«Στον αέρα» το ΜΤΠΥ, μετά την άκαρπη συνάντηση ΑΔΕΔΥ – Κατρούγκαλου

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα οφείλει να αγωνιστεί για την ανατροπή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Χωρίς ανατροπή της πολιτικής αυτής, οι συνταξιούχοι θα χάσουν τις συντάξεις τους και θα ζουν με τα ψίχουλα του προνοιακού επιδόματος.

Συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, στο υπουργείο Εργασίας είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ την ίδια ώρα μέλη της αλλά και συνδικαλιστές από άλλες ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων (Επιτροπή Σωτηρίας του ΜΤΠΥ, ΠΕΣΕΚ, ΠΟΠΣ, το Σύλλογο Εργαζομένων στο ΜΤΠΥ, ΟΣΥΠΕ, ΟΛΜΕ, ΣΕΑ κτλ.) πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο στο πεζοδρόμιο της οδού Σταδίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και το διαφαινόμενο λουκέτο στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ανέφεραν, μετά τη συνάντηση, ότι ουσιαστικά δε βρέθηκε καμία λύση στο μείζον ζήτημα του ΜΤΠΥ. που βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω υποχρηματοδότησης του και ως εκ τούτου θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, με κορύφωση την απεργία στις 12 Νοεμβρίου.

Τα συνδικάτα του κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αφήνει το ΜΤΠΥ να καταρρεύσει, ώστε στη συνέχεια να κλείσει ένα Ταμείου που παρέχει μέρισμα σε περίπου 280.000 δικαιούχους. Όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή κινητοποίηση η ΑΔΕΔΥ, στις 12 Οκτώβρη, το Δ.Σ. του ΜΤΠΥ αποφάσισε να περικόψει κατά 50% το μέρισμα, στους δικαιούχους του Ταμείου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (από 1η Γενάρη 2015) και την κατάργηση της διάταξης του ν.4325/2015 από την παρούσα κυβέρνηση, διάταξη που έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Ταμείου από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

«Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση αφήνει το Ταμείο να καταρρεύσει και θα χρησιμοποιήσει την «αδυναμία»» του Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, για να το κλείσει. Η Κοινωνική Ασφάλιση διαλύεται. Οι πρόσφατες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, στα πλαίσια των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν σε εξαθλίωση τους συνταξιούχους. Τα νέα όρια ηλικίας και οι νέες μειώσεις που έρχονται στην ουσία δίνουν τη χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Να σημειωθεί ότι το ΜΤΠΥ λειτουργεί από το 1867, ιδρύθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους και στηρίζεται στις εισφορές των εργαζομένων. Οι συνταξιούχοι παίρνουν μέρισμα από αυτές τις εισφορές. Αν αλλάξει ο χαρακτήρας του αναδιανεμητικού συστήματος και επικρατήσει η λογική των επαγγελματικών ταμείων που προωθεί η τρόικα, ο χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης παύει να υπάρχει. και όπως υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ «το κράτος έχει διαχρονική ευθύνη, γιατί με τις αποφάσεις του το απαξίωσε και σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του με το να αφαιρεί τους πόρους που είχε μέχρι τώρα. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε θα επιτρέψουν τη διάλυση του Ταμείου τους και θα υπερασπισθούν πάση θυσία την Κοινωνική Ασφάλιση».