, οι οποίες καταρρέουν, πήρε η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στο Ν. Πρέβεζας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.

Ως ένα «πρώτο κύμα» κινητοποιήσεων προτάθηκε και θα υλοποιηθεί από την Επιτροπή, το παρακάτω πλαίσιο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρεβεζας, Στρατής Βουγέλλης:
«Να διοργανωθεί ένα συλλαλητήριο στο χώρο του Νοσοκομείου στις 30 Οκτωβρίου στις 12.30 το μεσημέρι. Να παρθούν αποφάσεις από σωματεία-συνδικάτα για στάση εργασίας 12-3 εκείνη την ημέρα και να συμμετέχουν και τα σχολεία, για να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση αυτή, αλλά και να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότησή του Νοσοκομείου και την αναβάθμισή του με μόνιμο προσωπικό, αναγκαίο προσωπικό.
Κάνουμε έκκληση σε όλους τους φορείς να συνεδριάσουν και να «βομβαρδίσουν» το Υπουργείο με τις αποφάσεις τους.
Να ασχοληθεί σοβαρά το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με το θέμα του Νοσοκομείου σε συνεδρίασή του και να πάρει σοβαρές αποφάσεις.
Μέσα στο Νοέμβριο έρχονται κινητοποιήσεις των υγειονομικών και έχει προταθεί πανυγειονομικό συλλαλητήριο στα Ιωάννινα.
Την Πέμπτη έχουμε καλέσει σύσκεψη «μικρών» Νοσοκομείων στην Πρέβεζα».

Ο κ. Βουγέλλης τόνισε ότι οι αιτίες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι εξόχως πολιτικές και αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, ο οποίος έχει περικοπεί κατά 50% σε σχέση με το 2010 με αποτέλεσμα τα χρέη των νοσοκομείων να είναι 1,5 δις (2 εκατομμύρια του Νοσοκομείου Πρέβεζας) και να μην πληρώνονται προμηθευτές και να υπάρχει έλλειψη υλικών.
Αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και την 6η ΥΠΕ, οι οποίες ουσιαστικά δεν έφεραν κάποια αλλαγή πέρα από προθέσεις, και όσον αφορά το προσωπικό είπε πως από το χώρο της υγείας έχουν φύγει περίπου 17.000 άτομα και από την Πρέβεζα τα τελευταία 5 χρόνια έχουν φύγει 115 που δεν έχουν αντικατασταθεί.

«Δε θα γίνει καμία από τις 4.500 προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν μέσα στο 2015», είπε ο κ. Βουγέλλης, ενώ για τους επικουρικούς είπε πως «Οι επικουρικοί είναι το φύλλο συκής, με το οποίο κάθε φορά η κάθε Κυβέρνηση κρύβει την αδυναμία και τη μη θέλησή της να κάνει προσλήψεις στα Νοσοκομεία».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας, πρόσθεσε επίσης: «Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και με βάση τις τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, πιστεύουμε ότι το όλο σύστημα -το είπε και ο κ. Υπουργός στη Βουλή- είναι στα όρια του black-out. Ειδικά τα μικρά Νοσοκομεία και το Νοσοκομείο της Πρέβεζας κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν όχι με την έννοια να μπει ένα λουκέτο και να κυκλοφορούν γάτες και ποντίκια μέσα, αλλά κινδυνεύει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας να μπει ένα λειτουργικό λουκέτο. Να έρχεται ένας άνθρωπος και να μη μπορεί να νοσηλευτεί. Να μην υπάρχει γιατρός, να μην υπάρχει προσωπικό. Να μην υπάρχουν υλικά. Αυτό είναι το λουκέτο στα Νοσοκομεία. Και κινδυνεύει το δικό μας από τέτοιο σε μεγάλη κλίμακα. Σε ένα μεγάλο εύρος ειδικοτήτων» και στάθηκε στην τραγική κατάσταση του ΠΕΔΥ Πρέβεζας και των Κέντρων Υγείας του Ν. Πρεβεζας.

«Ο κόσμος πληρώνει και ξαναπληρώνει. Συνεχώς μεταβιβάζονται υπηρεσίες και δαπάνες στις τσέπες του. Βλέπετε τι γίνεται με τις συντάξεις τώρα. Αλλά υπηρεσίες δεν έχει. Ο ΕΟΠΥΥ… τέλος! Και ο κ. Ξανθός είπε πως δεν πρόκειται ο ΕΟΠΥΥ να δώσει αυτά που οφείλει στα Νοσοκομεία. Δηλαδή πλήρωνε ο πολίτης εισφορές και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να δώσει αυτά τα χρήματα για τις υπηρεσίες για τις οποίες δόθηκαν.
Κατάργησαν το 5ευρω στα Νοσοκομεία και το πήραν πολλαπλάσια μέσω της αύξησης των εισφορών στις κύριες συντάξεις υγείας και 6% που πήγε στις επικουρικές. Είναι πολλαπλάσιο το ποσό. Και να πήγαινε στην Υγεία πάει καλώς… Πήγε στη »μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων», είπε ο κ. Βουγέλλης και πρόσθεσε:
«Τι Νοσοκομείο θέλουμε; Θέλουμε ένα Νοσοκομείο που να επιτελεί τις βασικές λειτουργίες επιπέδου μιας πόλης σαν την Πρέβεζα ή ένα Νοσοκομείο που να είναι σαν σταθμός τροχαίας. »Περάστε κύριε, φεύγετε, δεν έχουμε…». Τέτοιο Νοσοκομείο θέλουμε; Πρέπει να δώσει και ο καθένας μας και η τοπική κοινωνία μία απάντηση.
vourgelis
Η άποψή μας είναι ότι αν η τοπική κοινωνία της Πρέβεζας δε ξεσηκωθεί άμεσα, το Νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα. Και ήδη υπάρχουν ενδείξεις, σχεδιασμοί, ότι αυτό που τώρα αργά και βαθμιαία συμβαίνει -το να χάνει το χαρακτήρα του το Νοσοκομείο και να παίρνει ένα χαρακτήρα αναβαθμισμένου κέντρου υγείας- θα συμβεί και νομοθετικά. Υπάρχουν σκέψεις, απόψεις, κάτω από τις επιταγές των μνημονίων που υπέγραψαν και η προηγούμενη και η τωρινή Κυβέρνηση να γίνει ένας νέος υγειονομικός χάρτης και να αλλάξει επισήμως ρόλο το Νοσοκομείο της Πρέβεζας».

Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, της ΕΛΜΕ, των συνταξιούχων του δημοσίου, του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας, του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ α’ βαθμού Ν. Πρέβεζας, του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Πρέβεζας και άλλων σωματείων, συλλόγων και φορέων.
Έγιναν τοποθετήσεις και προτάσεις και οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη θέλησή τους να κάνουν κάθε τι δυνατό για να φέρουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης

Πηγή: atpreveza.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας:

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Πρός τα Σωματεία και Συλλόγους
του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
Πρέβεζας
Προς το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης μας , εξελίσσεται προς το χειρότερο μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα.
Η δραματική περικοπή του προϋπολογισμού του (που κινείται στο 50% των επιπέδων του 2010!), η ελάχιστη εκταμίευση (περίπου 32%) ακόμη και αυτής της εγκριθείσας κρατικής χρηματοδότησης του 2015 , ενώ βαδίζουμε προς το προτελευταίο μήνα του έτους, οδηγεί το νοσοκομείο σε οικονομική ασφυξία και αυτό μεταφράζεται και θα μεταφραστεί πιο έντονα το επόμενο διάστημα σε στέγνωμα του νοσοκομείου από το αναγκαίο υγειονομικό υλικό , φάρμακα αλλά και άλλα υλικά με σοβαρότατες επιπτώσεις στην δυνατότητα αλλά και στην ποιότητα νοσηλείας των πασχόντων συνανθρώπων μας.

Η αιμορραγία του Νοσοκομείου σε εξειδικευμένο προσωπικό συνεχίζεται με συνεχείς αποχωρήσεις και μηδενικές πρακτικά προσλήψεις. Χαρακτηριστικά τα τελευταία 5 χρόνια οι καθαρές απώλειες πραγματικών θέσεων εργασίας είναι 115, αριθμός που ισοδυναμεί με πάνω από το 1/3 της πραγματικής δύναμης του νοσοκομείου του 2010. Ακόμη και με αυτό το μνημονιακό οργανόγραμμα του 2010, οι κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ είναι 17 , οι κενές θέσεις προσωπικού της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι 40 , 13 είναι οι κενές θέσεις στο προσωπικό των εργαστηρίων και 10 οι θέσεις στη Διοικητική -Τεχνική Υπηρεσία. Τμήματα και κλινικές που κάποτε άκμαζαν έχουν κλείσει (ουρολογική , ορθοπεδική κλινική) και όλα τα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές λειτουργούν οριακά με το ενδεχόμενο προσωρινής ή και μόνιμης αναστολής τους να είναι καθημερινά πολύ πιθανό. Ο μήνας Δεκέμβριος θα είναι καθοριστικός για την λειτουργία ολόκληρων τομέων του νοσοκομείου και ο κίνδυνος ολικής λειτουργικής κατάρρευσής του ορατός, καθώς αποχωρούν επικουρικοί γιατροί από καίριες θέσεις του Νοσοκομείου (αναισθησιολογικό τμήμα, καρδιολογική κλινική, χειρουργική κλινική) .

Το νοσοκομείο κάτω από αυτές τις συνθήκες, αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμη και βασικές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας των συμπολιτών μας, ήδη βαθμιαία και de facto υποβαθμίζεται, αλλάζει ρόλο, μετατρέπεται σε μια μονάδα περισσότερο προσανατολισμένη στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλ σε ένα κέντρο υγείας. Καθημερινά λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ταλαιπωρούνται δεκάδες συμπολίτες μας. Υπάρχουν σχέδια στα πλαίσια της εφαρμογής του 3ου μνημονίου αυτή η υποβάθμιση και αλλαγή ρόλου να γίνει και επίσημη νομοθετικά, στα πλαίσια ενός νέου σχεδιασμού της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και του υγειονομικού χάρτη της χώρας μας.

Ταυτόχρονα το νοσοκομείο ωθείται μέσα από νόμους και διατάξεις σε λειτουργία επιχειρηματικής μονάδας παρά σαν χώρος πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης που έπρεπε να είναι.
Οι διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις με συνεχείς νομοθετικές διατάξεις και εγκυκλίους μεταβιβάζουν ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης για υπηρεσίες υγείας είτε αυτές αφορούν νοσηλεία είτε εξετάσεις είτε φαρμακευτική περίθαλψη κατευθείαν στις τσέπες των πολιτών. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.

Όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτελέσματα πολιτικών που είχαν καθοριστεί από αρκετά χρόνια πριν, ήταν και είναι επιταγές των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζονται τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και συνολικά. Στόχο έχουν την απομάκρυνση του κράτους και του δημοσίου από την ευθύνη παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, την παραχώρηση αυτού του δικαιώματος στους μεγάλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους με καθαρό σκοπό το κέρδος. Αυτές οι πολιτικές τα τελευταία 5 χρόνια συμπυκνώνονται μέσα από τα διαρκή μνημόνια που υπογράφουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ , με τελευταίο το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Μπροστά στην κατάρρευση των δομών και υπηρεσιών δημόσιας υγείας , στη μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα , τη ραγδαία υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης μας και τον κίνδυνο πλήρους λειτουργικής κατάρρευσής του με ανυπολόγιστες συνέπειες στον τοπικό πληθυσμό σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στη συγκέντρωση-συλλαλητήριο που διοργανώνουμε με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τέλους της πρωινής υπηρεσίας , την Παρασκευή 30 Οκτώβρη στις 12:30 το μεσημέρι, στην αυλή του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Για να διεκδικήσουμε
Την άμεση στελέχωσή του με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων .
Τη αναγκαία κρατική χρηματοδότησή του ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως , με τις προσφερόμενες υπηρεσίες του στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας.
Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής λογικής και δράσης στη λειτουργία του, με ελεύθερη και απολύτως δωρεάν πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφαλίστων στις προσφερόμενες υπηρεσίες του.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στα σχέδια υποβάθμισης και αλλαγής ρόλου του Δημόσιου Νοσοκομείου μας.
Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμισή του, για να μπορεί κάθε πολίτης, κάθε ώρα να βρίσκει λύση στα προβλήματα υγείας του.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του ΔΝΤ , της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε όσους τις εφαρμόζουν ,που οδηγούν το Νοσοκομείο σε πλήρη απαξίωση και διάλυση.

Αγωνιζόμαστε για ένα Σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς χαράτσια και πληρωμές ,γιατί η Υγεία είναι απόλυτο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ -ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΣΤΙΣ 12:30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας».