Ολόκληρη η ΚΥΑ για την πρόσβαση των ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με θέμα: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο  Σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου «Η ΚΥΑ διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών ελαχιστοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες»

Υπολογίζεται ότι 2.500.000 συμπολίτες μας είναι ανασφάλιστοι με συνέπεια να μην έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με την Υπουργική απόφαση ορίζεται ότι με την επίδειξη του ΑΜΚΑθα αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

Όσον αφορά τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη,  σύμφωνα με την ΚΥΑ, εισάγεται ένα σύστημα συνδυασμού εισοδηματικών, κοινωνικών και κλινικών κριτηρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο έλεγχος αυτών των κριτηρίων θα γίνεται κατά κύριο λόγο αυτόματα και σε real time μέσω της «συνομιλίας» των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της ΓΓΔΕ.

Όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μπορεί με την συγκεκριμένη απόφαση να περιορίζονται, παρ’ όλα αυτά παραμένουν αρκετά εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του στόχου, κυριώς εξαιτίας της έλλειψης δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επιπλέον οι περιορισμοί στην πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη που θέτει η ΚΥΑ σε συνδυασμό με την διατήρηση της καταβολής συμμετοχής από τους ανασφάλιστους θέτουν επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση σε αυτή.

Αναλυτική τοποθέτηση για το θέμα θα υπάρξει από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών τις επόμενες μέρες.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση