Γ. Χαρίσης: Το ΜΕΤΑ δεν είναι παράρτημα κανενός κόμματος,

35

Δήλωση του Γιώργου Χαρίση Γραμματέα του ΜΕΤΑ

Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί, αν δεν είναι σκόπιμη πολιτική προβοκάτσια, το ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» (17/3/2016), με αφορμή την έναρξη του 36ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι: «…Τη δεύτερη θέση θα διεκδικήσουν το ΠΑΜΕ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) και το ΜΕΤΑ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί την ενότητά της, παρά τη διάσπαση του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη και τη δημιουργία της ΛΑΕ…»

Το ΜΕΤΑ δεν είναι παράταξη κανενός κόμματος, πολύ περισσότερο δε του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η ηγεσία και η πολιτική της κυβέρνησής του δεν έχουν καμιά σχέση με τις αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα της Αριστεράς και της Εργατικής Τάξης. Άλλωστε, εδώ και καιρό, η ηγεσία του εισηγείται τη «…δημιουργία ευρύτερων, ανοιχτών μαζικών εργατικών σχημάτων…» και παράλληλα συνδικαλιστικά του στελέχη συγκρότησαν φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη, τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, εμείς δεν επιδιώκουμε και δεν πιστεύουμε σε μια συνδικαλιστική παράταξη που θα έχει ευθεία αναφορά σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Οι συνδικαλιστικές και πολιτικές μας αναφορές είναι στις αξίες, τα οράματα και τις ιδέες του εργατικού κινήματος και δεν περιορίζονται στα όρια κάποιου πολιτικού κόμματος. Για την ένταξη, δε, ή τη συνεργασία με το ΜΕΤΑ δεν ζητείται πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ή κομματικής επιλογής και ένταξης. Το μοναδικό πιστοποιητικό είναι η συμφωνία με τις βασικές του αρχές και θέσεις και κυρίως η αγωνιστική και ανιδιοτελής δράση για τα συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς επίσης και η ταξική θεώρηση των πραγμάτων και η αντίθεση σε κάθε εργοδοτικό, κυβερνητικό ή κομματικό συνδικαλισμό.

Σήμερα, πρώτιστο καθήκον του ΜΕΤΑ και των συνδικαλιστών που θέλουν να έχουν αναφορά σε αυτό είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η ανατροπή των μνημονίων, παλιών και νέων, και όσων τα εφαρμόζουν, καθώς και ο διαρκής αγώνας για τη δικαίωση των ιδανικών της Εργατικής Τάξης, που είναι η ανατροπή του συστήματος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, η εγκαθίδρυση ενός συστήματος ισότητας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης και η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η πολιτική δεν είναι ουδέτερη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε το 3ο μνημόνιο, υλοποιεί αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, ιδιωτικοποιεί στρατηγικούς τομείς της οικονομίας (λιμάνια – αεροδρόμια), εκποιεί τη δημόσια περιουσία, κατεδαφίζει το ασφαλιστικό σύστημα και ετοιμάζει νέα μέτρα στα εργασιακά. Φέρνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα δεν αρθρώνει κουβέντα για τα πραγματικά αίτια της προσφυγικής κρίσης και δεν αναλαμβάνει καμιά πρωτοβουλία για το σταμάτημα του πολέμου στην Συρία και τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του έχουν μεταλλαχθεί, εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, έχουν περάσει στο στρατόπεδο των αντιπάλων της Εργατικής Τάξης και του λαού, και γι’ αυτό και η αιχμή της πάλης μας έχει αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που γίνεται μακριά απ’ την εργατική τάξη, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ρόδου, δεν πρόκειται να αλλάξει τη ρότα της συνομοσπονδίας. Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και της εργατικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν καθήκον να αναδείξουν τα προβλήματα των εργαζομένων και με στραμμένο το βλέμμα τους έξω από την αίθουσα του Συνεδρίου, να απευθυνθούν στο σύνολο της εργατικής τάξης και κυρίως σ’ αυτό το τμήμα που είναι άνεργο, ελαστικά εργαζόμενο, χωρίς ΣΣΕ και με μισθούς πείνας, που δεν εξασφαλίζει καν την αναπαραγωγή του.

Σήμερα, είναι απολύτως αναγκαία η συγκρότηση ενός ευρύτερου αγωνιστικού – ταξικού μετώπου με πρωτοβάθμια σωματεία, ταξικές ομοσπονδίες, αγωνιστές εργαζόμενους και συνδικαλιστές, που θα παλέψει για να αποκαταστήσει το κύρος των συνδικάτων και θα ηγηθεί του αγώνα για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στον ιδιωτικό τομέα -σε συντονισμό με τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα, τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους που προλεταριοπούνται, τους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, που καταστρέφονται-, ώστε να μπει τέλος στα βάσανα του ελληνικού λαού, στην παραγωγική παρακμή και στην επιτροπεία της χώρας μας.

* Ο Γιώργος Χαρίσης είναι μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και Γραμματέας του ΜΕΤΑ.