Ενημέρωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ στις 15/1 και τη στάση του ΜΕΤΑ (videos)

12507355 10206432187501632 6696690275609573288 nΣυνεδρίασε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας, η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το νέο μισθολόγιο και σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση καθώς και η ανάγκη οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να μην περάσουν τα νέα μνημονιακά μέτρα της Κυβέρνησης.

Το ΜΕΤΑ υγειονομικών στις τοποθετήσεις των γενικών συμβούλων του ανέδειξε τα παρακάτω ζητήματα:

 • Η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μια μεγάλη επίθεση στο σύνολο της κοινωνίας, με το νέο μισθολόγιο, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών. Είναι ευκαιρία για το συνδικαλιστικό κίνημα να δημιουργήσει συμμαχίες με κοινωνικά στρώματα που πλήττονται, να δημιουργήσει ένα μεγάλο παλλαϊκό μέτωπο ενάντια στην πολιτική των μνημονίων. Να καταδείξει ανάμεσα στους εργαζόμενους και την κοινωνία ότι τα μνημόνια δεν αποτελούν μονόδρομο αλλά υπάρχει και άλλος δρόμος, με την ακύρωση των μνημονίων και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
 • Η μάχη για το ασφαλιστικό είναι η μάχη των μαχών. Οι ανατροπές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση αγγίζουν τόσο τους συνταξιούχους αλλά και τους νυν εργαζόμενους, και έχουν επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία. Στόχος του εργατικού κινήματος πρέπει να είναι να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι περικοπές που προωθούν Κυβέρνηση και κουαρτέτο.
 • Το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα διεκδίκησης του εργατικού κινήματος. Το ζήτημα αυτό απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, και η οργάνωση των αντιστάσεων για να γίνει πράξη το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συνεργασία με αντίστοιχα κινήματα που δραστηριοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
 • Το νέο μισθολόγιο είναι ενταγμένο στη λογική των μνημονιακών περικοπών και παγώματος μισθών και θα πρέπει να υπάρξει αγώνας των εργαζομένων για την κατάργηση του. Το ίδιο και η νέα αξιολόγηση η οποία συνδέει τον μισθό ε την αξιολόγηση, σε μια πολιτική που το προηγούμενο χρονικό διάστημα αντιταχτήκαμε αποφασιστικά. Απαιτείται να κρατήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση με την προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης, ακυρώνοντας την στην πράξη.
 • Τόσο ο προϋπολογισμός 2016 για την υγεία αλλά και ο εξαγγελίες για προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε την στοιχειώδη λειτουργία των δομών δημόσιας υγείας αφού κινούνται μέσα στα πλαίσια των μνημονακών περιορισμών. Το αίτημα για κάλυψη των αναγκών σε χρηματοδότηση των μονάδων υγείας και στελέχωση τους με μόνιμο προσωπικό πρέπει να απολέσουν κεντρικό αίτημα του υγειονομικού κινήματος.
 • Όσον αφορά στις πρόσθετες αμοιβές οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για αύξηση των κονδυλίων δεν έχουν βάση, με το δεδομένο ότι σε πλειάδα Νοσοκομείων είχαμε οριζόντιες περικοπές και απλήρωτη εργασία, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο μείωσε το ωρομίσθιο για νυκτερινά και Κυριακές κατά 20-30% μειώνοντας και με αυτό τον τρόπο το εισόδημα των εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Απαιτείται άμεσα να υπάρξει της ΠΟΕΔΗΝ προς τα αρμόδια υπουργεία με την απαίτηση όχι μόνο να μην υπάρξει μείωση αλλά να αυξηθεί σημαντικά το ωρομίσθιο για Νυκτερινή εργασία και Εργασία τις Κυριακές Αργίες.
 • Κατατέθηκε από το ΜΕΤΑ σχέδιο ψηφίσματος (που έγινε αποδεκτό από το ΓΣ) για έκφραση συμπαράστασης στο συνάδελφο – εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου Στ. Μερμίγγη για την προσπάθεια συνδικαλιστικής δίωξης εναντίον του που είναι σε εξέλιξη.
 • Τέθηκε θέμα λειτουργίας της Ομοσπονδίας αφού η παράταξη μας και τα μέλη του ΜΕΤΑ στην ΕΕ δεν ενημερώνονται για τις ανακοινώσεις που εκδίδονται. Τα όργανα παιζουν ένα διακοσμητικό ρόλο αφού η ΕΕ ούτε συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για να συζητούνται κρίσιμα ζητήματα και να λαμβάνονται αποφάσεις. Η παράταξη επισήμανε ότι έχει καταθέσει προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή και είναι ανοικτή να συζητήσει την προτάσεις που θα διασφαλίζουν μια ανοικτή λειτουργία της Ομοσπονδίας και θα διευρύνουν την δημοκρατία και τη διαφάνεια. Επισήμανε επίσης ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία ειδικής συνεδρίασης της ΕΕ για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, παρά το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί και ζήτησε να προσδιοριστεί άμεσα.
 • Όσον αφορά στη διαδικασία των κινητοποιήσεων στο επόμενο διάστημα η ΠΟΕΔΗΝ θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στο ζήτημα του ασφαλιστικού. Στην κατεύθυνση αυτή προτείναμε
 • α) Να γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα Νοσοκομεία, να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα από το νέο Νομοσχέδιο και να παρθούν αποφάσεις για την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν.
 • β) Να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας ή οικονομικών πριν την μεγάλη απεργία της 4η; Φλεβάρη, με παράλληλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα στις έδρες των ΥΠΕ.
 • γ) Ο στόχος θα πρέπει να είναι ώστε στις 4 του Φλεβάρη να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις για το ασφαλιστικό και στη συνέχει να κλιμακωθούν οι αγώνες ανάλογα με τις εξελίξεις για το θέμα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ τελικά αποφάσισε ομόφωνα τις παρακάτω δράσεις:

 • · Να γίνουν σε όλα τα Νοσοκομεία ενημερωτικές συνελεύσεις με αιχμή το ασφαλιστικό
 • · Να οργανωθεί για το ασφαλιστικό από την ΠΟΕΔΗΝ και τα ΔΣ των σωματείων των Νοσοκομείων παράσταση διαμαρτυρίας στις 25/1 στο Υπουργείο Οικονομικών και στην περιφέρεια στις έδρες των ΔΥΠΕ (μετά από πρόταση του ΜΕΤΑ)
 • · Να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία της 4ης Φλεβάρη και στη συνέχεια να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να κρίνει την αναγκαιότητα πανελλαδικής σύσκεψης των ΔΣ των σωματείων και κινητοποίηση στο υπουργείο υγείας στις 14-15 Φλεβάρη ή πιο μετά ανάλογα και με τις εξελίξεις για το ασφαλιστικό.

Videos με τις τοποθετήσεις των γενικών συμβούλων του ΜΕΤΑ που πήραν το λόγο μπορείτε να παρακολουθήσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Παντέλη ΕΔΩ

Η τοποθέτηση του Ανδρέα Μακρή ΕΔΩ

Η τοποθέτηση του Γιώργου Μανουσάκη ΕΔΩ