ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Μονόδρομος για τους εργαζομένους η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών

META YGEIONOMIKON

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το 2016 συμπληρώνονται εφτά χρόνια εφαρμογής των μνημονίων στην πατρίδα μας. Ο λαός μας βρίσκεται στη μέγγενη της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας και η χώρα είναι υπό την επιτροπεία των δανειστών. Οι νεοαποικιοκράτες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ υπαγορεύουν στην ουσία την πολιτική που ακολουθούν οι Ελληνικές κυβερνήσεις.

Η πολιτική αυτή έχει σχεδιαστεί από το μεγάλο κεφάλαιο, τους τραπεζίτες και τους παγκόσμιους οικονομικούς- ιμπεριαλιστικούς κολοσσούς. Στόχος τους είναι η μετατροπή της πατρίδας μας σε ειδική οικονομική ζώνη και αποικία χρέους με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό..

Η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσαν χθες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν αγκαλιάσει την Ευρώπη και τη χώρα μας. Η σημερινή κυβέρνηση, μετά τη συνθηκολόγηση και την υπογραφή του 3ου μνημονίου, εντάχθηκε στο μνημονιακό τόξο αποδεχόμενη πλήρως τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

Η περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων, η εξαθλίωση των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών, η καταδίκη της νεολαίας στην ανεργία και τη μετανάστευση, είναι αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Τα κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΛΕΒΕΝΤΗΣ) έχουν αποδεχτεί το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο και έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο. Τα κροκοδείλια δάκρυα της μνημονιακής αντιπολίτευσης για τις επιπτώσεις των μνημονίων που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, δεν πείθουν κανένα. Καμιά αξία δεν έχουν βεβαίως και οι “αντιμνημονιακές” κορώνες και η δημαγωγική ρητορεία των φασιστών της Χ.Α, που με την εγκληματική της δράση αποδεικνύει καθημερινά ότι αποτελεί εφεδρεία και μακρύ χέρι του συστήματος.

Η εφαρμογή και από τη σημερινή κυβέρνηση των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, συνίσταται (εκτός από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την εκχώρηση των κόκκινων δανείων στους διεθνείς τοκογλύφους, την παράδοση των τραπεζών κ.τ.λ) και στην διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και τη μετατροπή των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της υγείας της πρόνοιας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης σε εμπορεύματα. Η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας, η κοινωνική ασφάλιση, η πρόνοια θυσιάζονται στο βωμό της “δημοσιονομικής προσαρμογής” ώστε να αποπληρώνεται το χρέος.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο είναι απαγορευτικές γιατί τα μνημόνια προβλέπουν “περιορισμό του μισθολογικού κόστους” όπως πρόσφατα διαπιστώσαμε με την ψήφιση του νέου μισθολογίου. Είναι χαρακτηριστικό, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι μέχρι σήμερα κανένας νέος εργαζόμενος δεν πέρασε την πόρτα των Νοσοκομείων από τις ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις που εξαγγέλει με πανηγυρισμούς η Κυβέρνηση.

Η έλλειψη προσωπικού στα Νοσοκομεία και σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας, έχουν οδηγήσει το προσωπικό σε κατάσταση εξουθένωσης. Η εξυπηρέτηση των ασθενών και των πολιτών, είναι από πλημμελής έως αδύνατη, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία τους. Ταυτόχρονα η υποχρηματοδότηση έχει στεγνώσει τα Νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές υγείας από τα απαραίτητα υλικά και τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών.

Η διαφθορά και η σπατάλη αποτελεί απλώς ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όταν είναι γνωστό ότι οι εταιρίες και οι εργολάβοι κατατρώνε το δημόσιο σύστημα υγείας ενώ ταυτόχρονα η παραοικονομία στο χώρο διευρύνεται.

Το τελευταίο επικοινωνιακό μέτρο της Κυβέρνησης είναι το ν/σ για την δήθεν «άρση του θεσμικού αποκλεισμού των ανασφάλιστων», ένα διαρκές αίτημα του κινήματος πού όμως κινδυνεύει να καταστεί κενό γράμμα αφού απουσιάζει για την εφαρμογή του η χρηματοδότηση και η στελέχωση των μονάδων υγείας που αρκετές από αυτές βρίσκονται υπό κατάρρευση όπως οι μονάδες του ΠΕΔΥ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Δεν αρκεί να περιγράφει κανείς τον μνημονιακό Αρμαγεδώνα και να κάνει διαπιστώσεις. Οι εργαζόμενοι και ο λαός αναζητούν προοπτική διεξόδου και πρόταση για αλλαγή κατεύθυνσης απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα.

Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της οργανωμένης, μαζικής-λαϊκής πάλης και η δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού-κοινωνικού μετώπου που θα έχει σαφή προσανατολισμό αλλά και αποφασιστικότητα.

Αυτή τη στιγμή η κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νικηφόρα έκβαση της μάχης απέναντι στο νέο ασφαλιστικό το οποίο βάζει οριστικό τέλος στην κοινωνική ασφάλιση και μετατρέπει τους συνταξιούχους σε κοινωνικά ερείπια. Μετά την μεγαλειώδη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη η συνέχεια των καθημερινών δράσεων στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα αγροτικά μπλόκα και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την κήρυξη νέας μεγάλης – ενωτικής απεργίας στις αρχές Μάρτη και κλιμάκωση με την κατάθεση του νομοσχεδίου, είναι τα απαραίτητα στοιχεία για να νικήσουμε ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των βάρβαρων μέτρων της αυταρχικής λιτότητας.

Για το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, ο προσανατολισμός και ο στόχος είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και η κατάργηση των μνημονίων. Η απαλλαγή της χώρας και του λαού μας από τα δεσμά της νεοαποικιοκρατίας της Ε.Ε-ΔΝΤ- τοκογλύφων δανειστών.

Η απεμπλοκή της χώρας από το φαύλο κύκλο του χρέους με τη διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Η σύγκρουση και η ρήξη με τους τοκογλύφους δανειστές και η προετοιμασία του λαού για ένα “ΟΧΙ μέχρι τέλους”.

Είναι απαραίτητη η επιβολή “μνημονίου” στο κεφάλαιο με μέτρα κοινωνικής αναδιανομής, με αύξηση των μισθών και την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Την επαναφορά των ΣΣΕ, την κατάργηση της ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας, την επαναφορά του πενθήμερου και τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, τις μαζικές προσλήψεις στις υπηρεσίες της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών είναι σταθερά προσανατολισμένο στις διακηρύξεις, τις αξίες και τις αρχές του: ΟΧΙ στον κυβερνητικό, τον κομματικό και τον εργοδοτικό “συνδικαλισμό”. Με βάση αυτές τις αρχές και αξίες, σας καλεί σε ενωτική αγωνιστική συσπείρωση γύρω από τα συνδικάτα.

Μόνο με συνδικάτα που θα έχουν σαφή ταξικό προσανατολισμό, αποφασισμένα για τη ρήξη και την ανατροπή, με ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή και τη δράση τους, θα μπορέσει το εργατικό κίνημα να δημιουργήσει ευρύτατες κοινωνικές και λαϊκές συμμαχίες και να συμβάλλει σε μια νικηφόρα αντεπίθεση απέναντι στη μνημονιακή βαρβαρότητα.

Είναι ιστορική ανάγκη τα σωματεία και η ΠΟΕΔΗΝ και συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Πρωτοβουλίες ειλικρινείς, ενωτικές και αγωνιστικές και όχι φύλλα συκής για τη στήριξη των μνημονιακών κομμάτων νέων και παλιών.

Η δημιουργία ενός μαζικού κοινωνικού μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγείας για όλους, ενός μετώπου που παλεύει για τη σωτηρία των δημό­σιων δομών υγείας σε κάθε πε­ριο­χή και γει­το­νιά με ανοι­κτές πρωτοβουλίες δρά­σεις και κι­νη­το­ποι­ή­σεις μπορεί να απο­τρέ­ψει την υποβάθμιση και το κλεί­σι­μο δομών και υπη­ρε­σιών, να ορ­γα­νώ­σει την αντί­στα­ση του λαού σε αυτή την πο­λι­τι­κή, με στόχο την ανα­τρο­πή της και το άνοιγ­μα του δρό­μου για μια άλλη ριζοσπαστική πο­λι­τι­κή στην υγεία.

17-2-2016