Λειτουργία με όρους “παράγκας” από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ

26
poedhn7

poedhn7

του Γιώργου Μανουσάκη

Την Παρασκευή 18/12 δημοσιεύτηκε στη σελίδα της ΠΟΕΔΗΝ και στάλθηκε στα σωματεία και στα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωση με τίτλο “Η θέση της ΠΟΕΔΗΝ για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας” (δείτε ΕΔΩ)  που αναφερόταν στις διατάξεις για την υγεία του σχεδίου νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα, η συζήτηση του οποίου στη Βουλή αναβλήθηκε μετά από απαίτηση των δανειστών.

Η ανακοίνωση όμως με τη σφραγίδα και τον τίτλο της ΠΟΕΔΗΝ εκδόθηκε χωρίς να υπάρξει καμιά σχετική απόφαση για το θέμα, ούτε από το Γενικό Συμβούλιο ούτε από την εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Αυτό είναι κάτι που τους τελευταίους μήνες γίνεται συνεχώς από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με αποκορύφωμα την πρόσφατη κύρηξη στάσης εργασίας για τα Κέντρα Υγείας χωρίς να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά ούτε η Εκτελεστική Γραμματεία, ούτε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Όλες οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας εκδίδονται χωρίς καν να ενημερώνονται τα μέλη του προεδρείου, και το ίδιο συμβαίνει και με το περιοδικό της Ομοσπονδίας που όπως έγινε γνωστό (μετά από πίεση) εκδίδεται από συντακτική επιτροπή που αποτελείται μόνο από 2 άτομα, από τον πρόεδρο και το Γραμματέα!

Τα θεσμικά όργανα της Ομοσπονδίας έχουν εντελώς απαξιωθεί και υπεράνω όλων λειτουργεί ο πρόεδρος της Ε.Γ. και η στενή ομάδα συνεργατών του, ενώ όπως φαίνεται τα νήματα κινεί και ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ που επιθυμεί διακαώς να εκλεγεί πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Στόχος όσων γίνονται από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική που υποτίθεται είναι ο βασικός διεκδικητικός στόχος της Ομοσπονδίας. Γι΄αυτό και τη στιγμή που χρειάζεται να υπάρχει ενιαία κινητοποίηση και μέτωπο από όλους τους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και στο νέο προϋπολογισμό, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ επέλξε να διασπάσει το κοινό μέτωπο προκυρήσσοντας κλαδική απεργία και κινητοποίηση.

Στόχος τους λοιπόν δεν είναι να αντραπούν τα μνημόνια, ούτε καν να ανατραπεί η κυβέρνηση, στόχος τους είναι να αποσταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση για να ξαναμπούν τα κόμματα τους (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) στην κυβέρνηση σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Έτσι εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στις διοικήσεις των Νοσοκομείων ώστε μέσα από τους γνωστούς μηχανισμούς να μπορέσουν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους ενόψει του επόμενου συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

Επίσης στόχο έχουν να δείξουν στις ηγεσίες των κομμάτων τους ότι κάνουν εντονότερη από τους άλλους εργασιακούς χώρους αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την προεδρεία ή και τη Γραμματερία της ΑΔΕΔΥ, και επίσης να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Μιλάμε για μια λειτουργία με όρους “παράγκας” που μόνη απάντηση μπορεί να έχει την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερο των σωματείων και την ταξική συνειδητοποίηση των εργαζομένων, ώστε επιτέλους η Ομοσπονδία μας να απαλλαγεί από τέτοιες λογικές και λειτουργίες.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής

Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ