Ριζοσπαστική Ενότητα Γιατρών: Στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ συμμετέχουμε και στηρίζουμε το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

Οι εκλογές στην ΕΙΝΑΠ γίνονται σε μια συγκυρία όπου οι εξο­ντω­τι­κές ει­σφο­ρές, οι πε­ρι­κο­πές συ­ντά­ξε­ων και η γε­νι­κό­τε­ρη επί­θε­ση στα ασφα­λι­στι­κά δι­καιώ­μα­τα εκα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πων, που σχε­διά­ζει η κυ­βέρ­νη­ση μαζί με τους δα­νει­στές, ανα­με­τριέ­ται ήδη με τη γε­νι­κευ­μέ­νη λαϊκή αντί­δρα­ση.

Μετά την μεγαλειώδη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη το εργατικό κίνημα πρέπει να κλιμακώσει την πάλη για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στην υγεία οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  συνεχίζουν:

1. Να συρρικνώνουν και να οδηγούν στην εργασιακή εξόντωση το ανθρώπινο δυναμικό, στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην μετανάστευση χιλιάδων γιατρών

2. Να διαλύουν την δημόσια περίθαλψη με τη συνέχιση των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση και τον περιορισμό και την κατάργηση των δημοσιών δομών και η υποχρέωση ανάδειξης του Ιδιωτικού Τομέα σαν κυρίαρχου παρόχου.

3. Να εκτρέφουν τα πιράνχας της ιδιωτικής υγείας με την ενοικίαση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, τις αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα κλπ και

4. Να διατηρούν το  αυταρχικό καθεστώς των μάνατζερ-διοικητών και του διευθυντικού κατεστημένου.

Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει για την νέα ηγεσία του υπ. Υγείας: Η διαφθορά και η σπατάλη εξαιτίας των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη ενώ η επιτροπεία του κουαρτέτου  για την έγκριση κάθε δαπάνης θα ακυρώνει κάθε  απόπειρα εξεύρεσης «ισοδυνάμων».

Το σύνολο των απωλειών στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών που ζουν από τον μισθό και τις εφημερίες τους (όποτε και όταν πληρώνονται) έχει υποστεί  δραματική μείωση κατά 50%-60% Ακόμη δυσμενέστερη είναι η κατάσταση για τους ειδικευόμενους και νέους γιατρούς, που αναγκάζονται να υπομένουν το Γολγοθά των εξοντωτικών ωραρίων εργασίας, με εξευτελιστικές αμοιβές και υποτυπώδη έως ανύπαρκτη εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα η δυνατότητα αξιοπρεπούς εργασιακής αποκατάστασης μετά την ειδικότητα  συρρικνώνεται δραματικά, με συνέπεια το άνευ προηγουμένου κύμα μετανάστευσης νέων γιατρών.

Την ίδια στιγμή, το διεφθαρμένο  μειοψηφικό προνομιούχο στρώμα  μεγαλογιατρών του κατεστημένου  συνεχίζει την ασυδοσία  της  κερδοσκοπίας  με  τα φακελάκια και τις μίζες. Αυτό είναι το στρώμα που  μαζί με τις διοικήσεις πήραν πάνω τους  την εφαρμογή των  μνημονίων με  τις περικοπές και τον αυταρχισμό σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Είναι ιστορική ανάγκη η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ μαζί με τα σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ και συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Πρωτοβουλίες ειλικρινείς, ενωτικές  και αγωνιστικές και όχι φύλλα συκής για τη στήριξη των μνημονιακών κομμάτων νέων και παλιών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και το κίνημα στα νοσοκομεία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία  ενός μαζικού κοινωνικού μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγείας για όλους, με  ανοι­κτές πρωτοβουλίες δρά­σεις και κι­νη­το­ποι­ή­σεις σ’όλεςτις πόλεις για να απο­τρέ­ψει την υποβάθμιση και το  κλεί­σι­μο δομών και υπη­ρε­σιών, να ορ­γα­νώ­σει την αντί­στα­ση του λαού σε αυτή την πο­λι­τι­κή, με στόχο την ανα­τρο­πή της και το άνοιγ­μα του δρό­μου για μια άλλη ριζοσπαστική πο­λι­τι­κή στην υγεία.

Τα ιστορικά αυτά καθήκοντα μόνο η κοινή δράση και συσπείρωση ευρύτερων  αγωνιστικών και αριστερών δυνάμεωνμπορεί να φέρει σε πέρας.

Οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ, στην ΕΙΝΑΠ και την ΠΟΕΔΗΝ, δηλώνουν στις ανακοινώσεις τους “αντιμνημονιακοί” αλλά όταν κρίνεται η αποφασιστική σύγκρουση, ο κλονισμός των κυβερνήσεων, η ανατροπή αντεργατικών νόμων και η πιθανότητα κατακτήσεων κάνουν πίσω, μπλοκάρουν τις κινητοποιήσεις και τον συντονισμό των αγώνων.

Η παράταξη του “Μετώπου” στην οποία πολλοί από εμάς συμμετείχαμε στις εκλογές του 2013έχει μεταλλαχτεί πλέον ανοιχτά και δημόσια σε φιλοκυβερνητική  παράταξη, που ενδιαφέρεται κυρίως για την νομή της εξουσίας, την ανάθεση και την διαμεσολάβηση  με τους κυβερνητικούς παράγοντες του υπουργείου υγείας.

Στις εκλογές για ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ στις 10 Μάρτη συμμετέχουμε στο  ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ με στόχο  μια νέα ΕΙΝΑΠ ριζοσπαστική, αγωνιστική και διεκδικητική. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα στην ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ, την ΑΔΕΔΥ μέχρι την πλήρη ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών νέων και παλιών.

Στις σημερινές συνθήκες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται η σύνδεση της πάλης των νοσοκομειακών γιατρών και του συνδικαλιστικού κινήματος για:

• Την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων και διεκδικήσεών του, με την πάλη για την οριστική απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια, τη ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ και των δανειστών και της πάσει θυσία παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, που ακυρώνει κάθε προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης μιας ανεξάρτητης, προοδευτικής, φιλολαϊκής, ριζοσπαστικής και δημοκρατικής προοπτικής για τη χώρα μας.

• Τη στάση πληρωμής του δημοσίου χρέους, μέχρι τη διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, τη φορολόγηση του πλούτου και τη φοροελάφρυνση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

• Την επανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας των τραπεζών, την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση και τον εργατικό έλεγχό τους.

• Το σταμάτημα όλων των ιδιωτικοποιήσεων και την άμεση κατάργηση του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ, που λειτουργεί ως μεσίτης στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

• Την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όφελος του λαού και τη σταδιακή επανάκτηση από το δημόσιο στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και άλλων τομέων της οικονομίας και

• Την αύξηση των μισθών και στην άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των ΣΣΕ, στην κατάργηση της ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας, στην επαναφορά του πενθήμερου και στη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, σε μαζικές προσλήψεις στις υπηρεσίες της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Παλεύουμε για:

• Την γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, με στόχο την πλήρη κάλυψητων αναγκών σε χρηματοδότηση των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των Νοσοκομείων. Θέλουμε ένα ΕΣΥ δωρεάν, καθολικό και υψηλού επιπέδου για όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα και που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό από την άμεση, δίκαιη και αναλογική φορολογία.

• Την στήριξη των Νοσοκομείων με προσωπικό και Χρηματοδότηση. Την βελτίωση των υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού. Την ανάπτυξη αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων περιστατικών. Την κατάργηση των χαρατσιών και των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Την αύξηση και την άμεση στελέχωση των μονάδων Εντατικής θεραπείας. Ανάπτυξη μονάδων αποκατάστασης σε όλη τη χώρα.Την υπεράσπιση και προαγωγή της ψυχικής υγείας με την στήριξη και ανάπτυξη των δημόσιων δομών με προσλήψεις προσωπικού, διαδικασίες ουσιαστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αποϊδρυματοποίησης,

• Τη στελέχωση των μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας – Νοσοκομεία – Μονάδες αποκατάστασης) με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και  μόνιμους επιμελητές Β πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Για να σταματήσει η καθημερινή εντατικοποίηση της εργασίας και η επισφαλής άσκηση της ιατρικής από τις ελλείψεις σε αναλώσιμα κλπ. Παλεύουμε για να φύγουν τα ιδιωτικά συνεργεία και οιιδιωτικές δραστηριότητες στο που απορροφούν το 1/3 του προϋπολογισμού των νοσοκομείων.

• Αυξήσεις στους μισθούς και στο ωρομίσθιο των εφημεριών. Ανθρώπινα ωράρια εργασίας με σταθερό πρωινό ωράριο (30ωρο-5θημερο-6ωρο) με μία ενεργό εφημερία την εβδομάδα με 11ωρη ανάπαυση. 

• Την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (επικουρικοί γιατροί, μπλοκάκια, κλπ), το σταμάτημα των προνομίων για Πανεπιστημιακούς και Στρατιωτικούς, την ένταξη των Στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ και την κατάργηση των προνομίων των συγγενών των στρατιωτικών,καθώς και το σταμάτηματης ύπαρξης αμιγώς Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά επίσης είναι απαράδεκτη η ύπαρξη  πέρα από τους επικουρικούς ή με εργόσημο γιατρούς  και οι ειδικευμένοι σε κενή θέση ειδικευόμενου για δύο χρόνια χωρίς ευθύνες ειδικευμένου όμως.

• Να αποσυρθεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.Να καταργηθούν όλοι οι προηγούμενοι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι. Να μειωθούν δραστικά οι εισφορές για σύνταξη. Η αναγνώριση των εφημεριών σαν συντάξιμου χρόνου είναι  δικαίωμα και ζήτημα ηθικής τάξης

• Μέτρα για την εκπαιδευτική και επιστημονική εξέλιξη με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας και παιδείας, με ειδική μέριμνα για τους ειδικευόμενους και νέους γιατρούς. Εφαρμογή ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος ειδικευόμενων καθορισμένου από ανάλογες επιστημονικές ενώσεις προς τον σκοπό αυτό και ό έλεγχος εφαρμογής του ανά έτος από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους, η χρηματοδότηση της επιστημονικής δραστηριότητας (έρευνα, συμμετοχή σε συνέδρια κλπ) από το κράτος και όχι από εμπορικές εταιρείες σε προσωπικό επίπεδο οι οποίες να δίνουν μέρος από τα κέρδη τους σε κοινό ταμείο του ΕΣΥ για το σκοπό αυτό.

• Την εφαρμογή της ιατρικής δεοντολογίας που έγινε νόμος το 2005 και ορίζει την επιστημονική ανεξαρτησία του γιατρού, την από δεκαετίες πρόταση του ΚΕΣΥ για λειτουργία του Συμβουλίου της κλινικής ή του τμήματος, την εκλογή του διευθυντή κλινικής από τον  τομέα και εκλογή  διευθυντή  τομέα και ιατρικής υπηρεσίας από τους γιατρούς ανά τριετία όπως στο Πανεπιστήμιο, τη συμμετοχή κατά πλειοψηφία στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων  αιρετών από εργαζόμενους και τοπική αυτοδιοίκηση. Χρόνιο πάγιο αίτημα είναι το καθηκοντολόγιο για όλους τους εργαζόμενους και οι προδιαγραφές λειτουργίας των τμημάτων, η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο .

• Έναν νέο σχεδιασμό και οργάνωση του συστήματος υγείας που θα βασίζεται σε έναν Υγειονομικό Χάρτη της χώρας, στον οποίο θα καταγράφονται οι υπάρχουσες δομές και ταυτόχρονα θα προβλέπεται η ανάπτυξη των αναγκαίων υπηρεσιών για την πλήρη υγειονομική κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού. Την αναμόρφωση των μνημονιακών οργανισμών των Νοσοκομείων.

• Πλήρη ανάπτυξη ενός Δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Πρόνοιας, με την ανα-βάθμιση της λειτουργίας των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας και δομών του ΠΕΔΥ και την ανάπτυξη νέων σε κάθε περιοχή. Η λειτουργία των μονάδων αυτών  θα βασίζεται  στην ομάδα υγείας και το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού και θα στοχεύει στην έγκαιρη ενημέρωση και διάγνωση παράλληλα με την περίθαλψη και θεραπεία. Ανάπτυξη δράσεων και πολιτικών πρόληψης στα σχολεία τους εργασιακούς χώρους την κοινότητα. Μέτρα για την Δημόσια Υγεία

• Ανάπτυξη Κρατικής Φαρμακοβιομηχανίας και Εθνικής Φαρμακαποθήκης. Υπαγωγή της εποπτείας της φαρμακευτικής πολιτικής στο υπουργείο Υγείας. Αυστηρός έλεγχος της τιμολογιακής πολιτικής και της συνταγογράφησης φαρμάκων και θεραπειών, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα, η επάρκεια.

• Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία μέσα από την ανάπτυξη ενός καθολικού, ισότιμου και σύγχρονου δημόσιου συστήματος υγείας. Υποστηρίζουμε σαν άμεσα μέτρα την εισαγωγή πλαφόν ιατρικών πράξεων, τιμών  και αριθμού συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα με τα ασφαλιστικά ταμεία, την  εφαρμογή υποχρεωτικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλο το προσωπικόΥπαγωγή σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και μαιευτηρίων και σταδιακή ένταξη και σε δεύτερη φάση των υπόλοιπων ιδιωτικών φορέων παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας με βάση τις προβλέψεις του υγειονομικού χάρτη.

Επιδίωξη μας είναι η παράταξή μας να μη αποτελεί ένα μηχανισμό εκλογής προσώπων που θα θυμάται τα μέλη της και θα «συναποφασίζει» κάθε τρία χρόνια, ως στις επόμενες εκλογές. Δεσμευόμαστε για την δημοκρατική λειτουργία με την  κυκλική  εναλλαγή στις τυχόν θέσεις στο  ΔΣ της ΕΙΝΑΠ  από τα μέλη της παράταξης, για την τακτική καθορισμένη συνεδρίαση της παράταξης που θα συναποφασίζει και όχι τα μέλη μας  του Δ.Σ. από μόνοι τους και άλλες ασφαλιστικές δικλίδες που είναι απαραίτητες για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ-ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΩΡΑΡΙΑ

 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ Ρ.Ε.Ι. ΜΕ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 

Υποψήφιοι της ΡΕΙ για Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ

ΜΠΕΛΤΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΡΙΑΣΕΙΟ

ΤΟΣΟΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ  ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ

 

Υποψήφια της ΡΕΙ για Εξελεγκτική Επιτροπή

ΜΑΝΤΑΙΟΥ ΜΕΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

 

Υποψήφιοι της ΡΕΙ για την ΟΕΝΓΕ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΡΥΘΡΟΣ

ΚΑΡΑΒΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

ΛΙΑΠΙΚΟΥ ΜΑΝΤΩ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΜΑΝΤΑΙΟΥ ΜΕΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ ΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΜΠΕΛΤΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΡΙΑΣΕΙΟ

ΝΙΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΡΙΑΣΕΙΟ

ΡΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΤΖΑΒΑΡΑ ΒΑΝΑ ΕΡΥΘΡΟΣ

ΤΟΣΟΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ

ΤΣΕΡΩΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΦΑΡΑΝΤΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΤΤΙΚΟΝ

ΦΟΡΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ

 

Πέμπτη 10 Μάρτη

Εκλογές για ΕΙΝΑΠ – ΟΕΝΓΕ σε κάθε νοσοκομείο

στηρίζουμε – ψηφίζουμε

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή