ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Συνεχίζεται το «πάρτυ» των εργολάβων στα Νοσοκομεία!

Η ανάθεση, εδώ και χρόνια, διαφόρων υποστηρικτικών υπηρεσιών των δημόσιων Νοσοκομείων (όπως η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη κ.τ.λ.) στους εργολάβους, σηματοδότησε την αρχή της εφαρμογής των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν στη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα των Νοσοκομείων και στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες υπηρεσίες παραχωρούνταν στους ιδιώτες (τεχνικές υπηρεσίες, μαγειρεία, πλυντήρια, λογιστήρια κ.τ.λ.)

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συρρικνώνουν κι ακρωτηριάζουν το δημόσιο χαρακτήρα των μονάδων υγείας επισφραγίστηκαν στην αρχή της  μνημονιακής περιόδου  με την κατάργηση των  οργανικών θέσεων των υπηρεσιών που δόθηκαν στους ιδιώτες. Είναι γνωστές οι συνθήκες εργασίας στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των κάθε λογής εργολάβων. Επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας με πλήρη καταστρατήγηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων: απλήρωτη εργασία, παραβίαση του ωραρίου, μη καταβολή των δώρων και της αποζημίωσης της άδειας, απειλές και  μαφιόζικοι εκβιασμοί για όποιον εργαζόμενο/νη  διανοηθεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του .

Ταυτόχρονα το δημόσιο χάνει εκατομμύρια ευρώ αφού τα ιδιωτικά συνεργεία-αποδεδειγμένα- κοστίζουν πολύ περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι τα χρήματα του Ελληνικού λαού να μην πηγαίνουν στους εργαζόμενους αλλά στις τσέπες  των ιδιωτών που λυμαίνονται το χώρο .

Με το άρθρο 49 του Ν.4325/2015 (Νόμος  Κατρούγκαλου – Στρατούλη) δόθηκε η δυνατότητα σε φορείς του δημοσίου να καταργήσουν τις εργολαβίες για  όσες συμβάσεις έληγαν και να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις με τους  εργαζόμενους που απασχολούνταν στις εργολαβικές εταιρίες στον τομέα της καθαριότητας  μέχρι το τέλος του 2015.Αυτή ήταν μια προσωρινή λύση που δινόταν  τότε και είχε σαν στόχο να απεγκλωβιστεί το Δημόσιο από τους εργολάβους προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με διαφορετικό τρόπο από τις αρχές του 2016.

Το ΜΕΤΑΥγειονομικών, παρά την αποσπασματικότητα και την προσωρινότητα αυτής της ρύθμισης, ήταν υπέρ της υπογραφής τέτοιων συμβάσεων σαν ένα πρώτο βήμα για την πλήρη κατάργηση όλων των ιδιωτικών συνεργείων  στα Νοσοκομεία, την ανάκτηση όλων των υπηρεσιών από το Δημόσιο, την επανασύσταση των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν και την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό.

Η κυβέρνηση  όχι μόνο δεν προχώρησε  σε τέτοια κατεύθυνση αλλά ακύρωσε στην  πράξη ακόμα και  αυτό το ημίμετρο. Φέρνει για ψήφιση στη βουλή μια διάταξη που καμία σχέση δεν έχει με την αρχική. Δεν δίνει τη δυνατότητα υπογραφής νέων ατομικών συμβάσεων με εργαζόμενους εργολαβικούς και δεν τις επεκτείνει σε άλλους τομείς. Απλά και μόνο παρατείνει τις ελάχιστες που υπογράφηκαν.

Καμία πρωτοβουλία για σύσταση οργανικών θέσεων στην καθαριότητα, την εστίαση τη φύλαξη στα Νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι οι εργολαβίες θα συνεχίσουν κανονικά και όπως φαίνεται πιθανόν και θα διευρυνθούν. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη βουλή. Τα ποσά για υπηρεσίες στα Νοσοκομεία θα ανέβουν από 339 εκατ. ευρώ το 2015 στα 394 το 2016.

Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης και στο ζήτημα της κατάργησης των ιδιωτικών συνεργείων αποδεικνύει περίτρανα ότι μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης  πολιτικής που θα στηρίζει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θα εντείνει την πάλη του για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την ανάκτηση των υπηρεσιών από το δημόσιο, για την κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων.

Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Η γραμματεία τού ΜΕΤΑ Υγειονομικών