Υπ. Υγείας: Παράταση θητείας επικουρικών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, μετά την κινητοποίηση (φωτογραφίες)

ygeionomikoi-ip-igeias-3

Την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού αποφάσισε το υπουργείο Υγείας. Η θητεία των εργαζόμενων λήγει στις 31-12-2015 και θα παραταθεί μέχρι 30-09-2016. Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά την κινητοποίηση των υγειονομικών, έξω από το υπουργείο, που έγινε στις 2 το μεσημέρι.

Όπως λέει το υπουργείο, «παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμού επιπλέον 550 επικουρικών γιατρών τις επόμενες μέρες με βάση τις προτεραιότητες των νοσοκομείων και των ΥΠΕ ενώ διερευνάται η δυνατότητα κάλυψης άλλων 585 θέσεων επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 985 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων το 2016, οι οποίες θα αφορούν θέσεις όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό)».

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πάντως, πως μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για τις παραπάνω προκηρύξεις δεν αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουν στα νοσοκομεία οι επιτυχόντες, πριν από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, την ώρα που οι υγειονομικές μονάδες της χώρας «αιμορραγούν» από την έλλειψη προσωπικού και λειτουργούν -κυριολεκτικά- με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το φιλότιμο των υγειονομικών, που υπέρ το δέον εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση. Να σημειωθεί πως οι μοναδικές κηρύξεις για το 2016, σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση αλλά και με τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη, θα είναι οι 2.440 θέσεις, που θα προκηρυχθούν τον Μάρτη του 2016 (σ.σ: με λίγα λόγια, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι επιτυχόντες θα φτάσουν στα νοσοκομεία στα τέλη του 2016).

Εντύπωση, επίσης, προξενεί ότι ο Π. Πολάκης επέμεινε να κρατήσει με συμβάσεις – μπλοκάκια και για ένα τρίμηνο το προσωπικό που στελεχώνει ΜΕΘ και δομές πρωτοβάθμιας υγείας, αναπαράγοντας έτσι με το χειρότερο τρόπο το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας. Άφησε, ταυτόχρονα, όμως, για το προσωπικό που έχει προσληφθεί μέσω ΚΕΛΠΝΟ, τη δυνατότητα να συμμετέχουν μετά το τέλος του τριμήνου σε νέες προκηρύξεις επικουρικών με κάποια μοριοδότηση. Είναι φανερό ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων δεν αντιμετωπίζεται με την επέκταση του θεσμού των επικουρικών και τη διατήρση της εργασιακής ζούγκλας στα νοσοκομεία.

Από τους εκπροσώπους των Σωματείων που συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό, εκφράστηκε η διαφωνία με τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Επίσης, τονίστηκε ότι η πιθανή αύξηση των θέσεων των επικουρικών μεταφέρει ένα επιπλέον κόστος στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, την ώρα που το 2016 αυτοί θα υποστούν δραματική μείωση κατά 30% στην χρηματοδότηση που προβλέπεται να έχουν από το κράτος.

Ο Π. Πολάκης, στα ερωτήματα αυτά, αλλά και στην απαίτηση να καταργηθούν οι εργολαβίες, όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά αντίθετα προέβη και σε… χαρακτηρισμούς σε εκπροσώπους των σωματείων και της ΠΟΕΔΗΝ.

Συνδικαλιστικά  στελέχη του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, που συμμετείχαν στη συνάντηση των Σωματείων και την ΠΟΕΔΗΝ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τόνιζαν ότι το ζήτημα της στελέχωσης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αντίθετα η Κυβέρνηση επιλέγει να διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τις εργολαβίες αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μονάδες υγείας να βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της λειτουργικής κατάρρευσης.

ygeionomikoi-ip-igeias-1a

ygeionomikoi-ip-igeias-1

ygeionomikoi-ip-igeias-1b

 

ΧΚ