Αντί για μόνιμες προσλήψεις, ανακύκλωση του προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο….

28

Μια αναφορά του Γ.Γ. Γραμματέα Υγείας κ. Γιανουλάτου σε πρόσφατη σύσκεψη στη Νεάπολη της Κρήτης ήρθε να βάλει ταφόπλακα στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για κάλυψη ενός μικρού αριθμού κενών των Νοσοκομείων, μέσω της πρόσληψης 3500 χιλιάδων εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις.

Όπως αποκάλυψε ο Γ.Γ. Υγείας είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ακόμα και οι ελάχιστες θέσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΑΣΕΠ να μην φτάσουν ποτέ ως αριθμός στα Νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον κ. Γιανουλάτο  ένα μεγάλο μέρος των νέων προσλήψεων, που μπορεί να φτάσει στο 70%, φαίνεται να καλύπτεται από ήδη εργαζόμενους σε Νοσοκομεία. Μάλιστα ο Γ.Γ. Υγείας ανέφερε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξει «ανακύκλωση» του προσωπικού που ήδη υπηρετεί από ένα νοσοκομείο σε κάποιο άλλο.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μόνιμες προσλήψεις  θα γίνουν σε κάποιο νοσοκομείο από ήδη υπηρετούν προσωπικό,  θα χάνονται αντίστοιχες θέσεις από το νοσοκομείο που το προσωπικό αυτό υπηρετεί, λόγω παραίτησης.

Το πρόβλημα  να «ανακυκλωθεί» το προσωπικό από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο είχε επισημανθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας σε συνάντηση με Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ στα τέλη του 2015 με τον κ. Πολάκη, χωρίς βεβαίως να υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.  

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη υπηρετεί τους μνημονιακούς στόχους για περιορισμό έως και εξαφάνιση νέων μόνιμων προσλήψεων στα Νοσοκομεία. Έτσι εξηγείται λοιπόν και το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του Υπ. Υγείας οι δαπάνες μισθοδοσίας, που θα κάλυπταν πιθανές νέες προσλήψεις  για το 2016 είναι μειωμένες.

Πέρα λοιπόν από την ανακολουθία για πρόσληψη μέχρι το τέλος του 2015 των 900 θέσεων που έχουν ήδη προκηρυχθεί,  σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, έχουμε ένα νέο μεγάλο ψαλίδισμα ακόμα και αυτών των θέσεων.

Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός των  μόνιμων προσλήψεων στα Νοσοκομεία. Αντί για αυτές έχουμε επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς  για τα παράλληλα προγράμματα σωτηρίας του δημόσιου Συστήματος Υγείας.