Έτσι πολεμά τη διαφθορά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας;

ksanthos polakis

Από την πρώτη στιγμή της θητείας της η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έβαλε ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στην υγεία, όχι μόνο των εταιριών και των φαρμακοβιομηχάνων αλλά και όλων των εμπλεκόμενων στο σύστημα υγείας.

Από την τραγική υπόθεση της απώλειας της 4χρονης Μελίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης κάτι που ως συνδικαλιστές είχαμε επισημάνει στο παρελθόν: Από 31/12/2014 στην 7η ΥΠΕ δεν υφίσταται πειθαρχικό συμβούλιο ιατρών (κάτι που συμβαίνει και στις περισσότερες άλλες ΥΠΕ) γιατί έληξε η θητεία του προηγούμενου και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει διορίσει άλλο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο διορισμός πειθαρχικού συμβουλίου δεν είναι καμιά χρονοβόρα διαδικασία, αφού δεν απαιτεί περισσότερο από ένα ενάμισι μήνα για να δικεπεραιρωθεί. Παρόλαυτα εδώ και ένα χρόνο οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας ενώ δημόσια κάνουν δηλώσεις ότι θέλουν διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς, από την άλλη έχουν αφήσει αρκετές ΥΠΕ χωρίς πειθαρχικά συμβούλια, χωρίς μάλιστα κάποιον ουσιαστικό λόγο.

Και το κερασάκι στην τουρτα είναι ότι με την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να παυθούν οι περισσότεροι διοικητές νοσοκομείων δύο μήνες πριν διοριστούν νέοι, αυτή τη στιγμή είναι αδύνατος ο διορισμός πειθαρχικών συμβουλίων στις ΥΠΕ αφού απαιτείται η συμμετοχή δύο διοικητών Νοσοκομείων σε κάθε πειθαρχικό συμβούλιο. Γι΄αυτό  και (αφού αποκαλύφθηκε η όλη υπόθεση) η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν διόρισε πειθαρχικό στην 7η ΥΠΕ όπου υπάρχει μόνο ένας διοικητής νοσοκομείου, αλλά παρέπεμψε τις εκρεμμούσες υποθέσεις στο κεντρικό πειθαρχικό του Υπουργείου Υγείας, απόφαση που ήδη αμφισβητείται νομικά από κάποιους.

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι για ακόμη μια φορά εκτεθιμένη για αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, αφού ενώ εμφανίζεται διατεθιμένη να πολεμήσει τη διαφθορά, έχει αφήσει χωρίς πειθαρχικά συμβούλια τις περισσότερες ΥΠΕ εδώ και ένα χρόνο με αποτέλεσμα να λιμνάζουν και να μένουν εκκρεμείς οι περισσότερες πειθαρχικές υποθέσεις ιατρών.

Καλό λοιπόν θα ήταν οι υπουργοί να σταματήσουν να το παίζουν θύματα δημοσιογραφικών διώξεων και να αφιερωθούν με περισσότερη σοβαρότητα στα καθήκοντα τους για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και σύγχηση στο χώρο της δημόσιας υγείας.

ΓΜ