«Παράλληλο πρόγραμμα» με λουκέτα στα Νοσοκομεία…

21

Από την Κρήτη και τη Ρόδο έως την Λευκάδα την Πρέβεζα και την Κοζάνη, καταφθάνουν καθημερινά οι ειδήσεις για τα κλεισίματα, την υπολειτουργία, τη συρρίκνωση και την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών δημόσιας υγείας.

Είναι η εφαρμογή των μνημονίων που στερεί από τους πολίτες το ύψιστο αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας και αποδεικνύει ότι παράλληλα…με τα μνημόνια δεν μπορούν να εφαρμόζονται και άλλα προγράμματα τα οποία θα ανακουφίζουν ουσιαστικά το λαό.

Η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με αναστολή λειτουργίας ή κλεισίματα τμημάτων των Δημόσιων Νοσοκομείων, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες.

Η τραγική έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας και η υποχρηματοδότηση, οδηγούν στην αποψίλωσή τους από στοιχειώδεις και βασικές λειτουργίες – όπως π.χ. εφημέρευση και κάλυψη με βασικές ειδικότητες και εργαστήρια – και μετατρέπουν  τα νοσοκομεία  σε νεκρά κτίρια-“ζόμπι”- που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε ασφαλισμένους ούτε ανασφάλιστους.

Τα μνημόνια επιβάλλουν τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και την εξοικονόμηση χρημάτων για την αποπληρωμή του χρέους.

Οι προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και η επαρκής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν εγκρίνονται από το κουερτέτο των τοκογλύφων-δανειστών.

Στο νοσοκομείου του Αγ, Νικολάου στην Κρήτη, για το μήνα Μάρτιο υπάρχουν 5 ημέρες κενές χωρίς εφημερεύοντα  παθολόγο.

Τα νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας “πρωτοτυπούν” λειτουργόντας με μονά-ζυγά! Συγκεκριμένα ο χειρουργικός τομέας (Χειρουργική Κλινική, Ορθοπεδική, Γυναικολογική και Ουρολογική Κλινική ) των Νοσοκομείων θα εφημερεύει εναλλάξ. 
Σύμφωνα με έγγραφο της ΥΠΕ, προτείνεται οι Κλινικές αυτές να εφημερεύουν τις μονές μέρες του μήνα, ενώ τις ζυγές να εφημερεύουν οι Κλινικές του Νοσοκομείου Λευκάδας.

 Στην πράξη, εάν ένας ασθενής εισαχθεί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας την Δευτέρα και χρειάζεται γιατρό και την Τρίτη, δεν θα υπάρχει γιατρός και ή θα τον μεταφέρουν Λευκάδα για να τον επιστρέψουν πίσω την Τετάρτη ή ο Θεός βοηθός…

Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου της Ρόδου, δρομολογείται «λουκέτο» εξ` αιτίας της έλλειψης γιατρών.

Στο  Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ο εκτελών χρέη διοικητή γνωστοποίησε ότι “σήμερα 3 Μαρτίου 2016 το νοσοκομείο θα παραμείνει κλειστό και δεν θα δέχεται κανένα πολίτη που θα ζητήσει οποιαδήποτε περίθαλψη, εξαιτίας της παντελούς απουσίας ιατρών στα ΤΕΠ (τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) του Νοσοκομείου. “

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Κοζάνης, το Μαμάτσειο, όπου ο εκτελών χρέη διοικητή, Λάζαρος Αποστολίδης (γιατρός) δήλωσε ότι “τα ΤΕΠ του νοσοκομείου παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών”.

Η εικόνα από τα συγκεκριμένα νοσοκομεία της περιφέρειας, είναι ένα μικρό δείγμα του μνημονιακού βομβαρδισμού στη δημόσια υγεία.

Η ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών και η ρήξη με τους τοκογλύφους-δανειστές, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία του δημόσιου συστήματος υγείας και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του λαού.

Η απαλλαγή από τη θηλιά του χρέους και από την επιτροπεία των νεοαποικιοκρατών είναι μονόδρομος.

Ο τίτλος δικός μας.

Αναδημοσίεύση από τη σελίδα της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομέων Λαϊκού