Ενωτική Πρωτοβουλία Ευαγγελισμού: Όλοι στη Γενική Απεργία Πέμπτη 4 Φλεβάρη

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  υποταγμένη πλέον στις εντολές των δανειστών εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο μαζί με ό,τι «υπολειπόταν» του 1ου και 2ου! Επιχειρεί να ψηφίσει ένα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα! Διαλύει έτσι τα απομεινάρια της κοινωνικής ασφάλισης, μειώνει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει την περίθαλψη και τα ταμεία, αυξάνει την ανεργία!  Οι αλλαγές αποτελούν βαθειά αντιλαϊκή τομή που θα επιφέρει νέα φτώχεια και εξαθλίωση για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.

Το καλοκαίρι με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι (που τώρα υποκρίνονται ότι αρνούνται να επικυρώσουν αυτά που συμφώνησαν) :

ü       Αύξησαν τα όρια ηλικίας στα 62 και στα 67 με 40 χρόνια εργασίας. Με τον τρόπο αυτό διασφάλισαν ότι κανένας στο μέλλον δεν πρόκειται να φύγει πριν τα 67 ή να πάρει  σύνταξη χωρίς επιπρόσθετες περικοπές, αφού σε συνθήκες υψηλής και παρατεταμένης ανεργίας, ελαστικής, “μαύρης” κι ανασφάλιστης εργασίας, κανένας εργαζόμενος δεν θα συγκεντρώνει αυτές τις προϋποθέσεις!

ü       Μείωσαν τις συντάξεις με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης και με τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

ü       Καθόρισαν τον οδικό χάρτη των νέων αλλαγών για το ασφαλιστικό, που έρχονται τώρα να ολοκληρώσουν, έχοντας βέβαια πρώτα πάρει την «άδεια» από την τρόικα για να νομοθετήσουν!!!!

Με τον νέο «αντιασφαλιστικό» νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται:

ü       Η μετατροπή της ασφάλισης και της υγείας από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υποχρέωση. Το κράτος αποσύρεται από εγγυητής των συντάξεων. Η σύνταξη σπάει στα δύο: στην εθνική (384 ευρώ) και στην ανταποδοτική

ü       Η μείωση από 15% ως 30% στις συντάξεις για τους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους για δύο λόγους: τα ποσοστά αναπλήρωσης  της ανταποδοτικής σύνταξης βυθίζονται στο 37,5% για τα 35 χρόνια κι επιπλέον τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται στο μέσο μισθό ολόκληρου του εργάσιμου βίου κι όχι της τελευταίας πενταετίας που ίσχυε πριν.

ü       Χαντάκωμα για τη νέα γενιά και για τις συντάξεις αναπηρίας . Οι νέοι εργαζόμενοι σε συνθήκες ελαστικής εργασίας  θα έχουν πολύ μικρό συντάξιμο μισθό ακόμη κι αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Η εθνική σύνταξη για τους ανάπηρους δεν είναι 384 ευρώ αλλά μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας!

ü       Μείωση των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων μετά τον επαναϋπολογιμό τους.

ü       Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων  στις επικουρικές συντάξεις ενώ αυτή θα δίνεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα (προσδόκιμο επιβίωσης!) και με τον κανόνα «βιωσιμότητας»

ü       Σφαγή του ΕΚΑΣ και πλήρη κατάργησή του μέχρι το 2019  (οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν 1δις σε ετήσια βάση)

ü       Μείωση των εφάπαξ παροχών με νέο μαθηματικό τύπο έως 15% ενώ στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου οι μειώσεις θα υπερβούν το 30%.

ü       Η ενοποίηση προς τα κάτω όλων των ασφαλιστικών ταμείων με νέα λεηλασία των τελευταίων αποθεματικών τους.

ü       Δημιουργία πελατείας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για τους λίγους που θα μπορούν να πληρώνουν ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων θα παίρνει προνοιακά επιδόματα για να φυτοζωεί

Το ασφαλιστικόδεν είναι μόνο η αξιοπρεπής σύνταξη. Προστατεύει κάθε εργαζόμενο και κατακτήθηκε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Είναι κυριολεκτικά ο ιδρώτας και το αίμα των εργαζομένων! Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλιά του. Είναι το φάρμακό μας, όταν αρρωστήσουμε. Είναι το επίδομα της ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, η προστασία της μητρότητας.Το σύνολο των αλλαγών του ασφαλιστικού συστήματος έρχεται να φέρει σημαντικές ανατροπές τόσο στις αμοιβές όσο και στις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη και μαζί με την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, των αυταπασχολουμένων και των αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων, διαλύουν και προλεταριοποιούν τη μεσαία τάξη, καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και στέλνουν τη νεολαία στην ξενιτιά. Αγκαλιάζει δηλαδή συνολικά το «σχέδιο ζωής» κάθε ανθρώπου. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με αυτό το το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης και των δανειστών.

 


Υπάρχει κι άλλος δρόμος.

Μπορούμε να αλλάξουμε κατεύθυνση και να παλέψουμε για:

ü       Να καταργηθούν τα μνημόνια και να ανατραπούν οι πολιτικές τους, μαζί και όσοι είναι πρόθυμοι ή διαθέσιμοι να τις εφαρμόζουν.

ü       Να γίνει στάση πληρωμών και να διαγραφεί το χρέος.

ü       Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι οι τράπεζες και να πληρώσουν όλοι όσοι πλούτισαν από τη διαχρονική καταλήστευσή τους.

ü       Να προωθηθεί ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όφελος του λαού, που θα προχωρά στην αύξηση των μισθών-συντάξεων και στην άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των ΣΣΕ, στην κατάργηση της ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας, στην επαναφορά του πενθήμερου και στη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, σε μαζικές προσλήψεις στις υπηρεσίες της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων

ü       Να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να τεθούν υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, για να μπορούν να τροφοδοτηθούν, οι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ρευστότητα.

ü       Να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών με στόχο την φοροελάφρυνση και απαλλαγή των χαμηλών εισοδημάτων και τη φορολόγηση του παραγόμενου πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου.

ü       Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και να επανακτηθούν από το δημόσιο οι στρατηγικοί κλάδοι της οικονομίας και οι επιχειρήσεις που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, για να αποτελέσουν τα παραγωγικά εργαλεία της νέας προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ως αγωνιζόμενοι υγειονομικοί, κόντρα σε  συντεχνιακές λογικές,  θεωρούμε πως είναι αναγκαίος ο κοινός μαχητικός αγώνας  σε ένα παλλαϊκό μέτωπο όλων των εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας, των συνταξιούχων κόντρα στην πολιτική και τα συμφέροντα της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των δανειστών. Σε κοινό αγώνα με το κίνημα των πεντάμηνων των δήμων, τις κινητοποιήσεις των νοσοκομείων, την απεργία των ναυτεργατών, των λιμενεργατών και των αγροτών, τις δεκάδες μικρές και μεγάλες απεργίες στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε:

ü       Να αποσυρθεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια ( Σιούφα,Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου κλπ) κι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την εξαετία των μνημονίων

ü       Αποκλειστικά Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα  με καθολικό δικαίωμα για όλους στην κοινωνική ασφάλιση .

ü       Ελεύθερη , δωρεάν περίθαλψη  για όλους όσους διαμένουν στη χώρα από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα 

Είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς αρκεί να το πιστέψουμε. Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Μπορούμε να βαδίσουμε έναν άλλο δρόμο που προτάσσει  τα συμφέροντα του λαού και του τόπου μας κι  όχι  τα μεγάλα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, σε ρήξη με τις πολιτικές της κυβέρνησης , της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόικας.

Όλοι κι όλες στην Γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη

και την απεργιακή συγκέντρωση

Ενωτική Πρωτοβουλία

(Ανεξάρτητο αριστερό σχήμα στον Ευαγγελισμό)