Η υποχρεωτική κινητικότητα άρχισε, μετακινήσεις γιατρών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο

Στη… λύση των αποσπάσεων ειδικευμένων γιατρών καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να «αντιμετωπίσει» την τραγική υποστελέχωση των μονάδων υγείας.

Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικούοι οποίες- σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση- είναι η μόνη λύση για να αποτραπεί η κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας, επιλέγονται λύσεις-μπαλώματα οι οποίες ανακυκλώνουν, διευρύνουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Περισσεύει άραγε, ιατρικό προσωπικό σε πολλά Νοσοκομεία ώστε να αποσπασθεί για να καλύψει κενά κάποιων άλλων;

Η Κυβέρνηση επέλεξε κατ’ αρχήν για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού, τα «μονά-ζυγά» στη λειτουργία των Νοσοκομείων.

Το μοντέλο αυτό προτάθηκε από την 6η ΥΠΕ και αφορούσε τα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας.  Λόγω έλλειψης γιατρών,  προτάθηκε να εφημερεύει τις μονές μέρες του μήνα ο χειρουργικός τομέας του ενός Νοσοκομείου και τις ζυγές μέρες ο χειρουργικός τομέας του άλλου!
Μετά τα «μονά-ζυγά» εφευρέθηκαν οι μόνιμες… αποσπάσεις ιατρικού προσωπικού.

Έτσι, με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Μαρτίου, οι ειδικευμένοι γιατροί των νοσοκομείων θα μπορούν να αποσπώνται για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών,για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες συνολικά ανά θητεία, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και αποκεντρωμένες μονάδες Υγείας.

Η απόσπασηθα μπορεί να γίνεται και σε υγειονομική μονάδα διαφορετικής ΥΠΕ.

Ο σταθερός βηματισμός της Κυβέρνησης στον νεοφιλελεύθερο-μνημονιακό μονόδρομο, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες.

Η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με αναστολή λειτουργίας ή κλεισίματα τμημάτων των Δημόσιων Νοσοκομείων, δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι τέτοιες που δεν έχει περιθώρια για πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγούσαν σε ουσιαστικές λύσεις προς όφελος της υγείας του λαού.

Είναι νωπές ακόμα οι ομολογίεςκαιτων υπουργών υγείας πως «κάθε μέτρο της κυβέρνησης που επιφέρει έστω και το ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, περνάει από την έγκριση της τρόικα».

Για τους τοκογλύφους-δανειστές, η υγεία του λαού  είναι «δημοσιονομικό κόστος» και η  προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποπληρωμή του δανείου. 

Το νεοφιλελεύθερο δόγμα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» το οποίο έχει ασπασθεί η κυβέρνηση,  την οδηγεί στην εξεύρεση νέων «δημιουργικών αλχημειών». Μία από αυτές είναι και η υποχρεωτική κινητικότητα του προσωπικού που τα πρώτα της βήματα κάνει με τις υποχρεωτικές αποσπάσεις Γιατρών/

Διαδικασία και όροι μετακίνησης και απόσπασης ιατρικού προσωπικού  ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 24/03/2016