Αμαλιάδα :Με παλλαϊκή κινητοποίηση στις 11 Δεκέμβρη κλιμακώνεται ο αγώνας για τη σωτηρία του Νοσοκομείου

Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας εκπέμπει sos.Η κατάσταση είναι δραματική. Οι ελλείψεις προσωπικού ειδικά των ιατρών είναι τεράστιες. Οι συνεχείς αποχωρίσεις-συνταξιοδοτήσεις χωρίς αναπλήρωση καθιστούν την λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας σε συνθήκες εντατικής. Η υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλει το υπάρχον προσωπικό κρατάει στην κυριολεξία ζωντανό το νοσοκομείο. Οι υποσχέσεις που δίνονται κάθε φορά για στήριξη από γειτονικά νοσοκομεία αλλά και ενίσχυση με επικουρικούς πέφτουν στο κενό.

Η μνημονική λαίλαπα τα τελευταία 5 χρόνια καθώς και οι ανεπαρκείς διοικήσεις άφησαν έντονα σημάδια αποσύνθεσης και αποδιοργάνωσης του νοσοκομείου. Η επίθεση στο χώρο της υγείας ελέω μνημονιακών επιταγών συνεχίζεται.

Το κίνημα καλείται για άλλη μια φορά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, να αναδείξει τις παθογένειες, τις αγκυλώσεις και τις δυσλειτουργίες του συστήματος. Καλείται να αγωνιστεί για την ανατροπή των μνημονίων, για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας καθώς και την προστασία του νοσοκομείου μας.

Στην είδη προβληματική κατάσταση που βρισκόμαστε ήρθε να προστεθεί και το  Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Υγειονομικού χάρτη της Ηλείας που παρουσίασε η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ για διαβούλευση.

Εκεί οι υγειονομικοί φορείς, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι σύλλογοι εργαζομένων στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας αντέδρασαν στην πρόταση αφενός μεν στη παύση λειτουργιάς Μαιευτικής και Ορθοπεδικής Κλινικής αφετέρου δε στην έλλειψη εφημερίας παιδίατρου αλλά και στη μη λειτουργία μιας ανεξάρτητης δομής για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη της Αμαλιάδας.

Κινητοποίηση λαού και Εργαζομένων στις 11 Δεκέμβρη

Στους δρόμους βγαίνει η πόλη της Αμαλιάδας για να αντισταθεί στην απόπειρα υποβάθμισης του νοσοκομείου Πύργου, ζητώντας την ενίσχυσή του για να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής στη βόρεια Ηλεία. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη μετά τις 11 το πρωί, όπου πιθανότατα θα κλείσει και η αγορά την ίδια ώρα, για να υποστηρίξουν όλοι τον αγώνα που δίνει η τοπική κοινωνία. Αυτό αποφασίστηκε μετά τη συγκέντρωση, εργαζομένων φορέων και κατοίκων που έγινε σε αίθουσα του νοσοκομείου, αντί συγκέντρωσης στην κεντρική πύλη, που ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Βασίλης Μιχαλόπουλος, «είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε το λαό της πόλης και της Ηλείας πως το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, όπως και πολλά άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Οι μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές, το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση, προβλέπουν μέτρα που υποβαθμίζουν την δημόσια υγεία, το δικό μας νοσοκομείο και ως στόχο έχουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η υποτυπώδης λειτουργία του να φτάσει μέχρι και το κλείσιμο των δομών του. Η έλλειψη προσωπικού, κυρίως ιατρικού, αλλά και νοσηλευτικού και παραϊατρικού είναι τεράστια και παίζει σημαντικό ρόλο όχι στην εύρυθμη λειτουργία του αλλά ακόμα και στην υποτυπώδη». Αναφέρθηκε στις ελλείψεις και στις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί χωρίς στην ουσία να υπάρξει λύση και σχολιάζοντας την πρόταση του νέου υγειονομικού χάρτη είπε: «Δεν μπορεί ένα τέτοιο νοσοκομείο να μην έχει τμήμα επειγόντων περιστατικών, δεν μπορεί να μην έχει ορθοπεδική κλινική και ιατρείο, μαιευτική κλινική και ιατρείο, να μην προβλέπεται θέση παιδιάτρου, να προβλέπεται η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από το νοσοκομείο και όχι από ξεχωριστή μονάδα του ΠΕΔΥ, όπως γίνεται αντίστοιχα στον Πύργο. Είναι σαφής η κατεύθυνση της πολιτικής που υποβαθμίζει την δημόσια υγεία και αναδεικνύει την ιδιωτική υγεία. Φτάνει πια, εμείς οι εργαζόμενοι θα είμαστε συνέχεια στο δρόμο απέναντι τους να αναδεικνύουμε και να παλεύουμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει ιστορία, παρόν και μέλλον, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν».

Το μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Γ.Ν. Αμαλιάδας και γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, Σωκράτης Σωτηρόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του πως στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας το τελευταίο διήμερο κλήθηκε ο κόσμος να συμμετάσχει και να εκφραστεί για το θέμα του νοσοκομείου. «Η προοπτική που βλέπουμε μπροστά μας είναι δυσοίωνη. Τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή με την έλλειψη του ιατρικού προσωπικού κυρίως και νοσηλευτικού δευτερευόντως είναι τεράστια. Πράγμα το οποίο καθιστά τη λειτουργία του νοσοκομείου προβληματική έως ανύπαρκτη. Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, τη στήριξη των φορέων, να αγκαλιάσουμε το νοσοκομείο και μέσα από μια δυναμική κινητοποίηση που διοργανώνουμε στις 11 Δεκεμβρίου, να διαδηλώσουμε για την υγεία στην περιοχή της Αμαλιάδας. Τέλος να πούμε ότι ο νέος υγειονομικός χάρτης που εκπονήθηκε από την 6η ΥΠΕ, αδικεί το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, εφόσον αφαιρεί την ορθοπεδική και γυναικολογική κλινική και την εφημερία του παιδιάτρου. Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει η πολιτεία και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του νοσοκομείου στη νέα περίοδο».

Τοποθετήσεις των φορέων

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται για την ανασυγκρότηση σημαντικών υπηρεσιών στο χώρο της Αστυνομίας και της Υγείας και σχολίασε πως στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου υγειονομικού χάρτη υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις συνολικά από τη βόρεια Ηλεία για την απόπειρα υποβάθμισης του νοσοκομείου Αμαλιάδας. Παράλληλα ανέφερε πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει εφαρμογή όταν βγει η χώρα από την κρίση και όχι σήμερα. «Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Και σε ότι ζητήσαμε είδαμε κωλυσιεργίες που δεν θεωρώ πως ήταν τυχαίες» είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος που σχολίασε και άλλα ζητήματα σχετικά με την πρόσφατη παρουσίαση του υγειονομικού χάρτη. Παράλληλα ζήτησε περαιτέρω βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ ακόμα σχολίασε πως το νοσοκομείο λειτουργεί γιατί βάζουν πλάτη οι γιατροί και το προσωπικό για να βγουν οι εφημερίες, ενώ κάποιοι άλλοι με τη στάση τους αποδυναμώνουν αυτή την προσπάθεια. Σημείωσε δε πως ο δήμος θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου.

Καυστικός ήταν ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης λέγοντας πως κάθε λίγο και λιγάκι ερχόμαστε εδώ «για να κάνουμε τα σαράντα». «Η μαιευτική έφυγε χωρίς να ανοίξει «μύτη» στην πόλη, ένα σχέδιο έρχεται το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σήμερα δεν ξέρω αν είναι νοσοκομείο, έρχομαι και η ψυχή μου πιάνεται όταν έρχομαι εδώ. Θυμίζει εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ή κάτι τέτοιο…» λέγοντας πως όσα  αναφέρονται στο σχέδιο για το νοσοκομείο της Αμαλιάδας είναι για γέλια.

, σχολίασε γενικότερα τις πολιτικές που εφαρμόζονται στο χώρο των παροχών υγείας και ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι αυταπάτη να πιστεύουμε πως μέσα σε αυτή την έρημο, εμείς θα φτιάξουμε μια όαση στο σύστημα Υγείας, δηλαδή να σώσουμε το νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Υπάρχουν σκοτεινά μυαλά στο νομό, όμως δεν είναι αυτό που φταίει. Εκείνο που φταίει είναι η πολιτική που εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται. Εκείνο που λείπει τελικά είναι ένα γραφείο τελετών, πάντα βέβαια στη λογική της ανταποδοτικότητας. Η αναβάθμιση του νοσοκομείου θα περάσει μέσα από την ανατροπή αυτής της πολιτικής» σχολίασε…

Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ακόμα ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας Τάσος Σμέρος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα, η εκπρόσωπος της ΛΑΕ Αγγελική Γάσπαρη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σαψάλης, o επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ Ήλιδας Άγγελος Κολόσακας, εργαζόμενοι του νοσοκομείου κ.α.